gönderilen iş teklifinde, "kendisi ve ailesini kapsayan tam özel sağlık sigortası" şeklinde bir ibare var. iş sözleşmesinde de bu benzer ifadelerle koruma altına alınmış. ancak sözleşme imzalandıktan bir süre sonra şirket sözleşmede değişiklik yapmak istiyor ve aşağıdaki gibi revize ediyor:
"Çalışan, sigortacının gereksinimlerine ve poliçe koşullarına (zaman zaman
değiştirilebilecek şekilde) tabi olmak üzere, Şirketin grup sağlık sigortası planı
kapsamında zaman zaman kendi personeli için elde edebileceği bu tür sigorta
yardımlarına katılma hakkına sahip olabilir.
Kanunda aksi belirtilmedikçe, Şirket, kendi takdirine bağlı olarak, sigorta
planlarının herhangi bir kuralını veya menfaatini (kapsam düzeyi dahil)
değiştirme ve/veya azaltma ve/veya herhangi bir zamanda Çalışanın herhangi
bir plana katılımını herhangi bir ikame veya tazmin sağlamaksızın sona erdirme
hakkını saklı tutar. "
bu sözleşmeyi imzalarsak, iki gün sonra şirketin bu maddeye istinaden özel sağlık sigortası hakkını kaldıracağına veya tamamlayıcıya çevireceğine dair endişelerimiz mevcut. bu şartlar altında:
1) bu sözleşmeyi imzalarsa ve öss kaldırılırsa, bu konuda haklı fesih şartı oluşur mu?
2) bu sözleşmeyi imzalamazsa, haklı fesih şartı oluşup tazminatla işten çıkma imkanı olur mu?
aslında epey teknik bir hukuki soru sormuşum, avukata da danışmak lazım tabii ama burada bilgisi olan varsa süper olur.
iki durumda da haklı fesih imkanı çıkacağını sanmıyorum, şirket bu sebeple haklı feshi kabul etmez, davaya gider, davada da işveren mevcut ekonomik koşullarla işten çıkış yapmak yerine yan haklarda kısmaya gittim der, kötü niyet olmadığı için haklı fesih kararı çıkacağını sanmıyorum.
iki sözleşme arasındaki tek değişikliğin bu belirttiğiniz madde olduğunu varsayarsak;
1- imzalarsa ve öss kaldırılırsa haklı fesih şartı oluşmaz. kabul etmiş olursunuz çünkü. şirket de muhtemelen bu sebeple imzalatıyor, ileride değiştirirsek sorun olmasın diye.
2- imzalamazsanız ve şirket yine öss yi kaldırırsa da "bence" haklı fesih şartı oluşmaz. bu "çalışma koşullarında esaslı değişiklik" haklı fesih sebebidir, sizin maaşınızı düşürmüyor, çalışma yerinizi değiştirmiyor vb. yan hak kısıtlaması yapıyor. ama bu benim yorumum tabiki. zaten bu kadar detaylı düşünüp hareket eden işveren arka planını da hesaplamıştır. işveren mahkemede der ki, biz onların maaşlarına ek ödeme yaptık sunulan bu hizmetteki işveren masrafı farkını vs der. ama tabi bu benim yorumum, avukata sorun. ama iş hukuku uzmanı avukata sorun. farklı uzmanlıklara sahip avukatların bu konuda yorumları farklı olabilir.