devletin ciddi desteği vardı. uzun süreli krediler veriyor. ceviz zor bir kuruyemiş. sulama yoksa ahım şahım vermez. ilk verimi almak zaman alır diye biliyorum. bir sene yoğun bir sene az verir. tutarsa cevizde güzel para var. ama budama işini bilmek lazım.
Ceviz biraz zahmetli. İlk mahsülü 5 sene sonra verir ama çok az. Adam akıllı ürünü (ağaç başı ortalama 50 kg.) 10. seneden sonra almaya başlarsın.
uzun vadede getirisi var cevizin.
en buyuk destek arazi destegi, orman vasfi kaybolmus vs simdi teknik detaylarini hatirlamiyorum da 49 yillik 99 yillik onlarca donum yeri cok komik fiyata kiraliyor devlet sen de ceviz ekiyorsun. orman muhendisleri falan biliyor arazi detayini. ceviz kismini cok bilmiyorum
Devlet dönüm başına ufak bi miktar para veriyor (masrafların bi kısmını karşılayacak kadar), bi de fide için destek veriyor vs. Bunlar geri ödemeli aslında da 10-15 yıllık faizsiz kredi gibi, destek yani bi noktada.
Ben hobi olarak 9-10 tane diktim. 5 yılı geçti, 2 yaşında fidan almıştım. Tartmadım ama ağaç başına 10 kilodan fazla (kuru) ceviz veriyor diye tahmin ediyorum, 2 tane büyük poşet doluyor :) Gerçi ağaç kocaman oldu, belki düzgün baksam budasam daha çok verir de öyle duruyor kendi halinde yani.
Bi de bildiğim kadarıyla toprak yapısı çok önemli cevizin tutması için. Killi / kireçli toprakta pek iyi olmuyor. Ben ekstra sulama gübreleme falan yapmıyorum, ne yağmur yağıyorsa o. Cinsi Yalova cevizi, yeri de Yalova'da. Rakım 50 metre civarı falandır.
Tarım şu an hiçbir şartta para kazanmak için mantıklı bi yatırım değil. Ağaçtan 50 kilo ceviz alsan, kilosunu 50 liraya satsan (ki zor) bile 2500 lira para ediyor. 1000 tane ağacın olacak ki doğru düzgün para kazan, ki o ölçekte de çalışan, gübreleme, budama falan bir sürü uğraşman gerekir. Bi de tabi 30 dönüm arazin olması lazım. Yalova'dan mesela 30 dönüm arazi alman için nakit 15 milyon yatırman gerekiyor. 10 yılda anca kendini amorti eder yani.