dizeller;
-daha verimli,
-daha yuksek torka sahip,
-arizasi daha az cunku daha basit bir yapida (buji yok, yuksek rpm yok vs)
benzinlinin bulabildigim avantaji dusuk sikistirma oranindan dolayi daha kucuk, daha hafif ve daha sessiz olmasi. bir de emisyonu daha temiz gorece.
ancak mekanik anlamda baska bir ustunlugunu bulamadim. ben mi birsey kaciriyorum.
bazi insanlar benzinli arac daha keyifli diyor. ben hic dizel kullanmadim. benzinliyi keyifli yapan sey nedir?
dizeller
1. daha gürültülü
2. ısınana kadar çook daha gürültülü
3. turbosuz bir halta benzemiyor.
4. bakımı çok daha masraflı
5. arıza sıklığı benzinle aynı ama masrafı hep daha çok.
6. kısa mesafe kullanmaya uygun değil.
7. çevreyi daha çok kirletiyor.
Dizelin arızası ve tamir maliyeti benzinli motora göre daha fazla. Basınç altında çalışan bir sistem olduğundan dolayı. Buji yok ama enjektör var. Yerine göre 100 TL ye buji alabilirken enjektör binlerce TL tutabilir.
Keyif konusuna gelirsek her iki motoru da keyifli hale getiren turbo şarj sistemi bence. Atmosferik motorlar turboya kıyasla hantal kalıyor.
Hem katılıyorum hem katılmıyorum
Katılmadığım nokta bakım masrafları
Kalan kısımlarda hemfikirim
Binek otomobil parantezinde konuşursak;
söylendiği gibi turbo olmadan dizeller torksuz/güçsüz. Adil olması için turbo benzinli motorla kıyaslamak lazım. Örneğin 1.6 litre tdi passat 120 HP/250 nm üretiyor. 1.4 litre benzinli turbo bir araç 130-150 HP civar güç üretirken 230/240 nm de tork üretiyor. Üstelik daha hafif, sessiz, temiz, titreşimsiz, ucuz. Dizel kış şartlarında geç ısınıp optimum çalışma sıcaklığına da geç geliyor. Yazın da kolay kolay soğumuyor. Dizelin tek avantajı litre bazında düşük tüketim.
Benzinliyi keyifli yapan şey biraz subjektif bir konu. Kimisi sessiz olduğu için, kimisi titreşimsiz olduğu için, kimisi yüksek devirlere çıkmaya daha istekli olduğundan performanslı sürüşe izin verdiği için keyif alıyor.
mekanik olarak avantajı benzinli motorların yüksek devirlerde de güç üretebiliyor olması çünkü pistonların hacmi düşük ve bir çevrim çok daha kısa sürede tamamlanıyor (dizelde mümkün değil çünkü ateşleme için buji yok, patlama için yüksek sıkıştırma oranı gerektiğinden pistonların uzun olması gerekiyor). bu yüksek hızlara çıkabilmeyi sağlıyor çünkü yüksek hız yüksek devir demek. yüksek devirde güç üretemezse yüksek viteslerde hızlanamaz. bu da kamyonların çok güçlü olmasına rağmen neden hızlı gidemediklerinin bir göstergesi. şu grafiği incelersen biraz anlaşılabilir:
qph.cf2.quoracdn.net
Dizel hiç çevreci değil hemde hiç.
Araçlar için ise Turbo olmadan çok etkisiz, ayrıca dizel işletim maliyeti yüksek. Örneğin 4 tane enjektörün sadece sökülme ve bakın değiştirme demiyorum bakım maliyetini duyunca arabamı satışa koymuştum.
Diğer herşey bir kenara sadece ilk sebep yeterli. Dünya'nın her yıl ne kadar kaynağı kaldığını araştırmanızı tavsiye ederim.
Benzinli arabam var ama bir daha ki sefere dizel alırım. Yokuşlu yollarda dizellerin ardından bakıyorum.