Fasulye, barbunya, bezelye falan yiyebiliyorum ama ötesi pek de yok denebilir. Mesela dün ıspanak yiyeyim dedim, resmen boğazımdan aşağı inmedi lokmalar. Tabağımdakini bitiremedim de zaten.
Tadını değiştirecek, renklendirecek türde takviyelerle lezzet alarak yenebilecek sebze yemeği önerileriniz var mıdır acaba?
et, et suyu, sarımsak, iyi bir salça, yanında belki turşu ve soğan gibi destekçiler fayda sağlamaz mı?
@mor oje Sarımsağı, sarımsaklı yoğurdu çok severim, dün ıspanağın üzerine bol bol sarımsaklı yoğurdu dayadım ama o bile çare olmadı, öyle söyleyeyim :/
@aman üstüme geliyorlar, mor oje'ye yazarken size de yazmış gibi olmuşum aynı esnada :)
bazı sebzeleri çiğ yemeyi düşünebilirsin mesela ıspanağı sevmem ama yeşil salatanın içinde uç bes yaprak fark etmeden gidiyor.
ıspanak güzel gelmiyorsa semiz otunu yoğurtlayıp yiyebilirsin. kereviz de aynı şekilde yemeğini ağzıma sürmem ama meze olarak satası efsane oluyor.
Sarımsaklı yoğurdu ayakkabıya bile döksen yenir. Sebzelerde de tavsiye ederim. Beşamel soslu fırında veya üzerine kaşar rendesi de deneyebilirsin.
ispanak bobrek tasi yapabilir(oksalat miktari cok yuksek) cok sik tuketmemek gerek. ben hic yemiyorum.
zeytinyagli salata yiyorum neredeyse her gun. limonla ve uzum sirkesiyle gayet lezzetli oluyor.
fasulye barbunya bezelye besin degeri yuksek gidalar zaten. bunun yanina nohut da eklenebilir.
Patlican ve patates dışında sebze sevmeyen biriyim ben de. Fasulye (tazesini sevmem hiç), barbun, nohut ve bezelye zaten baklagil onları saymıyorum. Bi de tencere yemekleriyle de aram yok. Bence en ideali salata, meze ya da mücver tarzı fırında pişirmek. Kızartma da lezzetli de tabii sağlıklı olmuyor pek.
Brokoli haşlayıp zeytinyağı, sarımsak ve limonla soslayıp yiyebilirsiniz belki baya lezzetli oluyor öyle.
Sevdiğiniz bi ot bulursanız aynı mantıkla bol zeytinyağı bol limon yapabilirsiniz. Ekşi seviyosanız kuzukulağı çiğ haliyle de çok lezzetli mesela :d
Ama bence en mantıklısı bi tavuk yemeğinin yanına garnitür olarak haşlanmış sebze, salata, yoğurtlu meze falan. Baya gidiyor öyle. Hiç yemem dediğim enginar, kereviz gibi sebzeleri bu şekilde tüketebiliyorum.
Ispanaktan baslanir mi en yenilmeyen sey ya.ispanakli borek maybe? kabak gibi bi seyi sarimsakli yogurt yapabilirsiniz. sebze yemeyen birisi olarak aklima ilk su yemek geldi; kusbasi dogranmis tavuk+bruksel lahanasi+karnibahar ustune besamel sos firinsaniz belki yenir. asiri saglikli demiyorum ama icinde sebze var. diger yandan falafel oneririm (kadikoy falafella olabilir guzeli icin)
neredeyse her sebzenin çorbası oluyor
domates
brokoli
kereviz
pırasa
mantar
havuç
patates
balkabağı
bunların birini ya da birkaçını kullanıp yapabileceğin güzel tarifler var
çiğ yeşillikleri de yemek yanında basit zeytinyağlı sarımsaklı limonlu birkaç çeşit sosla birlikte salata olarak tüketebilirsin
salatalara yaş meyve kuru meyve kuru yemiş haşlanmış bakliyatlar da yakışıyor
Lahana, karnabahar, patlican Kiymali besamel soslu fırında
Brokoli balkabağı pirasa vs çorbada
Barbunya, pirasa, yesil fasulye, enginar, kereviz zeytinyağlı
Pazi, ispanak normal salçalı yemek olarak
tüm sebze yemekleri etli/kıymalı da çok güzel oluyor. sade/zeytinyağlı halini sevmiyor yiyemiyorsanız bu şekilde tüketebilirsiniz.
bugün kıymalı karnabahar yedim. et ve ot bir arada :)
iflah olmaz bir sebze sever olarak sebzelerin duzgun pisirilmesi ve yeterince tuz/baharatlandirilmasi gerektigini dusunuyorum.
kullandiginiz yaglari gozden gecirin oncelikle. tereyaginda veya zeytinyaginda pisen hersey cok daha lezzetli oluyor aycicek yagina gore. heyecan katayim diyorsaniz mutfaginiza o zaman hindistan cevizi yagi da ekleyin. sebzeleri pisirirken canini cikarmayin, hafif dise gelecek kivamda olsun her ne yapiyorsaniz. hatta bazi sebzeler cok daha fazla yag emebiliyor, patlican, mantar, sogan mesela. bunlara bonkor davranin. yag icinde yuzmesinler ama tencerenin dibi de kuru olmasin.
baharatlarinizi da gozden gecirin. mumkunse karabiberi taze ogutebilin her yemekten once, tuz konusunda da bonkor davranin. mantara kekik, sogana kisnis, patatese kirmizi biber, nohuta kimyon, ispanaga kori filan ekleyin.
bolca taze ot da ilave edin yemeklerinize. ornegin kabak pisirdiyseniz uzerinde dogrudan dereotu ekleyin, veya dereotlu hardalli bir sos ilave edin.
ispanagin kuru kuruya ya da salatadaki cig halinden pek hoslanmam, ama mesela mantari guzelce tereyaginda soteleyip, bolca tuz karabiber ve kekik ekledikten sonra 3-4 dakikaligina yanina ispanak da ekleyince cok guzel bir ikili oluyorlar. hafif eksi biseyler damlatmak da guzel oluyor ocaktan almadan once, balzamik sos, nar eksisi vs.
ya da hindistan cevizi yaginda sogan soteleyip bolca baharatladiktan sonra icine ispanak ve hindistan cevizi kremasi koyup biraz da pirinc ekleyince epey lezzetli bisey oluyor.
bolca zeytinyagi ile yaglayip iyice baharatladiktan sonra firina verdiginizde guzel olmayan sebze yok gibi neredeyse. havuc, patates, enginar, taze fasulye, mantar, sogan, brokoli, karnibahar vs akliniza ne gelirse.
firinlanmis brokoli sahane mesela, bal hardal ve aci bir sos ile birlestirip firina atin, 180 derecede en en cok 20dk da hazir. tek basina brokoli bayik oluyorsa yanina karnibahar ya da taze fasulye ekleyin.
yediginiz etlerin porsiyonlarini hafif kucultup yanina boyle seyler ekleyerek baslayabilirsiniz, tum ogununuzu bir anda sebzeye cevirip yemek yemekten nefret etmeyin.
türk mutfağı bazı sebzeleri göğe çıkarırken bazılarının potansiyelini de çürütüyor bence. pırasa mesela enfes bir sebze ama hep çocukluğumuzda yediğimiz o kayış gibi, pirinçli pırasa yemeği ile tanıdığımız için sevmiyoruz genelde. ben yalnız yaşamaya başlayana kadar pırasadan nefret ederdim, şimdi değişik biçimlerde pişire pişire artık müptelası oldum.
yabancı kaynaklardan sebze yemeği tarifleri bakmanı öneririm. değişik teknikler kullanıyorlar, hiç yemediğin sebzeleri beğenebileceğin bir formata sokan tarifler illaki bulursun.