Valla o kadar çok düşünmeye gerek yok. Şirket kurulurken alt sınır şartlar ile kurulmuş. Sonrasında bir iş yapılacaktır veya bir ihaleye gidilecektir, veya yıl sonu şirket karı yüksek gelmiştir vs vs bunun için de arttırıma gidilmiştir. Sermaye arttırımı rutin bir olgu, ihtiyaca göre düzenlersin.
Kıçı kırık bir şirketi var muhasebecim sermayeyi 2m ye çıkarmamı istiyor.
10 bin aylık mutfak masrafı değil normal bir şirkette. 2m de çok bir para değil.
ödenmiş sermaye mi, yoksa ödeme taahhüdü mü verilmiş.
Taahhüd verildiyse, kredi çekmek için sermaye makyajlaması yapılmış olabilir. Geçmişte bir müşterimizin bu hareketinden şüphelenip açık hesabını kapatmıştık. 1 yıl sonra iflas etti.
Sermaye artırımına gitmeseydi 10 bin olarak kalacaktı işte, şirketin tüzel kişiliğine ait esas sermaye 10 bin lirayla kısıtlı kalacaktı. Bedelli ve bedelsiz artırım şeklinde iki farklı çeşidi var bu yöntemin. Şirketin hisse ortakları kendi ceplerinden kaynak aktarabilir, hisse değerlerini artırabilir. Bu iş tabi şirket genel kurul kararı neticesinde yapılır, düzgün yapılmazsa genel kurul kararları için iptal davaları da açılabilir ilgili üçüncü kişiler tarafından. Ticaret kanununa bakabilirsiniz, anonim şirketlerde sermaye artırımını düzenleyen temel hükümler diye googlelarsanız daha net olur kavraması, kanun her zaman en iyi kaynak işlerin detayını öğrenmek için.