Bir osmanlı vatandaşı istediği gibi osmanlı imparatorluğu bünyesindeki 17.-18. Yüzyılda her parçasına gidebiliyor muydu? Mesela bugünki çankırıda yaşıyorsun ve bugünki cezayir topraklarana gitmek istiyorsun. Herhangi bir vesikaya ihtiyacın var mıydı? Yoksa serbest dolaşım hakkı var mıydı? Yoksa sınır denetleme zaten hak getire deyip dalıyor muydun? Mesela evliya çelebi gibi gezen adam olsaydın.

Şu an amerika, hollanda ve rusya gibi kara bağlantısı olmadığı halde pasaportuna sahip olup gidilen farklı yerler var. (Kaliningrad, hollanda karayipleri vs.)


 

Bir dönem Mürür Tezkeresi vardı ama sonra insan haklarına aykırı olduğu için 2. Meşrutiyet'te kaldırıldı.

Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet

Vize birinci dünya savaşından sonra yaygınlık kazanan bir şey. Eh, 1. dünya savaşından sonra da zaten Osmanlı yok.

Eskiden Pasaport uygulaması olan yerler olmuş hep ama bunlar sınırlı. Vatandaşlık kavramı şimdiki gibi değil, çeşit çeşit vatandaşlık olduğu gibi her insan da insandan sayılmıyor çünkü kölesi var bilmem nesi var. Birinci dünya savaşından sonra pasaporta ek olarak vize sormaya başlıyorlar.

Osmanlı zamanı ve öncesinde bir yerden bir yere seyahat etmek her yiğidin harcı değilmiş, seyahat engelleri varsa anca o sırada savaş veya isyan durumlarında vardır.

bk

istanbul'a vizeyle girilen bir donem var. oyle ipini koparan gelemiyor.

ancak geri kalan a sehrinden b sehrine gidis icin bir engelleme duymadim. muhtemelen de yoktur cunku o zamanlar turizm diye bir kavram yok. ticaret disinda o diyarlara gitmenin sebebi yok. kafayi kirip gezenlere de evliya celebi diyoruz.

antikadimag

İstanbul'a girişler vizeli bir dönem +1

Referans olmadan girilemiyor, belirli bir süre kalıp çalışıp çıkılıyor, kalacağı yatacağı yer belli, kafasına göre ikamet edemiyor vs.

Belki diğer büyük şehirlerde de vardır benzer şeyler.

John Bloor
1

mobil görünümden çık