İstatistiklere bakıldığında bir uçak kazasına denk gelme olasılığımız 11 milyonda 1 miş. Yılda da sadece 3 veya 4 kez ciddi uçak kazası oluyormuş oysa kara yolunda her saniye kaza yapıp ölme/bıçaklanma/ ve ezilme gibi sayamadığım yüzlerce olay var.

Edindiğim bilgilere göre uçakta herhangi bir arıza olmadığı sürece bir pilotun normal uçuş modu dışında yaptığı hiçbir şey yok kaldı ki arıza olduğu zamanda da bir şey yapamadıklarına çok kez şahit oluyoruz.

Bu verilere göre bu konuyu tartışmaya açmak istiyorum. Araba kullanmak uçak kullanmaya göre daha zor ve stresli bir iştir.

Şimdi bana havadayken iki motorun dursun görürüm demeyin. Çünkü motor duruyorsa arabanında 100km hızla giderken lastiği patlıyor, önüne bir motorcu kırıyor, freni tutmuyor ve ölebiliyorsunuz gibi bir sürü etken var. Ha uçakta kesin ölürsün arabada kurtulabilrsin diyebilirsiniz ama her uçak kazasında da ölüm gerçkleşmiyor.

Evet tartışalım istiyorum buyrun sahyene :)

edit: Güzel yerlerden gelmişsiniz ama ona da cevabım var. Dün ehliyet alan adamla kıyaslamıyorum zaten.

Araba sürmeyi prof hale getirmiş insandan bahsediyorum.

20 yıldır araba kullanırım çok şeye şahit oldum burada büyük konuşmak istemem ama hızlı karar veririm ve reflekslerim gayet iyidir.

Arabayla ilgili de araba süren arkadaşlarıma bir tirck vermek isterimz araba sadece önüne bakarak sürülmez. her aynayı belirli periyotlarla kontrol etmek ve öngürülü olmak gereklidir.

Böyle bir araba süren insandan bahsediyorum. Yoksa fren yerine gaza basan insanla asla kıyaslamıyorum.

edit2 : 18 ay araba için ileri sürüş teknikleri alan biri kıyaslanabilir mi?

Ayrıca “pilot olmayan sallayabilir” kısmına katılmıyorum. İsterseniz pilotluk bilgilerimizi kıyaslayabiliriz. Boş gelmedim yani :)

edit3: Arabayı yılın her günü sürebiliyorsunuz. kar, çamur, yağmur ne ararsan var. neden araba kullanan adam sadece güneşli havalarda sürüyormuş algısına kapılıyorsunuz?

mesela offroad yapan adam pilotton üstün mü oluyor bu durumda?

 

pilotluğun olayı tehlikeli olması filan değil, pilota 300 milyon dolarlık bir makinanın emanet edilmiş olması. gerisi genellikle hikaye.

edite cevap: ralli/f1 pilotları uçak pilotlarından fazla kazanıyor zaten. riskin karşılığını orada görüyorsun.

babilfish

Abi yanlış anlama da otomobili ver bi gerizekalıya kendi kendine 15 dakikada çözer kullanır, uçağı kullanmak için biraz kafa gerekiyor, o yüzden abartılıyor.

Kaleci Saçlı Forvet

Mermer islemek de elmas islemekle ayni zorlukta ama ustalarinin gordukleri kiymet farkli.

brkylmz

Teknik anlamda kafası ortalamanın üstünde çalışan ve psikolojisi sağlam her insan 4-5 senelik yoğun çalışma ile; parası da varsa istediği her mesleği yapabilir ( şarkı söyleme vb gibi yetenekler hariç). Pilotluk da özverili çalışma ve disiplin gerektiren bu mesleklerden sadece birisi. Ama stres altında doğru karar verebilme, komutası altında bir sürü insanın canının sorumluluğunu alma, yoğun çalışma temposu, periyodik teste tabi tutulma gibi iş disiplini var ortada araba sürme ile kıyaslanabilir değil. Uçağı kafası çalışan herkes belki yerden kaldırır ama mesleki anlamda stabilte yoldaki doblo kullanan adamdan farklı bir şey. Kıyasladığınız tipler evden bir tarafını kaldırıp arabayla markete gitmeye üşeniyor.

titanic kemancısı

bence burada kaza/ölüm oranına bakılmalı

ikincisi karada arabanın arka tekerinden gelen sese müdahale etmek daha kolay kenara çekip ilgilenirsin, havada böyle bir seçeneğin yok bu yüzden havacılıkta teknisyenlikten pilotluğa kalifiye insanlara ihtiyaç var standartlar bu yüzden yüksek

freebird5406_2

bana da öyle geliyor. özellikle sözlükte anlamsız bir pilot yalakalığı var. kimse pilotlara en ufak laf söyletmiyor. aşırı saçma geliyor bana bilmiyorum.

nothing in my way

Karayolundaki kazaların bu kadar yüksek olmasının nedeni zaten kanunsuz kafasına göre davranan tiplerin ehliyete bu kadar kolay ulaşabiliyor olması. Sadece bunu düşünerek bile anlayabiliriz.

ruhen hastayim ben

yolcu sayısı, tüm ekipman ve organizasyonun maddi büyüklüğü, kafa gerektirmesi gibi noktalar pilotlugu şoförlükten ayıran unsurlar.

ama söylediğiniz şeyi düşünen pilotlar da var bence. geçen bir arkadaşım "gidip geliyorum, bilgisayar başında gibiyim, farklı bir şey yaptığım yok" diye yakınıyordu.

kitap arasında kalmış silgi tozu

Güzel yerlerden gelmişsiniz ama ona da cevabım var. Dün ehliyet alan adamla kıyaslamıyorum zaten.

Araba sürmeyi prof hale getirmiş insandan bahsediyorum.

20 yıldır araba kullanırım çok şeye şahit oldum burada büyük konuşmak istemem ama hızlı karar veririm ve reflekslerim gayet iyidir.

Arabayla ilgili de araba süren arkadaşlarıma bir tirck vermek isterimz araba sadece önüne bakarak sürülmez. her aynayı belirli periyotlarla kontrol etmek ve öngürülü olmak gereklidir.

Böyle bir araba süren insandan bahsediyorum. Yoksa fren yerine gaza basan insanla asla kıyaslamıyorum.

respect

hocam kendi arabanda hayatında daha önce hiç girmediğin genç yaşlı çoluk çocuk 250 kişinin canını mı taşıyorsun?

elorelia

(bkz: şakaysa hiç komik değil ciddiyse çok komik)

Teknik bilgi, sorumluluk, İngilizce gibi onlarca kriter var. Araba ile karşılaştırılması mümkün değil.

dissendium

Hataları tolere etme şansı çok düşük bir sektör havacılık, o yüzden "sen geç direksiyona otur, bi başla hele alışırsın" gibi bir şey değil pilotluk.

İnsan hayatını bir kenara koyalım, uçaklar da çok pahalı. Ben oğluma araba sürmeyi kaba taslak öğretebilirim, kısa bir kurs sürüşünden sonra da ehliyetini alabilir.

Sonra da beraber trafiğe çıkarız, aşırı hızlı olmadığımız sürece en fazla yana sürter, öndeki arabaya tıklarız. Tolere etmesi daha kolay, risk göze alınabilir düzeyde.

Ama uçağım olsa oğluma vermem al sür diye, çünkü riskler göze alınacak gibi değil. Para motor kullanmak için bile eğitim gerekiyor, çünkü hata yaptığın an reset tuşu yok.

Boşuna demiyorlar, "havacılık kuralları kanla yazılmıştır" diye.

Peki pilotluk abartılıyor, neden?

Çünkü eğitimi çok çok pahalı, pahalı olunca çok az kişi ulaşabiliyor bu eğitime. Eğitim pahalı olunca da maaşı yüksek oluyor adamın, maaşı yüksek olan her meslek abartılır. E burada adam bir de uçak uçuruyor!

Bir pilot eğitimi ortalama 90.000 Euro, ama otobüs şoförü ehliyeti alma süreci herhalde 10.000 lira filandır!

John Bloor

karşılaştırılması mümkün değil. anca pilot olmayanlar böyle kolay sallar.
araba 1 günde bile öğrenilir.
pilotluk eğitimi minimum 18 ay. saatlerce uçuş tecrübesi gerekiyor. ustalaşmak kaptan olmak yıllar alıyor.
en ufak hatada 180 kişinin ölümüne sebep olma riski var.
uçaklar sağlam kalkıp iniyorsa kaptan pilotların sayesindedir. 2. pilot bir şeyi doğru yapmadığında hemen devralırlar.

jelly bear

okulu zar zor bitiren işletme mezunu denyolar parayı basıp pilot oluyor zor bir şey olsa onlar olamaz. zaten sonra da minik beyinleriyle kokpitte karı kız muhabbeti yapıp tüm dünyaya dinletiyorlar. bu adamların çoğu düzgün ingilizce bile bilmiyorlar. eskiden olsa bir dereceydi şimdi neredeyse hiçbir olayı yok.

pilot karmaşık bir cihaz kullanan ve uçağın düşmemesi için asgari teknik bilgiye sahip otobüs şoföründen başkası değildir. maaşını çok verince elitmiş gibi görünüyor.

not: en yakın arkadaşlarımdan biri pilot. kendisi aslen mühendis ve o da bunu teyit edecektir.

bohr atom modeli

@ elo tek sorun can taşımak mı? Başka şeylerle gel :)

@jelly senin hesabına göre 18 ay araba için ileri sürüş teknikleri alan biri kıyaslanabilir mi?

Ayrıca “pilot olmayan sallayabilir” kısmına katılmıyorum. İsterseniz pilotluk bilgilerimizi kıyaslayabiliriz. Boş gelmedim yani :)

respect

e başka şeylerle gelmişler işte. evet bence tek sorun bu. sizin fikrinize fikirle cevap veriyorum. beğendirmek zorunda değilim ki.

elorelia

@elo o zaman ben de sana şehirler arası otobüs süren adamı örnek verebilirim. tek sorun can taşımaksa al sana can :)

Beğendirmek zorunda değilsin ama mantıklı argüman sunmak zorundasın o zaman bir anlamı kalmıyor.

respect

Pilotluk tabii ki abartılıyor. Pilot arkadaşlarım ve pek arkadaş demek istemediğim tanıdıklarım var. Bazıları pek de parlak kişiler değiller. Kaldı ki 2023 yılındayız. Yükün önemli bir kısmını sistemlere yükleyebiliyorsun normal şartlarda.

Normal hava şartlarında yurt içi (kısa mesafe) uçuş gerçekleştirmekte bir şey yok zaten. Onu Microsoft Flight Simulator'da yeterli tecrübesi olan da yapar. Değişen hava şartları, ortaya çıkan farklı durumlar vs. gibi konular ortaya çıktığında zaten GTA 3'te Dodo'yu uçurabilenlerin değil, pilotun eğitimi/yetkinliği gerekli. Araba ile karşılaştırmak istiyorsan burada karlı, yağışlı, sisli havaları, karanlık/ışıksız gecede bol virajlı yolları ve o yollardaki şoförlüğü düşünebilirsin.

Bak, "dalgasız denizde herkes kaptan" konusuna geldik. Kaptan demişken; açık okyanusta gemi kullanmak çok zor ama insan beyninin anlamada/çözmede hala zorlandığı uçma eylemini gerçekleştirmediği için uzak yol kaptanları ve saygı görme muhabbeti dönmüyor.

nawar

@newar

Abi neden basit düşünüyorsunuz anlayamıyorum.

Arabayı yılın her günü sürebiliyorsunuz. kar, çamur, yağmur ne ararsan var. neden araba kullanan adam sadece güneşli havalarda sürüyormuş algısına kapılıyorsunuz?

Tek tek mi yazmak gerekiyor. mesela offroad yapan adam pilotton üstün mü oluyor bu durumda?

respect

Yağışlı havada milletin arabasına sürtmeden doğru düzgün araç kullanan ile sadece gaza basıp ileri giden adam arasındaki farkı; yurt içi normal havada uçak kullanan ve zorlu hava şartlarında kullanan olarak örnek ile belirttim. Pilot ve şoför karşılaştırması yapmadım orada. Orada bahsedilen zorlu koşullar olmadığı sürece pilotlukta gerçekten muazzam yetenek isteyen bir şey olmadığını ifade etmek içindi.

nawar

okulda derslerden kaçan, okulu zar zor bitiren bi arkadaş babasının zoru ile özel uçuş okulundan pilot lisansı alıp kendini bir şekilde thyye attı, şu an airbus a320 pilotu. bölümdeki en zayıf kişilerden biri idi hem karakter hem zeka anlamında.

ticari uçak pilotluğu benim gözümde = daha fazla özveri ve yetenek gerektiren tır şoforluğu bi de giriş bariyeri yüksek.

nuisance

regülasyonların çok yoğun olduğu sektörlerde her şey çok pahalıdır. mesela arabaya istersen istediğin modifiyeyi yaparsın abartmadığın sürece devlet de gelip laf etmez, ama uçağa alacağın istisnasız her şeyin ulusal ve uluslararası regülasyonlara uygun olması, gerekli testlerden geçmesi ve o şekilde ilerlenmesi gerekir. zamanında uçak içi yayın için bir kablosuz ağ projesinde çalıştım, normalde 300-400 dolar olan vericilerin aynısı, sadece sertifikasyonu var diye 4-5 bin dolara satılıyordu uçak firmalarına. aynı yaklaşım birebir pilotlar için de geçerli. risk yüksek olduğu için, adamların ağzından çıkacak kelimeler bile bir regülasyona bağlı, dolayısıyla burada konu bir taşıtı kullanmaktan çok, a'dan z'ye bir bir iş akışını uygulamak oluyor. muhtemelen hakkıyla fcpx oynayan biri uçak kaldırabilir ama o regülasyonlara uymak, uyacağını tahhüt etmek, eğitimlerini almak bambaşka bir konu.

yani bakış açın yanlış bence, konu burada bir taşıtı sürmekten çok daha öte. ortada bir regülasyon mevzusu var. ha bu arada zor, yapılamaz, imkansız, çok özel bir iş falan demiyorum. sadece çok sıkı regüle edilen bir sektörü, o yüzden böyle bir durum ortaya çıkıyor. yoksa mesela bir hostesin yaptığı iş de aslında çok basit ama yine aynı sebeplerden ötürü çok iyi maaşlar alıyorlar

roket adam

her mesleğin %95'lik kısmı standart hale gelince basit zaten. Önemli olan o kritik %5. Uzun yol şoförleri de o %5'lik kısmı dikkate alınıp ona göre para kazanıyor, doktorlar da, pilotlar da. Uzun yol şoförleri az kazanmıyor zaten ama hangi mesleğin kritik anı daha önemli ve riski büyük dersek pilotlarınki daha zor. Uzun yol şoförü fırtınalı havada en kötü benzinliğe, dinlenme tesisine çeker bekler. Pilotun böyle bi şansı yok.

Offroad rallisi yapan adamın topluma faydası yok, eğlence sektörünün bir parçası. Yine yük ya da insan taşımıyor. Parası da fena değildir ama saygınlık duyulacak meslek mi tartışılır ki offroad ralli yapan biriyle tanışsam bi wow derim sonuçta enterasan meslek.

Ayrıca prezentablı bir meslek sonuçta bunun sebebine ister eğitim dersin ister gezip görmek dersin ister tamamen PR dersin ama pilot denince insan aklına üniformasıyla cool bir insan gelince, uzun yol şoförü denince göbekli dayı geliyor. İki meslekte de istisna onlarca kişi bulabilirsin tabi ama algı bu yönde. Sonuç olarak her elini kolunu sallayan pilot olamıyor, gözü bozuk olmayacak, çok değişik psikometrik testleri geçecek, yabancı dil şartı hala ne olursa olsun var vs vs. Sonuç olarak abartılması makul bir meslek.

Ha bi de otobüs yolculuğu yaparken şoföre bi şey olsa, muavin de olmasa 40 kişiden en az 4-5 kişi o otobüsü tıngır mıngır en yakın güvenli noktaya götürür sıkıntısız şekilde. Uçağın içinde başka pilot yoksa uçak yere çakılır :)

nundu

Bakış açın yanlış+1
Abartılıyor mu? Meslek sonuçta. Tek farkı içindeki her şey çok pahalı;egitiminden maaşına, ödenecek tazminatlara, uçağa, sigortaya vs her şeye çok para ödeniyor. Ama astronotlarmis gibi davraniliyor bazen, buna katılıyorum.

Colin mcrae de gelse yaptığı işin uçak kullanmak ile kiyaslanabilir yani yok. Kendi fikrin, bana göre komik fikir ve çok da tartışarak vakit kaybetmeyecegim bir fikir.

Buna ek olarak pilot arkadaslarimin çoğu özel okulda parali okuyan, babalari pilot olan kişiler. Yani böyle ucuyor kaciyorlardi da pilot oldular diye bir durum yok. Belli özellikler istiyor da savaş pilotu değil sonuçta, çoğu normal adam.

Neyse kısacası pilotluk birçok meslek gibi abartilsa da araba kullanan adam ile kiyaslanamayacak bir meslek. Bu demek değil ki rahmetli colin mcrae pilot olamazdi. Sadece yaptığı meslek ile pilotluk aynı seviyede değil.

logisticsmanager

@logisticsmanager Colin McRae örneği vermiş çok uygun.

Efsanevi ralli pilotu, 2007'de kendi kullandığı helikopterle yaptığı kazada hayatını kaybetti. Offroadda kaza yaparak ölme riski de tabii ki vardı. Kariyerinde herhalde onlarca büyük küçük kaza yapmıştır. Helikopter kullanırken bir kere hata yaptı ve kendisiyle beraber oğlunun ve iki kişinin daha hayatına maloldu. Pilotluğun önemi burada :)

nundu

abartiliyor cunku herkesin ulasabilecegi bi sey degil. egitim parasindan dolayi. bir de filmlerden falan hep bi karizmatik pilot kavrami var. bu iki sebepten insanlarin bi sey sandigini dusunuyorum pilotlugu.
bi de bizde bazilarinin, asla anlayamayacagim uniforma takintisi var ki o da ciddi bi sebep olabilir.

egitim, zeka, altyapi olayina gelirsek; dort yillik herhangi bi universiteyi bitirmis biri o egitim parasini denklestirirse pilot oluyor. arkadasim var bizzat, en iyisi pilot olayim diyip pilot oldu. kendi bile ortalama biri rahat pilot olur diyor. millet olarak parasi olmayanin erisemeyecegi seyleri ovmekte ustumuze yok. bi de halk icin zengin dusmani derler ahaha

Kittie

Pilot, havacilik, yer gorevlisi egitimleri icin platform saglayan egitimleri organize eden cok uluslu bir yazilim firmasinda 2 sene calistim.

Pilot olmak icin asgari saglik sartlarini yerine getirip parayi basmak kafi.

Cogu ingilizce dahi bilmiyor.

ThomasJefferson

iett şoförü daha değerli. pilotluk şişirilmiş bir meslek. daha cici üniformalı ama yine şoför. ölü meslek aynı zamanda. şimdi pilot olanlar emekli olduğunda (olurlarsa) pilotluk diye bir meslek kalmayacak.

gabe h coud

keşke minibüs otobüs şoförleri de pilotlar gibi eğitime tabi tutulsaydı. ülke seviye atlardı. var olan durumu kötüleştirmeye çalışıyorsunuz. bırakın pilotlar eğitimli kalsın, onları da aşağı çekmeye ve her önüne geleni pilot yapmaya çalışmayın.

anais

Meslekten biri olarak söylüyorum: “aşırı coşturmaya da gömmeye de gerek yok.” Güzel havalarda sorunsuz bir uçağı uçurmak güzel; asıl olay kötü ve kaçınmalı havalarda veya uçakta bir karar vermek durumuna sokan “non normal checklist” veya başka bir olağan dışı durum ortaya çıktığında ayyuka çıkıyor.

Sevgiler…

Ekleme: Eğitim kısmı da sabır isteyen bir süreç.

pilot monitoring

@jelly bear

18 ayda (o da en en en iyi ihtimalle hicbir sey aksamadan sureciniz ilerlerse) ancak elinize atpl lisansi alirsiniz. bununla airbus ya da boeing ucaklarini ucuramazsiniz cunku type ratinginiz yok elinizde. type rating de (tip egitimleri) minimum 2 ay suruyor. type rating sonrasi tamamlamaniz gereken simulator sortieleri var, havayolu standartlarina gore degisir bu ama en az 3 ay da bu saatleri tamamlamak icin simulatorde ucacaksiniz.

3 seneden once cok mumkun degil hatta ucmak. verdiginiz bilgi maalesef yanlis.

soppy cunt

ben geldim.
başlık "pilotluğun abartılması" fakat siz pilotluğun abartılmasına takılmıyorsunuz pilotluğun abartılan bir meslek olduğunu düşünüyorsunuz.
pilotluk abartılan bir meslek. Bununla birlikte diğer abartılan meslek de doktorluk (cerrah). Pilotluk abartılıyor çünkü uçmak insan için hep "uçuk" bir durum ve medeniyet yolunda ne kadar az yol kat ettiğimiz düşünülürse belki de yaptığımız ve somut olarak herkes tarafından gözlemlenebilen en acayip icat maalesef uçak.
çok üzerine düşmeden çok az pratikle uçak da değil çok daha zor unstable bir sistem olan helikopter adlı icadı kullanabiliyorum. Tabii ki bir pilotun hakim olduğu tüm konulara hakim değilim hakeza o da benim yaptığım icada, helikopterin mühendisliğine hakim değil. Yapan benim ama havalı olan pilotlar. Ben uçarken de kısmen havalıyım ama pilotlar daha havalı.
Hatta geçen gün giydiğim bir mont vesilesiyle "pilot gibi olmuşsun" övgüsü aldım. Övgüyü yapan helikopter yapıyor. Ben helikopter yapıyorum. Kadın bana pilot gibi olmuşsun diyor.
Şimdi cevapları okumaya çalıştım. "Pahalı bir alet emanet ettiğinden denilmiş" mesela. AutoPilot sistemini yapan mühendisler daha havalı o zaman ya da rotor sistemlerini ya da RFCS'i.
bu konularda bu örneği sıklıkla veriyorum: Ortaokulda belediyenin temizlik işçileri ile ilgili bir konu açılmıştı ve üzülme, utanma, mahcup olma gibi karışık duygular içine girmiştim. Siyaset, sanat, felsefe vs. konuştuğumuz bir öğretmenim, her işin değerli olduğunu, her işin "kutsal" olduğunu ve her işin doğru yapılması gerektiğini söylemişti. Siz cerraha öykünürken bir KBB'ci beyninizdeki tümörün bulunmasını sağlayabilir, bir temizlik görevlisi bir aracın kaza yapmasını engelleyebilir ya da sebep olabilir, bir öğretmen düzgün bireyler ya da dangozlar yetişmesine sebeğ olabilir. Bu liste böyle gider. Pilotluğun bir olayı yoktur. Pilotluk havalı diyen herkes Pegasus'a başvurup, borçlanıp, yurtdışında eğitim alıp yine Pegasus'ta pilotluğa başlayabilir. Borcu da maaşından kesilir.
xoxo gossip girl

sparkle kiddle

Yeterince parası olan ve diğer minimum şartları taşıyan herkes eğer istiyorsa pilot olabilir.
Anlayamazsınız kaan gibi.

Piyano piyano bacaksız

kesinlikle. türkiye'de insanlar paraya önem veriyor. bir iş para çok para kazandırıyorsa çok saygı duyuluyor. çevremde pilot olan insanlara bakıyorum çok kötü olmasa da vasat akademik başarısı ve imkanları olan insanlar. öyle boun'da mühendisliği dereceyle bitirmiş biri pilot olmuyor. kimler pilot oldu? ortalama bir devlet okulunda iktisat-mühendislik ortalama bir özel okulda mühendislik okuyan insanlar. pek genius birine denk gelmedim.

hknty

iyi ve deneyimli bir şoförü kıyaslamaya sokuyorsak iyi ve deneyimli bir pilotu ele almamız gerekiyor. iyi ve deneyimli bir pilot sıkı eğitimden geçmiş, kriz anlarında doğru kararı verecek, gerektiğinde uçağı nehre indirebilecek kadar iyi pilotaja sahip bir pilottur. zaten biri aracını iki boyutta, diğeri üç boyutta idare ediyor. üç boyut algısı, meteoroloji ve geometri bilgisi falan lazım. araç kullanmada olay büyük oranda öngörü ve his. hisleriyle karar verene de güven olmaz. bence kıyaslamanın galibi belli.

zgrydn

ucakta daha cok tus var

foster

Araba bozulunca risk almayıp kenaraekebilirsin uçakta yok. Kaldı ki sen çoğu arızayı görmüyorsun nelerle uğraşıyorlar. Bu teknik kısım kalan kule kısmı yağış sis vs uzar gider. Uçak kullanmayı biliyorum evet abartılacak bir durum değil ama basit bir olay keisnlikle hiç hiç değil.

basond

yahu uçağın da bin tane düğmesi var. he belki biraz anlatsalar "he abartıldığı kadar da yokmuş" derim ama uzaktan bakınca çok detaylı iş gibi gözüküyor.

"ralli/f1 pilotları uçak pilotlarından fazla kazanıyor zaten. riskin karşılığını orada görüyorsun." denilmiş de o riskin karşılığı mı emin değilim. kazandırdığı paranın kendi payına düşeni bence. sonuçta o spor o kadar ekonomi yaratmasaydı onlar bu paraları alamayacaktı.

ahm1

Hem uzakyol gemi kaptanı hemde pilot (hususi) olarak cevaplamam gerekirse ikisinde de dikkat etmen, bilmen ve öğrenmen gereken birçok şey var. genel olarak sıfırdan en sonuna kadar birçok işine yaramayacak teknik bilgi yüklüyorlar. ancak bundan %1'ini bile hafızanda tutarsan çok zor anlarda kurtarıcı olabiliyor.

en zoru stabilite ve meteoroloji. ikisinde de bilgi eksikliği ve hesap hatası çok büyük felaketlere yol açar.

iki meslekte de ultra zekalı adam değil aksine pratik zekası olan ve hızlı düşünen kişiler daha başarılı oluyor.

Northern Mariner

Otomobil kullanmayı basit görenlerin çok sığ düşündüğü kanaatindeyim. Kanımca otomobil kullanımı uçaktan daha fazla dikkat gerektiriyor. Sürekli olarak etrafınızdan beklenmedik olarak çıkan ya da size yaklaşan sürücülere karşı tetikte olmak zorundasınız. Tabela takibi, yol durumu takibi vs derken farkında olmadan çok kompleks bir iş yapılıyor ve bunların çok büyük çoğunluğu sürücünün kontrolünde olmayan etkenler. Gaza basıyorsunuz gidiyor olayı değil sadece. Uçakta mekanik bir arıza (ki bu otomobilde de olabilir), ya da beklenmedik ve çok ani bir hava değişimi olmadığı sürece böyle bir durum yok. Yol boş ve dışarıdan size gelebilecek beklenmedik bir sürücü etkeni yok. Göstergelere ve kumanda kontrolüne rahatça odaklanabilirsiniz.

Ben pilotluğun overrated olduğunu düşünen taraftayım. Çevremdeki pilotlardan da gördüğüm kadarıyla ortalama zekaya ve reflekslere sahip herhangi biri rahatça pilotluk yapabilir. Yaptıkları işi değersiz kılmaya çalışmıyorum ama özel bir iş olduğunu da düşünmüyorum. Kurallar, regülasyonlar birçok sektörde var. Aklı başında, eğitimli ortalama bir insan çalıştığı sektörün getirdiği kuralları zaten takip eder ve uyar. Bu regülasyonlar ve pahalı ekipmanlar meslekte ödenen ücretleri artırıyor olabilir. Ama benim bahsettiğim şey pilotluğu yetenek tarafından incelemek.

Mesela pilotların şu "sürekli ders çalışman ve simulatöre girmen" gerek geyiğine de bitiyorum. İyi bir mühendis de sürekli ders çalışmak ve kendini güncel tutmak zorunda ama yaptığı işi yağlayacağım diye hiçbiri bundan bahsetmez. Okuma yapıyorsan yap, bana ne yani bundan? Ben de yapıyorum.

Dediğim gibi, bir mesleği küçümsemek değil olay. Ama kendilerine ödenen ücretlerin ortalamadan yüksek olması bu işi çok özel kişilerin yapmasından kaynaklanmıyor. Ben de mesela yaptığım maaşlı ve teknik işle, daha fazla dikkat, sorumluluk ve yetenek gerektiren birçok meslek sahibinden iyi kazanıyorum. Çok zeki ve çok yetenekli insanlar görüyorum dışarıda. Benim yerimde olsalar eminim çok daha iyi yerlerde olurlardı. Ama aldığım parayı savunmak için de gelip "yaa bizim iş de çok riskli, şöyle de böyle de" diye anlatmıyorum.

synesthesia
1

mobil görünümden çık