Selamlar,

Allah aşkına biri bana şu cümleyi açıklayabilir mi ?

" Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe belirlenecektir. "

Nasıl belirliyoruz bunu bilen beri gelsin ya.

Bir işverenden 70.000 altında vergim. yani 2. dilimde değilim ama diğer işverenden 70.000 üstü vergim.

Normalde beyan vermemem lazım ama bu 1. ve 2. işveren olayını ben nasıl belirteceğim bunlara ?

 

cümle gayet açık aslında.

kanun ne diyor? birinci işverenden aldığın ücretin bir sınırı yok, ikinci işverende aldığın ücret 70.000 lirayı geçiyorsa beyan edeceksin diyor. hangi işverenden aldığının birinci, hangisinin ikinci olduğunu kendin seçebilirsin diyor.

senin işverenlerden biri 70.000 üstünde, diğer 70.000 altında ise fazla olana birinci, az olana ikinci işveren diyeceksin ve beyan vermeyeceksin.

bu tercihini birine veya bir yere "benim birinci işverenim budur, ikincisi de şudur" diye belirtmene gerek yok. kendi kendine diyeceksin. elinde durumu kanıtlayan belgeler (ücret bordrosu) olsun yeter.

kibritsuyu

@kibritsuyu cevap için teşekkür ederim.

Ben belirtmezsem bunu nasıl anlayacaklar peki ?

Yani ben belirtmezsem benim neyi birinci neyi ikinci seçtiğimi bilecekler.

Kaldı ki olabildiğince ne koparırsam kardır mantığı yaygın olduğundan memleketimizde, 70 bin üstünü kendileri ikinci belirleyip, aha vergi borcun bu deyip yazı göndermesinler şimdi bana.

sezai karesort

bir tanesinin 70 bin üzerinde, bir tanesinin 70 bin altında olduğu durumlarda her normal insan gibi yüksek olanın birinci işvren seçileceğini bildikleri için öyle bir şey demezler, diyemezler, kanun açık.

ama yine de her ihtimale karşı bordrolarını sakla. öyle bir şey diyen olursa "birinci işveren bunu seçtim, ikinci de geçmiyor" diye bir dilekçe verirsin, sıkıntı olmaz.

ne koparsam kârdır mantığı yaygın ama o kadar da değil. kanunda yaza yaza "ben senin 70 bin altında olanı birinci saydım, o zaman öteki de geçmiş oldu, vergisini ver" diyemezler, olmaz öyle şey.

kibritsuyu
1

mobil görünümden çık