Neyse dedim ki bu böyle olmayacak madem bi ev alayım. Ufak bir piyasa araştırması sonucu ortaya çıktı ki elimdeki seçenekler şunlarmış:
1- Aylık gelirin 1/3'ü kadar ödemesi olan bir kredi çekip, güzel bir semtte ufak (80-90 m^2, 2+1) bir ev almak.
2- Yine aynı miktarda kredi, ama daha "kötü" bir semtte büyük (160+ m^2) bir ev almak.
3- Krediyi ya da peşinatı düşürüp, yine "kötü" semtte daha ufak bi ev almak.
Önemli noktalar:
1- Evde oturacağım. Yatırımlık evim var ama başka şehirde. Kira getirisi vs. bi faktör değil yani.
2- Aslında bana kalsa 2. seçenekten giderdim, evin büyüklüğü önemli bence ama hanım bir arkadaş var, kendisi o semtte oturmak istemez diye düşünüyorum. Bi zarf atayım dedim ama "niye bana soruyorsun" diye bi kontra atakla sorumu savuşturdu.
3- Kenarda bi miktar param yine kalsın istiyorum (3. seçenek o yüzden var), çünkü kenarda bi 6 aylık maaşın bulunuyor olması iş hayatında atar gider yapma alanı açıyor insana. O lüksü kaybetme konusunda çekincelerim var.
4- Aile, eş, dost, akraba desteği gibi opsiyonlarımız yok. Para sabit yani.
Karar veremediğim için sizlere sorayım dedim. Tabi illa ev almak zorunda da değilim, "1 sene bekle, piyasalar düzelecek" diye düşünüyorsanız (veyahut görmediğim başka bir seçenek varsa) lütfen onu da belirtin.
ben opsiyon 1'den yürürdüm. ancak full kredilendirmez, dediğiniz gibi 6 aylık bir bütçeyi kenara koyup kredilendirerek bu opsiyonu tercih ederdim. enflasyon artıyor, dolayısıyla ne kadar kredilendirirseniz o kadar kara geçersiniz diye düşünüyorum. tüm full nakitimi eve gömmezdim. ben de yeni araba değiştirdim. kredi çektiğim miktarin daha fazlası bende vardı ama kredi çektim, çünkü max 6 aya kuşa dönücek zaten. ben de elimdeki yatırımı (altın veya döviz) bozmamış oldum.
opsiyon 2 yerine 1'i de şu sebeple tercih ederdim, zarf attığınız arkadaş kendisine göre plan yapılmasını istemiyor anladığım kadarıyla ki öyle cevap vermiş. o cevaptan sonra ben de ısrarcı olmaz, kendime göre plan yapardım. büyük ev her türlü dert; temizlik, aidat, faturalar vs. tek kişi yerleşecekseniz eve, bence sosyallik, ulaşım, muhatap olduğum insanlar önemli. medeniyet maalesef semtten semte çok değişebilen bi konu, benim kişisel tercihim bu olurdu.
kesinlikle 1.
semt çok çok önemli bir kriter.
içinde oturacağın için bence hanım arkadaşınızın yorumu daha önemli olacak :) bunu kesinlikle gözardı etme, semt çok önemli (yani goptan fatih’e geçersin sorun değil de göztepe’den fatih’e geçersen epey mutsuz olursunuz)
keza ev büyüklüğü konusu da çok subjektif. ben nispeten merkezi ama çok küçük bir evden yana seçim yaptım, evet büyük ev daha konforlu ama merkezi olması hem değer kazanma hem hayat kalitesi açısından çok önemli.
tüm parayı eve gömmemek ve mümkün olduğunca kredi çekmek bence de mantıklı.
yatırımlık ev alacaksan 5 sene içinde sattığında hayvan gibi vergi çıkacağını unutma. yani 5 yıl satmayacağın bir yatırım planı yapmanı öneririm.
özetle bence mutlaka hanım arkadaşın ikna olmasını sağla derim bir noktada. bence paradan daha önemli bu genel mutluluğun açısından.
@sirkelimon, arkadaş kendisine göre plan yapılmasını istemiyor değil de, daha "resmi" bir beklentisi var, ben erteliyorum o işi biraz :) Yoksa benim için semt çok farketmiyor çünkü zaten Ankaradayım, araba var vs.
güzel semtte ufak ev.
ayrıca 90 mt2 ufak mı ya :D
hocam büyük ev alırsınız ama komsularınız kotu olursa o evde kalmak zulum olur bence. yine de ankarada evler o kadar büyükken, 90 metrekare evde yaşamak da zor olur :/
aynı ikilemde kalıp, kötü semtte, oldukça güzel bir site içerisinde büyük ev aldım.
zaten her yere arabayla gidip geliyoruz. gayet de mutluyuz.
bu arada bahsettiğim site tipi 850 katlı siteler değil. oralarda komşuluk da olmaz, keyif de olmaz. 2.5 yıldır bu sitedeyim, yiyip içtiğimiz ayrı gitmeyen komşularımız var. yılbaşını beraber kutlayacağız mesela.
daha düşük katlı sitelerde, büyük hatta bahçeli eve bakabilirsiniz.
bence burada çok belirsizlik var.
ankara için semtin "kötü" veya "iyi" olması çok geniş bir yelpaze.
yaşanacak ama çok kaliteden ölmeyen bir semt olabilir.
ya da mesela iyi semt neresi?
reşit galip üzeri mi, cinnah mı, kırkkonaklar mı?
herkes kırkkonaklar'a bayılıyor ama bence pek iyi bir semt değil.
diğer yandan, kesinlikle mis gibi yaşanacak bir yer tabii ki.
bunlar çok göreceli.
bir de şu ekonomide ev almak ne kadar doğru bilemiyorum.
evet, her an her şey daha da yükselecek, yükseliyor ama parayı eve gömmek, ev kredisine girmek vb. gibi süreçler için de ortam pek uygun değil gibi.
alırsan da bence minimum nakit, maksimum kredi kullanmalısın.
elinde olabildiğince nakit tutmak her zaman daha mantıklı geliyor bana.
ayrıca hanımcılıktan yanayım, evi almadan kesin onay almalısın.
sadece mutfağı beğenmedi diye evden nefret edebilir.
"niye bana soruyorsun?" dedi diye kafana göre takılıp sürpriz falan yapmaya kalkma yani :)
en kötüsü "kendime ev alıyorum, sen de gör" diye götürüp göster ne olursa olsun.
ya da 2-3 seçenek arasından hangisini seçmen gerektiği konusunda yorum alıyormuş gibi yap ama muhakkak göster.
Hocam şimdi kötü semtin ne derece kötü olduğuna bağlı. Ankara için, sincan, mamak, keçiören gibi yerlerde bence yaşanmaz. Hatta orada villam olsa bile oturmazdım. Çankaya’da olup nispeten ucuz yerlerse belki olabilir. Cevizlidere, gökkuşağı mahallesi gibi yerler çok pahalı değil ama semt olarak kötü de değil. Ben olsam güzel bir semtte 2+1 tercih ederdim. ama işte kötü semtte büyük ev parasına çayyolu, bilkent, çukurambar gibi yerlerde 2+1 de alınmıyor
1- küçük ev, iyi semt. aynısını 3 sene önce yaptım çok mutluyum. 3 çocuk planlamıyosun 2+1 80 metrekare ev yeter artar, küçük ama kullanışlı bir ev bulursan her türlü sığarsın eve. ama semt çok sıkıntı.
Küçük ev +1 arastirmissinizdir ama devlet bankaları kredi vermiyor. 300k maksimum.
Ayrıca ev fiyatları bence dolar bazında pik yaptı. Dolar bazında %30 geri çekilme beklerim ben.