bu cuneyt arkin, kemal sunal ve diger daha az unluler oynadiklari filmleri kendileri mi seciyordu?

o kadar siklikla film cekiyorlarmis ki, kimi zaman ayni anda 3-4 seti idare ediyorlarmis. boyle olunca sanki yapim sirketleriyle kontrat imzaliyorlarmis ve kontrat suresince ne is gelirse oynamak zorundalarmis gibi dusundum ben.

yesilcam'da calisma duzenini bilen konu hakkinda bilgisi olan var mi?

 

zafer algöz sadri alışık ile ajda pekkan'ın başrol oynadıkları filmin başlangıcını anlatıyor. koskoca sadri alışık bile o dönem ajda'yı istemiyorum, oynayamaz, sinir eder demiş ama ülkü erakalın emrivaki yapınca işin içinde bulmuş kendini. İlgili hikaye Youtube kafa tv'den izlenebilir.

onemoremile

Verilen borçlar, imzalanan senetlerden dolayı ister istemez yapımcının yönlendirdiği filmlerde oynamak zorunda olanlar elbette vardı. Ama ünlü ve kafa oyuncular çok talep gördüğü için senaryo seçme özgürlükleri oluyordu.

Yani ipler tamamen yapımcıların elinde olmuyordu, hatta sözleşmeye "beni bu filmde x kişi seslendirecektir" yazıyorlardı ki yapımcı başka seslendirmeciyle çalışamasın.

Mesela örnek bir kontrat ;

www.instagram.com

Bir tane daha ;

www.instagram.com

John Bloor

döneme ve oyuncusuna göre değişen bir durum. çoğunlukla olan şuydu, star oyuncu bir yapım şirketiyle anlaşır ve o şirketle birkaç filmlik anlaşma yapar. türkan şoray'ın bir senelik 10 filmlik anlaşma yaptığı sözleşmeler vardır. bu yapım şirketiyle anlaştıktan sonra elbette starın istediği şeyler varsa yapılmaya çalışılır ama bunda bir kesinlik yoktu.
bir de bir yapım şirketiyle sözleşmeliyken başka yapım şirketi o oyuncuyu bir filmlik ödünç isteyebiliyor. eğer güzel projeyse, oyuncu çok istekliyse olabilen bir durum bu.
3-4 seti aynı anda idare etme durumu starlardan çok yan rollerde olur benim bildiğim kadarıyla.
star olan oyuncu bunu yapmaz. ama dediğim gibi dönemine bağlı.

bir de şu var, sinemada da futbolda da bir kişiye kontratı var diye zorla bir şey yaptıramazsınız. yani yaptırmaya çalışırsınız ama olmaz. oyuncu sete çıktığında oynamazsa ne yapacaksın? ham film pahalı ve zor bulunuyor o dönem. oyuncu üç kere hata yapsa bir dolu film gider. tabii bunlar olağan şartlarda.
ancak yeşilçam'da da ülkenin her yerinde olduğu gibi -çok dillendirilmese de- mafyavari işler dönüyordu. öyle olunca yapımcıya "ben bu filmde oynamam" diyemiyor oyuncu ne kadar star olursa olsun.

gioberg
1

mobil görünümden çık