Gereklilik mi bilmiyorum ama yedi gün akşam Kur'an okunuyor. Genelde ilk gün camide olur, sonraki günler ölenin yakınlarından birinin evinde. Gömüldükten sonra da mezarlıkta çeşitli dualar okunuyor.
İslam ise yıkayıp kefene sarılır. Cenaze namazını kıldıktan sonra da gömülür. O kısımları gasil hane ve imamda. Başını da yüzünü döneceği tarafı da görevliler ayarlıyor. İmam gömülürken gerekli dualarını ediyor zaten. Bu kadar.
Bunun dışında olanlar toplumda gelenekleşmiş bazı şeyler, mezheplere ait uygulamalar ve Şamanizmden kalan ama İslam ile ilgili sanılan gelenekler. Herhangi bir gereklilik değil.
Morgdayken bir sey yapilmaz. namaz oncesi ceset yikanir, kefenlenir, tabuta konur. cenaze namazi sonrasibda defin islemleri. orada hoca kuran okur. evde cay may yemek ikram edilir. muhtemelen geleneksel dindar birileri cüz dagitir, yedisi geldiginde hatim duasiyla genel kuran okuma toreni yapilip ölen kisiye hediye edilir. sonra isterlerse kirkinda da bir hoca tutup kuran okutur, mevlut dedigimiz toreni yapar
benim turkiye'deki cenazelerde yasadigim budur.
İslama göre gereklilikler yıkanıp, kefenlenmesi ve usulüne uygun gömülmesi. Bunun yanı sıra geride kalanlar ardından Kur'an okuyup dua eder, ailesine destek olurlar.
7ci, 52ci gece gibi şeyler islamda değil, cenaze sahiplerinin ardından yemek dağıtması da islamdan değil, aksine cenaze evine komşular, akrabalar yemek yapar/getirir destek olurlar.
Ancak yemek saati olursa evinde yemek yenmesi, gelenlere ikram edilmesi gibi şeyler yakın akrabalar/komşular nezaretinde yapılır.
Hem cenaze için hayır sayılır, hem de ailenin yalnız kalmaması, yavaş yavaş rutine dönebilmesi için faydalıdır. Bazı şehirlerde belediyeler her cenaze evine pide falan yolluyormuş. Cenaze sahiplerine destek olmak bakımından güzel olabilir ama tabi gelenlerin pide/yemek derdine düşmesi ayıptır, çirkindir. Sözlükte duydum bu gibi yorumları kendim karşılaşmadım. Cenaze evinde adaba uygun davranılır.