Engellemek istediklerinde engelliyorlar zaten ama vpn sadece yasaklı sitelere girmek için kullanılan bir teknoloji olmadığı için süreklilik arzetmiyor.
bankacılık gibi sektörlerde kullanıyorlar diye biliyorum.
isteseler bilinen uygulamaları engelleyebilirler, Apple ve Google'a Türkiye mağazalarından appleri kaldırmalarını emredebilirler. Bu bankacılık vb şeyleri etkilemez, onların kendi ayrı VPN servisleri var. Bu uygulamalar genelde yabancı menşei olduğu için kurcalamamayı tercih etmişler toz kalkmasın diye. Eğer istenen etki yakalanmazsa bunu da yaparlar.
Tamamen 0'a indirmek mümkün olmaz dünyada tepki çekecek işler yapmadan. Protokol bazında ve deep package inspection yöntemleri ile neredeyse sıfıra indirebilirler ama o zaman banka ve diğer iş dünyası uygulamaları da etkilenir.
Onun için isteseler şifreli bağlantı lisansı gibi bir şey de getirebilirler. Örneğin banka isen, yurtdışı ile iş yapıyorsan sadece senin ip için şifreli trafik izni gibi bir şey yapabilirler ileride.
Daha sayayım mı? Mesela internete bağlanan herkesin bağlanabilmek için devletin ürettiği kök sertifikayı sistemlerine tanıtma zorunluluğu getirebilirler ki şifreli tüm trafiği çözüp izleyebilsinler ancak bu Apple ve Google tarafından çok sert tepki ile karşılanır, bu kök sertifikayı bloke ederler. Buna çözüm olarak açık kaynak bir tarayıcıyı alıp modifiye edip yerli milli diye piyasaya sürerler, onunla izlerler her şeyi ve beğenmediklerini de engellerler.
Bu kadar engelleme, icerigi gormesini istemedikleri kitlenin buyuk bir bolumunu uzak tuttugu icin vpn'le falan ugrasmaya gerek yok.
brkylmz+1