Bu son deprem sürecinde yapılan 3 yıllık binaların bile yerle bir olduğunu görüyoruz. Demek ki "Yeni binaya geçtim, kafam rahat artık" diyemiyoruz. O belli oldu, tek kriter yeni olması değilmiş.

Peki İstanbul'da yeni bir binaya geçeceğimizde beklenen seviyedeki bir depreme dair gerçekten dayanıklı olup olmadığının tespiti için neler yapabiliriz? Hangi yolları izlemeliyiz?


 

karot testi pahalı mı değil mi bilmiyorum ama her karot aldığınızda taşıyıcı sisteme zarar verirsiniz. binanın taşıyıcı sisteminin betonunu ve demirini kesiyosunuz neticede. her önüne gelen karot alcam ben derse deprem olmadan da bina kalmayabilir.

b1020

Hadi karot testi sonucu sağlam olsun. Zemin etüdüne göre zemine uygun inşaat yapıldığını nereden bileceksin?

Mistyimage

Bağlı olunan belediyeden ruhsat projelerini alıp, güvenilir bir mühendislik firmasına incelettirin. Ruhsat alınırken, statik, mimari, elektrik vs, tüm projeler de belediyeye teslim edilir. Bu şekilde doğru projelendirme yapılıp yapılmadığını kontrol edersiniz, imalatın kaliteli yapılıp yapılmadığı için hasarlı (yani karot) ve hasarsız (ses dalgası ile donatılar kontrol ediyor) testler yapılır. Danışmanlık alacağınız mühendislik firması sizi yönlendirir.

ya volna

tespit edemezsin.

yeni bina da olsa ciddi hasar almayacak diye birsey yok. avantaji icinden cikma olasiligin daha yuksek olacak, pancake olma olasiligi yani katlarin birbirine yapisip cokme olasiligi daha dusuk.

projeye bakarak da birsey anlayamazsin, proje super olabilir ama uygulama dandik olabilir.

cooperr

dün tvde bir uzman bitişik nizamın daha riskli olduğunu hatta binalar arasında 30-40 cm boşluk olması daha iyi dedi. sonra linktekine benzer bir şema gösterdi.
eğer binalar bitişikse bile en azından katların aynı hizada olması gerektiğini aksi taktirde deprem anında çarpışma sonucu kolonun diğer bina kolon kirişini kıracağını söyledi.

santiyede.com

ben istanbul'da görece bir çok binası kentsel dönüşüme girmiş bir yerde oturuyorum. sokaktaki binaların neredeyse hiç biri uzmanın söylediğine uymuyor. binalar sözde yeni ama bitişik duvarlarda katlar aynı hizada değil.

bu ne saçma iştir. yapı denetimi bunlara bakmıyor mu? projeyi çizen mimar/mühendis kimse, komşu binaları göz önünde bulundurmuyor mu? planı neden buna göre oluşturmuyorlar? ben vatandaş olarak bu detayı bilmek zorunda mıyım.

sözde binalar yeni, beton, demir sağlam ama zemin etüdünden haberimiz yok. hadi o da tamam diyelim, bu sefer boyle detaylar atlanmış. ölmek bize hak. başka bir şey demiyorum...

exlibris

@exlibris bitişik nizam, ayrık nizam konusuna belediyeler karar veriyor. eğer zemin etüd firması sabunlayarak rapor hazırlamıyosa sondaj yapıp sonuca bakıyosa her binada bu yapılıyor zaten.

projeyi çizen mimar mühendis arsaya gidip bakmıyor zaten. gitmesini gerektirecek bir durum yok. haritacı gidiyor. arsanın kotlarını ölçülerini veriyor. mimar mühendis de bunlarla belediyenin izin verdiği yapı şeklini belirleyip projeyi çiziyor.

b1020

valla ben çok güvenmiyorum 3 yıllık binada oturmama rağmen. bizim müteahhite sorduklarında dışını çok güzel yaptığını söylemiş ama temelinden hiç bahsetmemiş.

nothing in my way
1

mobil görünümden çık