1) 0 bina inşaatında ne aşamada projeye dahil olunuyor. elektrik projesini gönderiyoruz revizeli mi gönderiyosunuz? yoksa söylediğiniz yerlere elektrik borusu bırakıyoruz da boyadan sonra falan mı siz geliyosunuz?

2) bunlar cat6-7 kablosuyla mı oluyor wireless ağırlıklı mı oluyor?

3) akıllı ev olayının sınırı ne, bir kaç siteye baktım da ekstradan şunlarda yapılabiliyor diyeceğiniz bişey var mı?

4) bu işin fiyatı niye aşırı gizli? her şey hakkında 3 aşağı 5 yukarı bi fiyat bulurken bunda ana malzeme dışında hiç fiyat bulamadım nette. misal priz başı 3 tl, lamba başı 5 tl, perdeler şu kadar vs vs diye detaylı bi liste fiyatı listesi yok mu? bu iş makul fiyatlarla oluyo mu yoksa aşırı pahalı mı vs bi öğrensek en azından.

5) bu kadar internetli alet için tavsiye edilen internet markası ve hızı nedir? hizmetlerin aksamaması adına.

6) misal ileride ben buraya bahçe şuraya şelale yapıcam vs desem oraya altyapısını bırakabiliyor muyuz? bi yerde buat bırakmak gibi bi durum var mı? yoksa ileride neler olacağını hesaba katarak tek seferde fazla fazla altyapı mı bırakmak gerekir?

not şehir: Balıkesir.

 

önce kendi evimde sistem sıkıntısız çalışıyosa sonrasında bazı semtlerde yapacağım inşaatlarda yapmaya niyetim var. mk şehrinde elektrikli panjur taktıran akıllı ev diye pazarlıyo, uyuz oluyorum.

b1020

1- genelde kaba inşaatdan sonra elektrik projesi ile birlikte planlama yapılır fakat resmi işlemler hakkında bilgim yok.

2- kullanılan cihazların büyük oranı wireless fakat wifi dağıtmak için mesh cihazlarına kablo çekmek isteyeceksin. kablo kalitesine önem verin.

3- bir sırrı yok hayal gücüne bağlı. Sınırsız yapabileceğin şeyler var. istersen hergün saat 08:00 kahve ve yumurta bile pişirttirirsin.

4- fiyatlar dolara endeksli ve marka ve kalitesine göre değişken.

5- kullanacağın internet hızı ve markası fark etmez, alt yapının desteklediği en yüksek seçenekleri seçmekte fayda var.

6- yapacağın şeyleri önceden planlardan neyi nereye koyacağını da planlamış olacağından ileriye dönük olarak çok faydası olacaktır. en azından tüm odalara ve bahçeye internet kablosu çektir. mutlaka ihtiyac oluyor.

durbidakka

2-bu kablo işi wifi router görevi için o zaman.

4-inşaat sektöründe bazı malzemelerin fiyatını dolar euro olarak söylüyolar. bi fiyat listesi görsek en azından da maliyeti az çok tahmin etsek fena olmazdı.

6-yazın çoğu vakti bahçede geçireceğimi düşünüyorum o yüzden bahçe şart zaten de boş olarak da bırakılabilen bişey mi bu? misal 1 sene sonra havuz yapcam. aydınlatmasını akıllı yapcam. yeri belliyse buraya böyle bişey yapcam deyince. havuzu yaparken ekleyeceğim bi aparatla sorun çözülüyo mu? boş bi komut eklemek gibi bişey kastetmek istediğim.

b1020

Kablo döşetme çok önemli, sonrasında orayı burayı kazmak, delmek zorunda kalınıyor veya kolon-kiriş vb var diye istenen yapılamıyor. 1000 metre fazladan döşense 3000 tl ek maliyet olur. Sağlayacağı konfora değer

abbabaabbaababbabaababbaabbabaab

Genel olarak yazıyorum.
İlk etapta istenilen özellikler belirlenir, buna göre ürün seçimi yapılır, kablo tipi ve haberleşme protokolleri netleşir, buna göre proje çizilir, inşaat aşamasında altyapı, borulama ve kablolama işlemleri yapılır, ileriye dönük olarak yedekli kablo-boş boru ve geçişler için şaft-müdahale kapağı bırakılır.

Profesyonel sistemlerde maliyet kısmı için projelendirme gerektiği için internette fiyat bulamamak normaldir.

Diğer sorularınızın tüm cevapları talep edilen özellikler, kullanılacak ürüne göre değişir.

Anahtar kelime olarak knx ve dali üzerinden aramalar yaparsanız, kafanızda biraz daha netleşir.

Örnek olarak;
teoremenerji.com.tr

sealth

kayseri'de yaptıran bir arkadaşım ile balıkesir'de yapan birisi ile görüşmelerim sonucu kendi sorularıma cevap vereyim.

1) sistem istenilen yerlere boru bırakmak gerekiyor.
2) cat6 yeterli.
3) sınırı yok. tuvaletin taharet musluğunu dahi sisteme bağlayabiliyormuşuz.
4) kayseri'de apartman dairesinde pek tutmamış bu iş. çok ihtiyaç olmadığına kanaat getirmişler zamanla. villalarda devam ediyor. fiyat 2,5 katlı 100 metreye oturan bahçeli villa için 200-250 k arasında bokunu çıkarsan 300 k'yı geçmez diyorlar. yapan arkadaşın dediğine göre esas para beyin ve kabloya gidiyor. ana maliyetin yanında ilave şeyleri ekletmek daha ucuza geliyor. 3 özellikle 30 özellik arasında çok ciddi fark yok gibi anladım ben. 30 özellikle yaparsan özellik başı fiyatı aşağı çekiyor.
5) bulunduğun yerin altyapısına göre
6) boş kablo ve boş komut bırakılabiliyor.

b1020

@b1020 son mesajına cevaben;

1-Asma tavan veya alçıpan tavan olacaksa desant ve planşe borularını yedekli atmak gerekir, belirli noktalarda küçük müdahale kapakları olması sağlıklı olur, ileride servis verilmesi, yeniden kablo çekilmesi gerektiğinde kırma dökme işlemi olmaması için.
tesisat boruları çekilirken mümkün olduğunca az köşe dönüş yapılması ve buatların bir tık büyük seçilmesi iyi olur.

2-kablo kullanacağın uç birimlerin haberleşme portlarına göre değişir, ethernet tabanlı ise cat6, bus ve seri haberleşme ise uygun liycy kablosu kullanılır.
Kablosuz sistemlerde ise kablosuz kontrol cihazlarına hat çekmek gerekiyor.(data+enerji)

3-sınırı bütçe belirler, uç birim sayısı arttıkça merkezi kontrol ünitesi ve kontroller cihazların kapasitelerinin artırılması gerekecektir. Genel kontrol uygulamaları aydınlatma, panjur (yazlık bir yerde iseniz çok kullanışlı oluyor), enerji izleme, kapı kontrol, kombi, diafon, havuz aydınlatma ve genel kontrol, arıtma sistemi otomasyonu v.b sistemler.

4-İlk kurulum için merkezi kontrol ünitesi, haberleşme modülleri, güç kaynağı v.b sistemlerin olması gerekli bundan sonrası için input(kontrol etmek istediğin cihaz adedi) sayısına göre ilave modüller alarak sistemi genişletiyorsun.
Maliyet olarak 1. Cihazlar/2. Altyapı kablolama/3. İşçilik servis gibi düşünebilirsin.

Bu tip bir işe gireceksen dikkat edeceğin en önemli nokta işini düzgün yapan, dürüst insanlar ile çalışmak olsun.
Diğer türlüsünde sistemler otomatikleşip, komplike hale gelince arızalara müdahale ve servis ihtiyacı daha çok artıyor, bir sorun olduğunda firmanın ulaşılabilir olması ve ilgili soruna en kısa sürede müdahale edip,sorunu çözmesi çok önemlidir.

sealth
1

mobil görünümden çık