merhaba ben de gayrettepe mahallesinde oturuyorum. bizim civarların zemini ayrışmış/zayıf kaya diyebilirim. dikilitaş'ta da özellikle yeni yapılan inşaatlardan gördüğüm kadarıyla zemin ayrışmış/zayıf kaya ve deprem sırasında sıvılaşabilecek/göçmeye neden olabilecek bir zemin yok gibi gözüküyor. ancak yine de elbette zemin heterojen bir malzeme ve bina için yapılan etüt raporlarında gerçek zemin özellikleri yer alır. Binanız 2010 olduğu için zemin etüdünün yapılmış olabileceğini düşünüyorum. Orada zemin değerleri, ve taşıma gücü hesapları bire bir yazmalıdır.
hocam celal şengör fay hattına bile ev yaparsınız yeter ki düzgün bilimsel çalışın diye ekliyor ben bu zemin olayının bu bağlamda çok abartıldığını düşünüyorum. Evet önemli ama mevcut zemine uygun ve sağlam bir ev yapabilmek daha önemli.
Düşünün ki antakya'da 3 depremi ufak tefek sıva çatlakları ile atlatan binalar var.
İlla depremde sıfır risk diyorsanız istanbul dışına çıkmak dışında şansınız yok malesef.
zemin abartılmıyor. az bile söyleniyor. ama salt zemin tek bir parametre değil. zemine uygun ve zemine barışık bir yapı modeli inşa edilmeli. malzeme kalitesi, plan, kolon dizilimi ve zemin hepsi önemli ölçüde ağırlığı olan hususlar. tabi zemin uygun değilse ve zemin etüdü yapılmadan en sağlam yapıyı dahi yapsanız üstüne bu bir anlam ifade etmez. risk bertaraf edilmiş olmaz.
böyle uzaktan bölge ve bina özelinde bir varsayım geliştirmek safsatadan başka bir şey olmaz. 2010 yılı iyi bir tarih bence ama ben beyoğlu'nda çok daha yaşlı tarihi bir sitede oturuyorum. test sonuçlarını gördükten sonra eminimki genç yaşa sahip bir çok istanbul binasından daha sağlam. yaş da kendi başına belirleyici değil.
Bu konuda Cenk Yaltırak'ın Flu TV'deki programını izlemenizi öneririm. Etüt raporunuza bakabilirsiniz çünkü aynı semt içerisinde dahi zemin farklılık gösterebilir.
her 20 mt de bir zemin değişkendir diyorlar.