abd bu şekilde gidilebilecek en zor ülke. ayrıca birçok işte çalışmak için doktora falan gerekebiliyor. yazılımcılar bile abd'de computer science-engineering doktoralı oluyorlar genelde. avrupa'yı araştırman daha mantıklı olabilir. abd tam bir bürokrasi devleti. çok kültürlü yapısı ve ingilizce dilinden ötürü bir göç cazibe merkezi. gidebilmen için çok sağlam bağlantılar ya da çok spesifik beceriler gerekir.
romario'ya sallamiyorum yanlis anlasilmasin, ama ben bunun bu kadar zor oldugunu dusunmuyorum. soylediginin tam aksi yeterlikte bir kadin ile birlikteydim. kendisi tum gun ofiste instagram story'leri ceken, ingilizce iki kelimeyi daha bir araya getiremeyen bir mimardi. ny'da bir sirket sponsor oldu buna (referansi, tanidigi falan yok), h1b vizesini aldi, tasindi gitti. elbette kendisinin mesleki yeterliligini sorgulayabilecek yahut teste tabi tutabilecek bir birey degilim, yalnizca gozlemledigim ya da kendisinin paylastiklarindan yola cikarak yorum yapiyorum.
aramaya devam, kolay olmayacak zaten ama sonunda mutlu olacaginiz bir seye erismeniz olasi. bol sans.
benim de izlenimim amerikanin gocmenlikle ilgili en ufak seyde bile avukat gerektirecek karmasiklikta oldugu yonunde. bilincli olarak duzeltme de yapmazlar cunku bu durumdan kar edenler var. soylendigi gibi talep hep yuksek oldugu icin kulustur sistem oyle devam ediyor.
Referanssız tanıdıksız ve niteliksiz birinin h1b vizesi sponsorunu bulabilmesi çok ama çok zor. 1000 tane başvuru yaparsın belki içinden 1 tanesi tutar o ayrı.
Yukarıda verilen örnekte kadının sağlam bağlantıları olabilir. Bunun dışında eğitim amaçlı gidip de dönen kişi bile çok abd'den.
Bu sekilde bir sirketin size sponsor olmasi imkansiza yakin. Alaniniz spesifik degil, teknik eleman degilsiniz. Sizin gibi binlerce eleman var usa de yasal calisma izni olan.
Bu sekilde bosa zaman harcamayin, baska yollara bakin
bu cok cok zor. cunku sizin calisma izniniz yok hic. sirket h1b'ye basvuracak, o cikarsa gidip calisabileceksiniz. h1b de her sene mart ayinda basvurulabilen bir sey. sirket sizi simdi ise alsa mart ayina kadar beklemeniz gerekecek sadece basvuru yapabilmek icin.
imkansiz demeyeyim ama bollocks44'un hikayesi cok cok cok istisnadir. orada da baska faktorler olabilecegini dusunuyorum. kimse ingilizce bilmeyen birine binlerce dolar odeyip h1b cikartmaya calismaz.
kaldi ki dunyanin her yerinden insanlar buraya gelmeye calisiyor. dolayisiyla bir sirketin sizi turkiye'den ise almasi neredeyse imkansiz. cok spesifik bir is ve ihtiyac denk gelmesi durumunda bir sirket bununla ugrasir. halihazirda sizin gibi bircok aday us icinde calisma iznine sahipken kim sizin basvurunuza baksin? bakmazlar bile, o retlerin cogu otomatiktir.
amerika'ya gelmenin en kolay yollari
1- bir yuksek lisans programina gidip is bulmak. en kolayi bu. h1b cikmasa bile f1 ile 3 seneye kadar calisma izniniz oluyor.
2- abd'de ofisi olan bir sirketin turkiye veya avrupa ayagina girip sonra abd ofisine transfer olmak.
bunun disinda abd'ye gelmek kolay degildir. ben kendi networkumde hic gormuyorum o linkedin postlarini. hep avrupa'ya gidenleri goruyorum. etrafimda gorduklerim de hep yukarida anlattigim 2 yol ile gelen insanlar.
@antikadimag avrupa daha mi kolay veya esnek ki bu konuda
herkes soylemis, amerika'ya legal olarak calismak icin gitmek cok zor.
birinci yol h1b vizesi. h1b vizesi icin oncelikle sana sponsor olacak bir firma bulman lazim. sonrasinda da butun h1b basvurulari icerisinden cekilecek kuradan cikman lazim. bu google icin de boyle facebook icin de boyle. sirketler buyuk oldukca kuradaki haklari artiyor. bildigin piyango sistemi. ozellikle trump yillik h1b kotalarini ciddi sekilde dusurdu. 2019'dan beri iyice zorlasti bu is.
ikinci alternatif ise green card. bunun da h1b'den tek farki kuranin once yapiliyor olmasi. butun green carda basvuranlar arasindan rastgele kura cekilio. cikarsa oturum ve calisma iznin oluyor. bu izinlerle sirketlere basvurup is bulman lazim.
baska bir alternatif ise amerika merkezli bir sirketin yurtdisi ofisinde bir sure calisip, sirket ici transfer ile amerikaya gitmek. yanlis hatirlamiyorsam bunun icin belli bir seviyede yonetici olman ve sanirim sirketin en az 2 yillik calisani olman gerekiyor.
madem finans alaninda tecruben var bence ingiltere'yi deneyebilirsin. hem finansin birinci degilse ikinci merkezi londra, hem de gocmenlik sartlari daha rahat. en azindan herhangi bir kura isi yok. bir sirket sana sponsor oldugu surece gidebilirsin. brexitten sonra surec biraz degismis olsa da istersen self employment ile de gidebilirsin. tabi 3-5 yillik is plani cikarman gerekiyor
@crucio, öncelikle çok teşekkür ederim, verdiğin bilgiler bayağı yararlı.
planı yeniden oluşturmak gerekiyor o halde cevaplara göre.
neredeyse tek şansım green card gibi görünüyor. ya da önce bir avrupa şehrinde iyice pişip ardından amerika ama o zaman da yaş geçecek. hayırlısı
bu arada trde çalıştığım şirket global, dünyanın her yerinde ofisi var neredeyse ama trden değme kolay adam yollamıyorlar.
toptan teşekkür ederim
Ben Avrupa'da çalışıyorum ve şimdi avrupa diyince ülke var ülke var.
Misal finans demissiniz, vallaha ben daha 3 senelik finans tecrübesi ile vizesiz sağlam Avrupa ülkesine giden görmedim. Finansta bir eleman açığı da görmüyorum misal Fransa'da, baya popüler bir alan. Misal lojistikte baya acik var, adam bulunamiyor ama buna rağmen getirmezler yurtdışından.
Yani avrupa zaten böyle elini sallayanin gelebildigi bir yer değil, nedense öyle aciklanmis gibi olmus. Misal biz 6 aydır fas'tan bir tane kizi şirket içi değişim programi ile getirmeye calisiyoruz ama izin alamadık. Kisi 1 sene sonra ülkesine donecek ama yok olamiyor. Benim Avrupa'da karşılaştığım adamlar ya belli alanlarda spesifik bir bilgiye sahip (misal savunma sanayi), ya burada master yapmış ya da kötü ülkelerde (romanya, macaristan, bulgaristan) falan calisiyor. Yoksa sizin istediğiniz amerika standartlarini verecek ülkelerde ben daha yurtdışından finansci geldigini görmedim. Ha var ama misal İsviçre'de finans direktörü vs.
Yani sansinizi deneyin tabi de çoğu büyük firma zaten vize sponsoru olmuyor. Geri kalan firmaların da finansciyi yurtdışından getirmeyi göçmen bürosuna açıklaması zor.
siz nasıl gittiniz avrupaya?