mesela ilk işe girişi 24 yaşında olsun.

24-25 yaşında türkiye'de çalışmış
25-35 yaş arası almanya'da çalışmış
35-45 yaş arası ispanya'da çalışmış
45-55 yaş arası meksika'da çalışmış
55-65 yaş arası hindistan'da çalışmış

bu insan türkiye'de emekli olamıyor sanırım, peki bu insan nasıl emekli oluyor? hiçbir ülkede 10 seneden fazla çalışmamış nasıl emekli olur bu insan?

 

İki ya da çok taraflı uluslararası sözleşmeler var buna ilişkin.

signore

Pek cok Avrupa ulkesi arasinda emeklilik tasinabiliyor ya da bir ulke calistigin zaman baska bir ulkedeki emeklilige sayilabiliyor. Eger ulkeler arasinda oyle bir imkan yoksa da emeklilik icin odenen primler toplu halde cekilebiliyor.

sertac akin

alternatif olarak emeklilik illa ki devlet tarafindan armagan edilen bir konum degil ki. kendi basina hayatinin geri kalanina yetecek kadar para biriktirmisse/yatirim yapmissa emekli olur istedigi zaman. zaten her ulkede devlet tarafindan yonetilen bir sistem de yok.

hot potato

Hangi ülke vatandaşı isen oradan emekli olursun.
Ülkeler arasında sosyal güvenlik antlaşması vardır (Misal Türkiye dünyadaki her ülkeyi kabul ediyor aynı şekilde Türkiye'yi de her ülke kabul ediyor.)
Şayet vatandaşlık ülken çalıştığın ülke arasında antlaşma varsa ödemelerini kendin yaparak emeklilik kasanı ya da primini ödeyerek emekli olabilirsin.

catamenia

alternatif olarak, farkli farkli ulkelerde calismis insanlar tek bir yerde calisanlardan daha fazla para biriktirmis olabilir, ve emeklilik icin bir devlet sosyal guvencesine ihtiyac duymuyor olabilir.

taurina
1

mobil görünümden çık