
Almanya'ya giden ilk nesil Türklerin arasında Almanca öğrenmeyelim ki Türk kimliğimiz halel görmesin şeklinde bir kaygı vardı, o nedenle öğrenmeyen çok vardır ama sonraki kuşaklar için böyle bir şey denemez, hatta son kuşak Türkler Türkçe bile bilmiyordur muhtemelen.


benim dedemler, amcalar, yengeler hepsi almanyada 25-30 yaşına kadar türkiye'de olup sonrasında gidenler az buz kelimeler biliyor, derdini anlatacak kadar cümle kurabiliyorlar. çocukları anadil seviyesinde konuşuyorlar.


orada okula gittiyse tamam, akici konusur. Almanya'ya gocler o kadar eski ki 50, 60 yasindaki dayilar bile orada buyumus, okumus olabiliyor. Biz hep yeni goc etti saniyoruz bunlari ama adamlar oranin demirbasi. Sokak roportajlarindaki gurbetci profili biraz yaniltici. Kabaca 70%'i sorunsuz devlet dairesinde, postanede, markette isini gorur, komsusuyla small talkunu yapar. Yerine gore icerde Alman musteri var diye Turkce konusmayan, Turkce bir sey sorunca Almanca cevap veren esnaf falan var, bunu yapan 60 yasinda Turk dayilar. Turklukle alakasi olmayan yeni nesiller var, anasi babasini Turkiye'ye tatile yollayip kendileri Ispanya'da tatil yapan tipler cok yeni nesilde


Sanırım ilk gidenler arasında , biraz da nasıl olsa para biriktirip döneceğiz diye de düşünüp, mümkün olduğunca almanca öğrenmekten kaçanlar vardı. Şimdi çok nadirdir. Deli gibi çocuk yardımı, kira yardımı kovalayan tipler, almancasız olmaz ki.


Benim bi akrabam var, 30 yıl Almanya'da yaşamış, Almanca 10'a kadar say desen sayamaz mesela. Emekli olup TR'ye döndü geri, ama çocukları falan Türkçeden iyi Almanca biliyor.
Ama mesela oraya çalışmaya giden yazılımcı arkadaşım var, neredeyse 10 yıldır orada, hala 10 kelime Almanca öğrenmemiştir. İşyerinde herkes İngilizce konuşuyor, ihtiyaç duymuyorum diyor.
Ben şahsen tasvip etmiyorum ama, bi ülkeye gidiyorsan dilini öğrenmen lazım. Almanca da Türkler için çok zor bi dil değil. Öğrenmemek için ekstra efor sarfetmek gerekiyor gibi geliyor bana.
