DSG vitesli araçların turbo ömrünü arttırmak için tavsiyeler
3-4 ay önce DSG bir VW Golf aldım. Çok şükür şimdiye kadar bir sıkıntı, problem yaşamadık ancak malum bu şanzımanda sorun yaşayan çok insan var. Kullanım ömrünü arttırmak için neler yapılabilir? Ben çok anlamıyorum ama mesela aracı çalıştırmadan ve stop etmeden 1 dakika beklemeyi öneriyorlar. Bu tarz başka ne önerileriniz olur?
Arabayı park ettiğim zaman vitesi önce N'ye alıyorum, sonra el frenini çekiyorum, sonra vitesi P'ye alıp kontağı kapatıyorum.
DSG ile ilgisi yok ama tek yaptığım şey bu.
Turbo ömrü için; soğuk motorla yüksek devirden kaçının, ısındıktan sonra da devir kesiciye kadar çıkmayın mecbur olmadıkça (kaçmak gerektiğinde falan). Stop etmeden önce 1 dakika beklemeye gerek yok eğer 100’le giderken panik frenle durup direk motoru kapatmıyorsanız. Normal bir şekilde durduktan birkaç saniye sonra kapatabilirsiniz. Çalıştırmadan önce beklemek neden onu anlamadım, kontağı açıp beklemekten bahsediyorsanız anlamsız. Çalıştırdıktan sonra hava -25 falan değilse 5-10 saniye sonra hareket edebilirsiniz, motor ideal çalışma sıcaklığına gelene kadar fazla yüklenmeyin yeter, o da birkaç dakika sürer. Motoru durur vaziyette ısıtmayın, hareket edin.
Şanzıman için ise en sağlıklısı tamamen durduktan sonra ayak frendeyken vitesi boşa alıp freni bırakıp el frenini çektikten sonra fren+P yapabilirsiniz.
dsg elektronik şanzıman diğer eski sistem şanzımanlara göre daha hassas. yani daha hassas kullanım ve direk hareket etmemek gerek. youtube da bunla ilgili videolar var.
Yaklaşık 5 yıldır dsg'li araç kullanıyorum (ilk 1 yılı 1.6 tdi şirket aracı, son 4 yılı 1.5 tfsi). birinde aracım 60-70 bindeydi, şu anki ise 78 binde, ikisinde de sıkıntı yaşamadım ancak. diyeceğim o ki söylenen tek şey bakımları zamanında yaptırman ve 80-100 bin km'den sonra beklenmedik arızalar için kenarda 30-40 bin tutman. onun dışındaki hiç bir şey bozulmamasını garantilemiyor, boşuna kendini kasmana, trafikte n'ye almana, sürekli manuel kullanmana falan değmiyor.
şanzıman ile turbonun alakası yok.
yarı otomatik şanzımanlara iyi davranmak için: trafikte 1-2-3 gibi alt vites ayarı varsa kullanın. park ederken önce boşa alın sonra el frenini çekip parka alın.
eski tam otomatik şanzımanlar: uzun ışıklarda beklerken boşa alın. yeni tam otomatik: sıkıntı yok her türlü kullanın.
turbo için ise motoru kapatmadan önce ve yeni açtığında hareket etmeden önce emniyet kemerini tak, aynalara bak. besmele çek. otuz saniye geçsin kısacası. sonra bas gaza.
genel olarak tüm motorlar: motor soğukken devir çevirme. 1500-2000'i geçmemeye çalış.
DSG li araç kullanıp mekatronik arzası yaşamayan tanıdığım yok. benim skoda olmasına rağmen 60 binde mekatronik değişti neyseki garantisi varken. ki çok dikkatli kullanırım asla yük bindirmem sakin sabit hızda giderim uzun beklemelerde N ye alırım. hiç bir yararı yok. bozuluyor. genelde 60 bin km de bir şanzımanla ilgili 30 40 binliralık masrafın var. iğrenç bir şanzıman arabadan anlayan biri için zaten ben bozulacağım diyor kullanırken kararsız rezil bir sistem. vag grubu tüm arabalar almanların sırf üretim bandını bozmak masraflı olacak diye sorunlarını bile bile itelediği, üstüne sattığı parçalardan para kazandığı rezil arabalar. umarım tez zamanda bir japonla takas edersin. gerçekten 2009 bir toyota ile 2017 bir vag grubuyla servise gittiğinden çok daha az gidersin.