[q]
(8) 

IT soruları

dissendium #1544207
Merhabalar. Makine mühendisi olarak IT alanında çalışmam için nasıl seçenekler var? Bilgisayar mühendisi olmayıp farklı bölümlerden bu alana geçen var mı? Bu alanda yazılım dillerinin ağırlığı nasıl? Teşekkür ederim.




 

en kolay manuel testci olarak is bulursunuz. sql bilmeniz gerekir bir miktar. bilgisayar muhendisi olmayip da it'de olan cok insan var.

yazilim dillerinin agirligi ne demek? hangisi cok kullaniliyor mu? eger oyleyse de yapilacak ise gore degisir ama genel olarak javascript, c#, python, java cok kullanilan diller.

lemmiwinks

Selamlar. Aof isletme mezunuyum, 15 yildir yazilim gelistirici olarak calisiyorum.

Makineci olarak sektorde daha rahat is bulursun.

Kiyas yapabilmen icin dedim.

paranoyak kedi

kod yazabiliyor musun, yazamıyor musun? bunun cevabına göre iş bulabilirsin yada bulamazsın.

tabii hangi alanda kod yazabildiğin önemli, makine müh. olup web siteleri de yapabilirsin, makine de yapabilirsin, cnc, lazer, 3dprinter, vs. vs. hem yazılım hem mekaniği birleştirebilirsin.

selam

it alani cok genis bir kavram. bizde bilgisayar muhendisliginin %70'i yazilim ile geciyor(mufredat) aslinda o bolum tamamen software engineering.

diyecegim o ki sadece yazilim odakli olmayabilirsiniz. illa yazilim'dan yuruyecegim diyorsaniz, web3 ve blockchain basliklari iyi alternatifler olabilir.

kobretti

Benim şimdiye kadar birlikte çalıştığım en iyi yazılımcı makine mezunu bi abiydi.

Yani teorik bi engel yok. Ama öğrenmesi zor bi alan, çok çalışman lazım. Gerçi makine bitirebildiysen çalışma konusunda da sıkıntın yoktur :)

Dil konusu da şöyle: popüler dillerde çok iş var ama yazan da çok. Niş dillerde de iş az, ama uzman çok daha az.

O yüzden ilk 1-2 yıl popüler bir dilden ilerleyip, sonrasında niş bir alanda uzmanlaşmak en sağlam kariyer yolu olur diye düşünüyorum. En azından ben öyle yapıyorum. Rust öğreniyorum şimdi ufak ufak (web3 / blockchain alanında çalışıyorum), maaşlar ortalamada JS dev'lerin kafadan iki katı mesela.

Ama direkt Rust yazarak başlayayım dersen hem muhtemelen hayata küsersin, hem de "junior rust developer" diye bir rol yok ya da çok nadir. Zor bi dil olduğu için developerları genelde senior elemanlar oluyorlar.

plutongezegendegilmi

Yazılım dillerinin ağırlığı ifadesini bir iş gününde ne kadar süre kod yazılıyor anlamında söyledim. Sürekli kod yazmak mı gerekiyor?

C bilgim var biraz. En iyisi en sık kullanılan dillerden birini öğrenmeyi deneyeyim.

dissendium

@dissendium, şirkete göre çok değişiyor o. Günde 1000-2000 satır kod yazdığım da oldu, 3 ayda o kadar yazdığım da oldu. Ama yazılımcıysan işin o yani. Genelde çok karışan eden olmuyor işi aşırı sallamadığın sürece.

plutongezegendegilmi

yazilan kod miktari sektore, sirkete, ve o an calisilan ise gore cok degisiyor. bazen haftalarca bir probleme kafa patlatip sonrasinda kod yazmak bir yana kod silerek is tamamlandigi oluyor. bazen bir gun tamamen toplanti ile gecip artik kod yazsam dedigim oluyor. yazilan kodun niteligi de onemli.

programlama dili acisindan bakilinca populer bir dil ile baslamak problem yasandiginda cozum bulmak icin avantajli. ama populer bir dilde rekabet de fazla olacagi icin is bulma acisindan daha rekabetci olmayi gerektiriyor. ama son yillarda devir de degisti, bir dil bileyim her seyi o dil ile yapayim devrinin sonuna geldik gibi. artik kodun yapacagi ise, calisacagi ortama gore farkli dil seciyoruz, ve farkli dillerde yazmamiz gerekiyor. yazilacak dile de bircok durumda gelistirici tek basina karar veremiyor. hatta cogu zaman onceden yazilmis projeler ve diller uzerinde calismak gerekiyor. o nedenle bir dili iyi bilmek, en onemlisi tum dillerde kullanilan ortak yazilim gelistirme konseptlerini bilmek onemli. bunun yaninda arastirip ogrenebilme kabiliyeti onemli. bu acidan bakilinca yeterince zaman ayirip, istekli olduktan sonra ogrenmek cok da zor degil.

emrahday
1

mobil görünümden çık