mesela işini iyi yapan bir çöpçü düşünelim, atıyorum yerleri süpürme işlemini yarı zamanda bitirip bir de üstüne çöpleri topluyor ve buna mukabil maaşı diğer çöpçülerden %40 oranında fazla. bu çöpçü toplumda başarılı bir insan olarak görülür mü?
yoksa bazı statüsü yüksek şeyler mi yapmış olmak gerekir? misal aile şirketinin ceosusunuz, ya da uçak pilotusunuz ama parasını aileniz karşıladı falan filan.
belli sınırlar çizmek zor tabii ama toplumdaki algısı ne bunun?
Toplum işi nasıl yaptığınla ilgilenmiyor. Kazancına ve yaptığın işteki pozisyonunun/unvanının statüsüne bakıyorlar. O statü de işi yapan kişinin düşündüğü ile veya o işi yapan profesyonellerin kafasındaki ile örtüşmeyebilir.
Toplum genel olarak işini iyi yapan değil, aksine iş yapmayanı daha yüksek statüde buluyor hatta. Somut bir iş yapanlar daha düşük statüde görülüyor, yönetici, emir verici, avantacı, rant vs'den geçinenler daha saygıdeğer bulunuyor. Bu yüzden zanaatkarlar, emekçiler, mühendisler vs pek saygıdeğer bulunmuyor.
kiyaslama toplum duzeyinde degil kendi grubun icinde yapilir. copcunun cevresi diger copculerden olusacagi icin cok kazandigi ve talep gordugu biliniyorsa basirili olarak dusunulup saygi gorur evet. yoksa aile sirketi ceo'suna (isler de normal yolunda gidiyorsa) kimse "sen de bir sey misin bak tim cook mim cook" falan demez.