Ankara'da metronun geçtiği araziler düz ve engebesiz. İstanbul'da yollar engebeli metrolar oldukça derinden geçiyor. 72 metre derine indiğin metro istasyonu var.
Bir de İstanbul metrolarının avantajı örneğin 4-5 tane çıkışı olabiliyor. Örneğin metronun bir çıkışı direk AVM'nin kendisine (yüzeye çıkmadan bağlanıyorsun), bir çıkışı caddeye, bir çıkışı caddenin direk karşısına, bir çıkışı aşağıda bir mahallede olabiliyor. Ankara'da örneğin ODTÜ istasyonunun CEPA ve Kentpark çıkışı olabilirdi insanlar metro ile direk yerin altından AVM'ye geçebilirdi. Sadece üniversite önünde çıkış var. Çıkış sayısı az. Metroda az yürüyormuş gibi görünsen de dışarıda çok daha fazla yürümen gerekiyor.
Ayrıca metro-metrobüs veya diğer metro hattına entegrasyon için yine yürüme tünelleri var. Zincirlikuyu, Ünalan gibi istasyonlar buna örnek. Ankara'da bu da fazla olmadığından çok yürüme gereksinimi olmuyor.
Ankara metrosunu kullanmadım ama çok sayıda çıkış ve avm yorumuna katılıyorum.
Nautilus, Piazza, Hilltown aklıma ilk gelenler.
tamamen zemin ile alakalı. yedi tepe istanbul ne metro ne bisiklet için uygun değil aslında.
barselona metrosuna bakın mesela sanki binanın bodrum katından metro gidiyor. o kadar yakın zemine.
Tamamen katılıyorum. Ankaray süper bi şeymiş.
Çıkış konusuna katılmıyorum. Yakın çıkış yok çünkü. Ankara'da çoğu yerde metro karşıdan karşıya geçmek için de kullanılıyor. İstanbul'da çok böyle değil. Tam karşılıklı giriş - çıkış olmayan yerler var. Çünkü karşı taraf yaya yoluyken bu taraf 5 şeritli otoyol oluyor.
İstanbul'da metro girişinden metroya ulaşana kadar Ankara'da herhangi bir yerden Kızılaya gidersin.
Kartal'da oturup Kozyatağında çalışırken iş saatlerinde gebze harem kullanıyordum. Trafik olsa bile gideceğim yere metrodan hızlı ulaşıyordum.
Mükemmel bir yorum. Ben de bunu hep diyorum senelerdir. Mesela metro 20 dakika götürüyor diyorlar. Ama metronun indi çıktısı da bir o kadar 20 dakika sürüyor. Avantajı kalmıyor. Otobüsle gitsen süre açısından aynıya geliyor. Geçen gün yeni açılan Yıldız durağında indim. Çık çık bitmiyor. Merdiven de bozuktu bir tanesinde kendimiz çıkmak zorunda kaldık. Sirkeci de öyle mesela. O yüzden en sevdiğim istasyonlardan biri Gayrettepe. Hemen ulaşabiliyorsun trene. Keşke hepsi öyle olabilse ama işte zemin durumları var.
Marmaray'ın en büyük avantajı da bu bence. Bikaç durak hariç hep yüzeyde olduğu için erişim çok rahat. İnsanlar kolayca binip inebiliyor.
yedi tepedeyiz cunku. asil ankara duzlugun kiymetini bilmiyor. metro hatlari epey kisa.