ik cının seni elemek için bir mazerete ihtiyacı var ee diploma puanı gayet güzel bir mazeret
Hiç olmadı. Girdiğim işlerin görüşmelerinde sorulmadı bile. Önemli olan kendini geliştirmek, tecrübe. Diploma notu 3.50 olup İngilizce bilmeyen biri bir şey ifade etmez. Ama biri 2.50 ile bir tane stajla iş bulabilir.
3.93. evet
çift anadal da yaptım. o da 3.50 üstü. en son görüşmede niye bu kadar kastın diye üstüme geldiler. çalışmaktan başka bir şey bilmez misin, biz akşamları içmeye, partilemeye gideriz, bize katılır mısın, dediler. aslında hem öne çıkardı ilk eleme aşamasında hem de en son görüşmede karşıdaki insanın farklı ve çok hoş görüşü nedeniyle engel olmak üzereyken, "tabii gelirim, work hard, party harder" cevabım sonrası çözüme kavuştu.
bir ara iyi para veren global firmalara bakıyordum. mckinsey çalışanlarınon hepsi 3.5 üstü ortalamalı idi, 3.5 da istisna genelde 3.9+ idi. Okullar da sadece bilkent, koç, boğaziçi ve sabancıydı.
Bence ortalama baya önemli.
bazı şirketler için ortalama şart. aselsan mesela 2.5 altı asla almıyor. benim 2.08di.
sordular söyledim. sonra bi yerde başladım.
ama dediğim gibi bazı yerlere düşük ortalamayla girmek imkansız gibi bi şey. veya uzun yıl tecrübe istiyolar.
Çalışmak istediğin şirkete bağlı.
Eğer top şirketlere girmek istiyorsan o zaman soruyorlar. Tek başına bu konudan elenmezsin ama hanenene eksi olarak yazılır. Eğer savunma sanayi hedefliyorsan yalnızca bu konudan elenebilirsin.
Eğer notun düşük ama üniversite sırasında sosyal anlamda aktif olduysan, mesela sosyal kulüplerde aktif rol aldıysan, etkinlikler düzenlediysen, kulüp yönettiysen vs, notunun düşüklüğü hanene eksi yazmaz ama kulüpçülük 2 3 + yazar.
Ama hem notun düşük hem de elde tutulur somut bir sosyal çıktı elde etmediysen üniversitede o zaman bazı şirketler bu konuya takılabilir.
Bir de eğer çok teknik bir pozisyonsa seninki o zaman notunun düşüklüğününü teknik mülakatta companse edebilirsin.
Ama o ilana 1000 kişi başvurduysa ortalaması 2.2 olankişinin mülakata çağırılması düşük bir ihtimal gibi.
sorulmadı bile bana. ik'da çalışıyorum global bir üretim firmasında.
Benim de not ortalamam düşük. Yeni mezunken 1-2 defa ortalama soruldu, her görüşmede de okulu uzatma sebebim soruldu. Sosyalliğin ve iletişimin ekmeğini akademiden daha fazla yedim.
Yurtdışının önem verdiğini biliyorum bence en büyük sorun yurtdışında ve yüksek lisans başvurularında oluyor.
Not ortalamanın yüksekliği değil de dereceyle bitirmemin etkisi her zaman oldu, oluyor.
2.12 ile mezun oldum. Bilgisayar Mühendisliği bölümü.
Mezun olduğum ay Ziraat Teknoloji ve Koçsistem'den iş teklifi aldım diploma notu sormadılar. Ericsson ise son stajını bizde yap sonrasında kadrolu devam et teklifinde bulunmuştu yani orası da o dönem umursamadı.
Öte taraftan Aselsan ve kamu bağlantılı kurumlar ya belli not ortalaması istiyordu, ya da üniversite sınavı sıralaması ve not ortamalası ile belli bir formül işletip sınırın üzerinde olmamı bekliyorlardı.
Farklı örnekler var, örneğin McKinsey'e bu notlarla mülakata dahi gidemezsin. Yurtdışı remote çalıştıran firmaların umrunda hiç değil.
Ankara'da şu an adını hatırlamadığım bir teknokent firması not ortalamamdan ötürü beni elemişti. Yani bu konu çok değişken ancak kendi tecrübem kurumların %70'i mezuniyet akabinde iyi bir üniversiteden de mezunsan bu konuya o kadar da önem vermiyor. 2 yıl tecrübe sonrası not ortalaması sorulmuyor bile.
Hocam bırak notu bende diploma yoktu, mezun olduğumda 3. şirketimde çalışıyordum :)
Olmadı. Beni mülakata alanlar özel üniversitede zar zor okumuş tiplerdi genelde. Ortalama olayı subjektif ayrıca. Odtü'nün 3.00'ı taşra okulunun ya da vasat özel üniversitenin 3.80'inden iyidir. Dandik özel üniversite mezunlarının ortalamaları hep 3.50 üstü. O yüzden iyi ortalama artık anlam ifade etmiyor. Bunu da geçtim Kıbrıs'ta 4 senelik bölümü 2.5 yılda bitiren dolu.