- 5-10 yaşında binaların hepsi sağlam mıdır? (bu yaş aralığında olup yıkılan binalar var)
- 5-10 yaşında olması tek başına yetmiyor yani gerçekten iyi bir şekilde yapılmış olması şart, peki gerçekten dayanıklı olduğunu nasıl anlayacağız?
- en iyi alternatifler max 5 katlı binalarda yaşamak mıdır?
elimizde şöyle bir örnek var: twitter.com
yani bina sağlamsa hiçbir şey olmuyor diyebilir miyiz?
konunun uzmanı değilim; ama mantık yürütünce birçok faktörün beraber hayat kurtardığı sonucuna varıyorum.
-bina yaşı.
-belediye kalitesi.
-kat sayısı.
-mütaahit karakteri.
-semtin zemin durumu.
-lokasyonun zemin durumu.
-maliklerin kalitesi
mesela hepsi ok olsa, ama sondaki olmasa. örn: bir malik altaki dükkana fırın yapsa ve gizliden kolonları kesse hepsi boşa gitti.
Hocam bunu bizim anlamamız çok zor bence çünkü ben şahsen oturduğum evin her türlü detayına ulaştım (beton sınıfı, temeli fotoğrafları vs bile) ama hala güvenemiyorum. Çünkü zemin etüd raporuna göre statik hesaplama yapan mühendis yanlış hesapladıysa; hesap Bağdat’tan dönmüyor bina yıkılıyor neticede.
Benim kendi gözlemim şunlar;
1- zemin etüd raporu yoksa riskli olabilir
2- zemin etüd raporu varsa ve usulsüz yapıldıysa yine riskli (2000 sonrasında bu rapor zorunlu).
3- altta dükkan varsa genelde kolon kesilmiş olabiliyor riskli olabilir
4- en fazla riskin olduğu binalar 5-9 kat arası iyi mühendislik görmemiş binalar olduğunu okudum.
5- eski bina ve balkon kirişi yoksa aşırı riskli. Kirişli kirişsiz balkon fotoğraflarına bakın kirişi olmayanların ayakta kalma şansı yokmuş.
6- yan yana bitişik binalar riskli.
Bir de yapı denetim firmalarını önceden adam kendi şirketi üzerinden yaptırıyormuş kendi kendini denetliyor yani; şimdi kura sistemine geçmiş. Bir sürü muamma. Yeni binalar da çok güvende değil bence.
Zemin, projelendirme, işçilik, yapı denetim vs. çok fazla değişkeni olan konular bunlar.
Ama sade vatandaş gözüyle şu an yeni ev alacak veya kiralayacak olan insanlar için öncelikli önereceğim şeyler şunlar olur:
-Maksimum 5 katlı bina,
-Altında dükkan, depo vs. olmaması tercih sebebi olabilir(kolon kesme furyasından dolayı),
-Müteahhit firmanın kim olduğu araştırılıp yetkinliği ve dürüstlüğü sorgulanmalı. İlkokul mezunu patronlu firmalardan kaçınmak lazım.
-Mümkünse 2018 sonrası yapılan binalar tercih edilmeli.
Hocam izolator olmayan hicbir bina guvenilir degildir derim ben. Sahsi dusuncem bu.
Vay saglam binaymis, vay deprem yönetmeliğine gore yapılmış neymis bunların hiçbiri bana güven vermez sahsen. Bina yıkıldıktan sonra yönetmelikmis neymis hiçbir seyin anlamı kalmaz. Bu depremde yonetmelige aykırı hiçbir seyi olmayan tamamen yonetmelige uygun ama yikilmis olan yuzlerce bina olduguna eminim.
Kat muhabbeti de bana sacma geliyor. Az katli yapınca yikilmiyor mu bina? Japonya'da gökdelen yapıyor adamlar 9.1'de yikilmiyor. Olay kat değilmiş demek ki.
Bina sağlamsa bir şey olmaz. Hasar alır belki ama içinden kesinlikle çıkabilirsin. Fayın tam üzerine yapmadılarsa binaların deprem oldu diye yıkılmaması lazım. 5-10 yaşındaki binalar yeni yönetmelikle yapıldıkları için ve 30-40 yılı geçtikten sonra artık artan çürüme ihtimali ile karşılaşmadıkları için daha güvenilir.
Normal bir ülkede 5-10 yıllık binaya gözün kapalı güvenmen lazım ama bizde müteahhit, mühendis, denetçi ve işçi sorunları var. Müteahhit uygun zemine, mimarın mükemmel bir şekilde çizdiği projeye mühendisin projelendirmesi ve denetçinin sıkı kontrollerine rağmen işçinin eğitimsizliği ve cahilliği yüzünden yapılan hata sonucu yine yıkılabilir bina. Her işçinin başına bir mühendis ve bir denetçi dikemiyorsun. Ben pas payı koymadan kalıp çakan işçi yüzünden yıkılıp baştan yapılan kolon gördüm. Bu kolonu fark etmeseler 50 yıl kafam rahat dediğin binada 3. seneyi görmeden çürüyecekti kolonun.
herkes kafasına göre bir şey yazmış. mühendis arkadaşlar yorum yaparsa sağlıklı olur.
binanın yaşı şu açıdan önemli, 2008 yılında bina yapımına ilişkin yönetmelik değişti. yani bir standarda kavuştu. 2011 yılında ise yapı denetim başladı. 2018 yılında ise bina yapımına ilişkin yönetmelik güncellendi. yani yönetmeliğe uygun yapılmış, denetlenmiş ve zemini uygun olan binalar güvenlidir. tabi deprem bölgesindeyse kat yüksekliği de önemli tabi.
altta dükkan varsa illa ki bina yıkılmaz. zaten o binaya göre hesaplamayı yapıyorlar. dükkan varsa illa kolon kesecekler manası da taşımaz. yan yana binaları riskli olduğu iddiası da çok doğru değil. izolator olmayan binalar da güvenlidir.
-turkiye sartlarinda yeni bina kesinlikle saglamdir diyemeyiz.
-gercekten depreme dayanikli yapildigini malesef uzmanlar bile sadece binaya ve ya cizimlere bakarak soyleyemez. Uygulama cok onemli ve beton kapali bir kutu.
- bina saglamsa hicbirsey olmayacak diyemeyiz. bina hasar alabilir, ama icinden cikabilmeniz onemli. 7.5luk 30-40 saniye suren bir depremde bence binanin icinden yuruyerek cikiyorsan bina gorevini tamamlamistir. Bir iki kolon kiris patlayabilir, binanin durumuna bakilir, tamir edilir ya da yikilir.
- max. 5 kat olmali diye birsey yok. bina kalfa isiyse ne kadar az kadar iyi, ama bu 15 kat ustu dayaniksiz anlamina gelmiyor. Kat yukseldikce dandik muteahhitleri eliyorsun bence cunku hesap kitap gerekiyor. O yuzden en guvenli yapilar aslinda ya 1-2 katli ufak binalar ya da gokdelenler.