Turkiye'de taharet muslugu nasil, ne zaman baslamis? Bide (bidet) niye yok?

Simdi taharet muslugu Islam ile alakali sanirim. Osmanli'lara mi dayaniyor peki? Nasil ve ne zaman baslamis yani?

Avrupa ulkelerinin bazilarinda "bide (bidet)" kullaniliyor. Sanirim Fransa'da cikmis ilk. Turkiye'ye neden "bide" gelmemis mesela? O bence daha iyi ve su sicakligi daha iyi ayarlaniyor.

Simdi modern taharet musluklarinda da su sicaklik ayari oluyor. Ek soru: Sizdeki nasil?

 

Osmanli zamaninda evlerde musluk ne gezer yahu. sebeke suyu/tesisat yoktu, disarida tuvalet ve tas/ibriklerde su vardi.

bidet hic kullanmadim da neticede turkiye'deki alafranga tuvaletlerdeki muslugun biraz daha luksu iste. hemen hemen ayni konsept. alaturka tuvaletlerde de zaten normal musluk var bidet koyacak bir yer yok.

genel olarak soruyu pek anlamadim.

hot potato

@hot potato

Osmanli evlerinin nasil oldugunu bilmiyordum. Su tesisati tarihini de bilmiyorum. Osmanli'lara dayaniyor mu derken, su anki taharet muslugunun atasi olabilecek seyler de olabilir diye dusundum. Su anki evlerde olan taharet muslugu direkt alafranga tuvaletle mi baslamis mesela? Tuvaletin, alafranganin tarihi de isin icine giriyor. Tarih sorusu iste.

ermanen

Bildiğim kadarıyla,

Osmanlıda ibrik sistemi var, alaturka tuvaletlerde hala tas ya da ibrik kullanılıyor.

Kazakistanda hortumlu şunun gibi musluklar kullanılıyor mesela alaturkada da klozette de,

www.interplast.info.tr

Klozete monte edilmiş taharet musluğu japonlarda var. Onlardan gelmiş olmalı.

Mirket

yıl 2023 oldu, hala daha ankara'da yeni yapılan binalarda küçük tuvalete hela taşı koyuyorlar, hala erkan plastik marka ölçekli maşrapayla göt yıkanıyor. yeni yapılan ev diyorum. instela-static.info

osmanlı'da evde tesisat, musluk falan olsa bile klozetin tarihi maksimum 50-60 yıl falandır herhalde. o da lüks evlerde. köyden gelen sakar şakir* ayak yıkama banyosu ve boşa su akıtma makinesi zannediyordu mesela 46 yıl önce.

bidet'i bir türlü anlamadım. kıçımızda bokla klozetten kalkıp ördek yürüyüşüyle ötekine mi oturuyoruz, nasıl kullanılıyor o hiç anlamadım. sevdiğimin fransızı musluğu klozete adapte etmeyi akıl edemeyip yıkamaya ayrı klozet mi koymuş?

kibritsuyu

@kibritsuyu +1

boyle buyurdum

taharet musluğu değil de kaka yaptıktan sonra yıkama alışkanlığı evet eskiden gelen bir alışkanlık ve sanırım dini tarafta da sünnet. bir çok batı ülkesinde bu alışkanlık yok, kalkıp direkt gidiyorlar ya da kuru peçeteyle siliyorlar.

ibrik, musluk ya da bidet bunların araçları, asıl farklılık araçta değil de yöntemde. adam böyle bir yıkama ihtiyacı duymuyor yani.

roket adam

Bide ya da bidet bunun aslında taharet musluğuyla ilgisi yok. Kadınların cinsel temizliği için yapılmış bir şey ama duyurudan anladığım kadarıyla zamanla evrilerek farklı kullanıma kaymış.

Çünkü bideye normalde ata biner gibi oturularak temizlik yapılır ve erkekler açısından pantolonla bu pek de ergonomik olmayacaktır :)

Yani dolayısıyla banyo ve yıkanmanın islamda temizlik açısından önemi düşünülürse bide ihtiyacının neden olmadığı anlaşılır. Avrupada özellikle de Fransa’da çıktığı düşünülürse amaç genel banyo yapılamadığı için bunun yerine kullanılan bir temizlik unsurudur. Türkiye’de Yalova’daki Atatürk müzesinde Atanın kullandığı banyoda hem klozet hem de bide bulunmaktaydı. Belki de ilk örneklerinden biri olabilir sanıyorum.

Osmanlı döneni için zaten yukarıda bilgi verilmiş. Hatta o kadar eskiye gitmeye gerek yok, şehirlerde tuvaletlerin evin içine alınması o kadar da eski değildir sanırım. Köylerdeki dışarda tuvalet olayına benim yaşım yetiyor seksenlerde bu çok normaldi.

epitaf

bidet kullandım. taharet musluğu daha efektif, en güzeli japonların tuvaletleri.

taharet musluğu türk icadıdır. yurt dışına yaşamaya/çalışmaya giden, bavuluna taharet musluğu koyan birini tanıyorum.

benim evdeki vitra, taharet musluğu entegreli. necasetten taharet. kullanmak isteyip fırsatını bulamadığım için ortaya yazayım öyle. ilginç bir kelime taharet. alternatifi olmayınca en entel ortamda bile söylenmek zorunda.

gabe h coud

Aslında çok güzel bir yerde soruyu özetlemişsiniz, aslında taharet musluğu/çubuğu alafranga tuvalet ile birlikte girmiştir mutlaka hayatımıza.

Çünkü alafranga tuvalete kadar, osmanlı sarayında da köydeki baraka tuvalette de popo taharet temizliği ibrik/sürehi/maşrapa tarzı kaplara doldurulmuş suyun sol ele dökülmesi ile yapıldı bin yıldan fazladır.

Alafranga tuvaletin hayatımıza girişi ve taharet musluğunda Japon'lardan etkilenmiş olabiliriz +1

John Bloor
1

mobil görünümden çık