Üniversite sınavı YKS’nin Dil bölümü olan YDT beş dilde yapılıyormuş. (İng, Fra, Arp, Rus, Alm) Ben mesela Fransız Dili ve Edebiyatı tercih etmek için YDT İngilizce testini seçebiliyor muyum? Yoksa bu beş dilden her bölüm için ilgili dilin testine mi girmiş olmak gerekiyor? Eğer test ve bölümün dili farklı olabiliyorsa herhangi bir katsayı farkı uygulanıyor mu?




 

katsayı yok. örneğin ingilizce soru çözerek dilediğin dil bölümüne girebilirsin. tek puan türü var zaten. yani sen ingilizce çözerek fransız dilini kazanabilirsin. hazırlık okuman gerekir tabi.

ezkaza

Cevap aslında tam olarak ôyle değil. Yök atlas yahut tercih kılavuzunda, ilgili dil bölümünün açıklamasında ydt'ye belirli bir dilden girilme şartı aranabiliyor.

Örneğin x üniversitesi fransız dili ve edebiyatı açıklamasında, ydt'ye sadece fransızca'dan girenler kabul edilebilirken, t üniversitesi fransızca öğretmenliği bölümü, ydt'ye ingilizce ve fransızca dillerinden birinden girilme şartı arayabiliyor. Z üniversitesi fransızca tercümanlık bölümü ise ydt'yeningilizce, fransızca, almanca, rusça, arapça dillerinden birinde girenlere kapısını açarken, başka bir üniversite böyle bir koşulu hiç belirlemeyip sadece ydt puanıyla her dili kabul edebiliyor.

Özetle, tercihi düşünülen bölümlerin kayıt kabul şartlarını inceleyip de girilecek dili seçmek en mantıklısı...

yadigar
1

mobil görünümden çık