Londra ile izmir kıyaslaması yaptım, şu an £2550 net kazanıyorum londra’da ve aynı standartları izmir için kıyasladığımda 15.500 tl gibi absürt bir rakam çıkıyor. Burad 2+1, özel otoparklı biraz şehir dışında bir evi bir arkadaşımla kullanıyorum ( içi baya yeni ) £700 kiram var her şey içinde, kiradan sonra elime £1850 net kalıyor ve ben çok rahat birikim bile yapabiliyorum istediğim şeyi yeme, içme, gezme, giyim cabası.

İzmirde kira vermesem bile 15.500 tl nin alım gücü ne kadar olabilir ki ? izmir için kira ödediğim hususta bile 15.500 tl diyor, ben izmirde ödemesem bile burada kiradan sonraki alım gücümden dahi çok uzakta olmam mı izmirde ? Kira ödesem min 5 kiraya gider zaten

İstanbul için kira ödediğim hususta da 21.000 tl diyor bu arada. Ya bu numbeo deli saçması ya ben bir şeyleri atlıyorum. Rakamlar doğruysa boşuna yurt dışına geldik :)

 

Türkiye'de ise yaramadigini düşünüyorum. Günde yüzde 1 enflasyon olan ülkede numbeo yetisemez.

Yani bak ben 2021 Eylül'de gittim. İzmir'de emlakçı arkadaş "su evin kirası 10" dedi. 1 sene sonra geldim, 15 dedi. Buna numbeo yetisemez.

logisticsmanager

Büyük ihtimalle TÜİK verileri veya benzer başka devlet kurumlarından alınan bilgiler numbeo'nun saçmalamasına sebep olmuştur.

Dünyada hangi ülkede acaba şu durum vardır?
Oturduğum evin kirası 4000 TL, ben çıkarsam yeni girecek kiracının vereceği kira en azından 15.000 TL

Numbeo n'aapsın, ona da yazık.

michael_knight

numbeo verilerini kullanıcılar sağlıyor
tüik gömücem diye rezil olmayın

@garavel
Apartment (1 bedroom) Outside of Centre 1,429.65 £
Apartment (3 bedrooms) Outside of Centre 2,405.12 £

sen ise burada yazanların yarısından daha az ödüyorsun 2 kişi eve çıktığını da atlamışsın

izmirde kira ödesem min 5 bin demişsin
numbeo'da ortalama
şehir dışı 1+1 3500,
şehir dışı 3+1 5800 lira
yani örtüşüyor senin beklentin ile izmir verisi
ancak
sitedeki şehirdışı 3+1 kira aralığı 3500'den ile 10000'e uzanıyor
demek ki herkes ucuz kiradan çıkıp pahalıya geçmemiş
sen yeni eve çıkacaksın veriyi ise senelerdir ucuz kirada oturanlar giriyor
üstelik son 12 ayın ağırlıklı verisi

gıda başlığında da tek fiyat yok aralık var
1 kilo but eti 125 ile 250 lira denmiş hangisi doğruysa onu al
www.numbeo.com

rakamlara bakıp kıyasını yap işte

comp

Bir de ek olarak numbeo'ya bakmaya gerek yok;
Ben su an Fransa'da haftalık market harcamami simülasyon olarak yaptim, ürünlerimi benzer kalitede seçtim.
Sonra araba icin vereceğim parayı yazdım.
Sonra kira için verecegim parayı yazdım.

Hem istanbul hem İzmir'de hayvan gibi para kazanmam lazım çıktı.

Yani numbeo belki bir fikir verir ama sizin hayatinizin karşılığını veremez. Yani fransa'daki peynir ile Türkiye'deki peynir aynı kalitede değil. Bu noktalari numbeo belirleyemez. Onu siz kendiniz hesaplayarak yapabilirsiniz.

Ama dediğim gibi; numbeo vs yetisemez Türkiye'deki enflasyona. Ya 2017'de bizim yazlık 350 bin liraydi. 2022 Eylül'de 3.5 milyon lira diyor. Al hadi numbeo kullan buna :)

logisticsmanager

evet numbeo çok kaba bir şey
izmir aylık akbil 200 ile 500 arası
belli ki bir tanesi öğrenci diğeri tam abonman
sitede bunun ayrımı yok hesap şaşıyor haliyle

ancak 2017 verisi yok, son 12 ayın ağırlıklı verisi var benim görebildiğim kadarıyla(yine %80 90 enflasyon)

bir de siteyi kuran çocuk belgradda matematik okumuş(yani istatistik biliyor) googleda çalışmış birisi mümkün mertebe titizdir hesap kitap konusunda diye düşünüyorum
www.numbeo.com

comp

@comp kirayı dahi sayma, kirayı unutalım. londra’da kira vermediğimi farzedip £1850 net kazandığımı varsayalım. bunun karşılığı izmirde 15 bin tl mi ? mümkün olamaz, daha bunun teknolojidi falan var.

birisinde 3 maaş iphone 14 pm, diğerinde maaşın %60 ı, giyimden yemeğe kadar her söylediğimi baz alabilirsin. ağır sınıfta kalıyor bence.

garavel

numbeo, ekonomisi stabil ulkeler icin bir "fikir" veriyor, ama mevzu isin sonunda kiside biter.

ayda 2500 pound/dolar/avro icin yurtdisina cikmak bence de bosuna, o konuda haklisiniz :)

cooperr

iki taraf da biraz hakli:

1. numbeo gibi guncel dataya dayanan modellerin hata olasiligi cok yuksek. varsayimlari falan yanlis olabilir, istatistiklerin eski olmasina ek olarak.
2. Normalde izmir'in iyi semtlerinde tek basina oturacak kesim yurtdisina gidince sehrin epey disinda bir yerlerde oda arkadasiyla yasamaya tav oluyor. kiyaslama birebir degil.

hot potato

@garavel
ben sadece numbeo hesabında nereler gevşek
sizin hesapta neler gözden kaçmış onu konuşuyordum
sizi maddi kıyas işi de kurtarmayabilir, bambaşka ülkeler havalar neticede

bu adam mesela 2 gündür dert anlatıyor, yok öyle değil diye ikna etmeye çalışıyorlar
twitter.com
(abisi isviçrede yerini yurdunu yapmış şirket sahibi birisi, ailenin tek giden çocuğu değil)

ikna > ceo bisiklete biniyor
twitter.com
bizdeki acıbademli ceo maslak a nasıl bisikletle gidecek soran yok

comp

numbeo'yu yedirmeyiz. tr'nin mevcut durumunda yetersiz kalmis olabilir ama normalde duzgun calisan bir sey. yani atiyorum londra ile boston'i kiyaslarsan guzel bir fikir verir.

antikadimag

"birisinde 3 maaş iphone 14 pm, diğerinde maaşın %60" yav...

-insanın tek ihtiyacı ayfon değil
-numbeoda ayfon indikatörü yok
-numbeo izmirdeki eşdeğer maaş için 15bini sallamış olabilir

ben et, süt, yumurta bazında bu yaptığın ayfon hesabını yaptım, londra daha hesaplı çıktı, o halde izmir londradan daha pahalı mı diyeceğiz, hayır, izmirde maaşlar az maliyetler de az. numbeo maaş kısmını sallamış diyeceğiz.

fiyat verisini ise zaten ziyaretçiler elle giriyor


sen naap biliyon mu
izmirdeysen bi aylık market harcamanı not al sonra şuradan kıyasla
www.trolley.co.uk

londradaysan da tam tersini yap

comp

hot potato +1 şehrin göbeğinden kenar mahalleye taşınma örneğinin bir benzeri dün bonfile & makarna üzerinden de işlendi
(git: 1547135)

comp

@hot potato ben izmir’den yeni mezun işletme öğrencisi olarak geldim buraya. izmir piyasasında arkadaşlarımdan max kazanan 15 falan alıyordur ( çoğu 11-12 alıyor ), 25 yaşındayım tecrübem 2 sene sadece. mevcut şartlarda izmirin en iyi semtlerinde oturtacak bir iş bulsam 1 dk durmam dönerim :) 12 bin kazanan arkadaşım aile evinde oturtup ucu ucuna geçiniyor.

25-30 k en az almam lazım ki değsin, alma şansım yok .

ha genel konuştuysanız haklısınız, ben vasıfsızım şahsen. 35-40 üstü alan yazılımcı varsa gelirken en az 3.5 desin mesela net. ben genel olarak numbeo’nun türkiye kıyasında sıçtığını söyledim aslında. karşı argüman da çok gelemedi. haklıymışım gibi..

garavel

@cooperr %100 haklısınız bu arada ama şartlar vs işte. kimse başlangıçta tecrübesiz 23 yaşında birisine iyi para vermedi :/

30-35 üstü bu maaşlara gelmesin kesinlikle tabi. tr o kadar kötü diil..

garavel

@garavel; eğer Türkiye ile tek problemin maaş vs ise (yanlış hatırlamıyorsam ailenin sana verecek evi vardı, hatırlıyorum birkaç duyurunun İngiltere gitme/gelme odakli) evet Türkiye'ye biraz yurtdışında çalışıp dönmen ideal olur çünkü Avrupa'da aradığın yok ve olmayacak da.
Türkiye'de şu an yeni mezun Survivor'i var. Cocuklar asgari ücrete is bulsa koşacak kapacak ki sen de arkadaşlarından görüyorsun. Bu noktada heralde yurtdışına gitme fırsatı olan yüzde 1 icindesin, keyfini çıkar.

Türkiye ile temel sorunlari olmayan kişilerin tek bakış açısı maaş vs oluyor. Ben buraya gelirken konuştuğum kişilerle maaş değil genel sokakta denk geldigimiz, trafikte denk geldigimiz tiplerden ne kadar sıkıldığımizi konusurduk. Maaş resmen konusmazdik bile. Sende bu yoksa ne güzel yani ama o noktada sorun su oluyor; maddi olaylar dışında başka bir şey görmüyorsun (en azından para için gelenlerde gördüğüm bu). Misal kopeksiz sokaklar, kornasiz/emniyet seridi kullananlarin olmadığı trafik, işleyen bir sistem, az çalışma saatleri, çok tatiller vs. Bir sürü sebep çıkar.

Misal 30-35 demissin ya, ben şu an net 3300€ alacagim, Türkiye'ye (izmir ya da istanbul) 6-7 bin eurodan azına adım atmam. Hatta İstanbul için o paraya bile gelmem de izmir aile vs diye. O iki katı anca Türkiye'de yasama kısmını kabul etmemi saglar, o da birkaç sene. Misal köpek var bende, onun düzgün yaşayabileceği yer izmir'de anca Güzelbahçe, orada da bahçeli ev kiralarini biliyoruz :)

Kısacası amacın paraysa iki üç sene yurtdışı deneyimi yapıp izmir'e dönmen ideal. Ama tabi Türkiye'nin gidişatını nasıl ongorebilirsin o da var.

Numbeo'ya sokalim senin canın sagolsun :)
Ps: 3 bin euroya Amsterdam'a cv bile atmam. Türkiye'de 40 kazanan kişinin Amsterdam'da 3 bin kazanması acayip komik bir olay. Nitelikli dolandirilma.

logisticsmanager

@logisticsmanager açıkçası ilk olay para şuan, ailemin durumu görece ortalama üstü sayılabilir evet ama ben onlardan destek almadan yediğim içtiğimi zerre düşünmediğim, kendi maaşımla istediğimi alabildiğim, arabayla istediğim yere gidip benzini falan düşünmediğim hayattan da aşırı memnunum şuan ve tamamen kendi kazancımla. maddi açıdan sıkıntım yok, maslow’un hiyerarşisi gibi aslında, yurtdışında benim için iş maneviyat anlamında sınıfta kalıyor. o yüzden dediğin doğru, bir süre daha takılıp türkiye’de düzelme ışıkları başlarsa dönerim. ama buradaki rahatlığıma da nankörlük yapacak değilim + sı çok, - si de çok.

duyuruyu bu arada zerre bunları düşünmeden açtım, numbeo tam doğru bilgiyi vermiyor sanırım diye. ama iş döndü dolaştı yine buralara geldi :) olsun..

garavel
1

mobil görünümden çık