genelde böyle mi merak ettim, ana dili ingilizce olmayan ülkede iş ortamında sürekli kendi anadillerine dönmeleri normal mi? türkiyede biz de az çok böyle yapıyor olabiliriz düşününce ama emin olamadım, sormamın nedeni bugün ofis ortamında ben bişey sormadığım ya da konu açmadığım tüm zamanlarda herkes anadilinden devam etti, ortalama 40 kişiye 2 yabancıydık bu arada. bir miktar dışlanmış hissettim ama olması gereken ne sorgulamak istedim deneyim sahipleriyle.




 

ana dili ingilizce olmayan yerlerde ufak tefek gezi disinda pek calismadim ama muhtemelen hollanda gibi yerler haricinde sirf ana dil konusma cok yaygindir. sasirtici gelmedi.

hot potato

almanya'da bir ofis ortamında bulundum, böyleydi. benim çok az anladığımı biliyorlardı ama kendi aralarında hep almanca konuşurlardı. ingilizcelerine çok güvenmedikleri şeklinde yorumluyordum ben.

mezzosprite

konu direkt sizi ilgilendirmiyorsa ve iş ile ilgili değilse small talk olarak anadilde devam ediyorlar.

sttc

Bizimkiler ben ortamda bulunuyorsam, konu ne olursa olsun İngilizce'ye dönüyorlardı. Aşırı saygı duyduğum bi olay bu arada, çünkü zor ama çok düşünceli bi hareket.

Sonra TR'de bi ofiste çalışırken (%90 Türk, %10 yabancı) aynı özeni ben gösteremedim, aramızda Türkçeye döndük hep. Gerçi bizim yabancılar da 6 ayda şakır şakır Türkçe öğrenip konuşmaya başladılar. İyi mi ettik kötü mü ettik bilemiyorum o yüzden :)

plutongezegendegilmi

Ana dilleri ingilizce olmayan insanlarin kendi aralarinda ana dillerinde konusmalari nasil anormal ya da sorgulanabilir geldi anlayamadim. Olmasi gereken dislanmis hissedenin cogunlugun dilini ogrenmesi, cogunlugun 2 kisi icin yabanci dilde konusmasi degil.

summer timetable

cok normal. en fazla yapilacak sey sana birisi ingilizce olarak kisa bir ozet gecer. o birisi de yaninda falan oturuyordur anca oyle arada sunu konusuyoruz der. ayrica ort 40 kisiye 2 yabanci ortaminda dili bi an once ogrenmeye bak bence

Kittie

anormal bir durum yok bence de. bir sene kadar almanya’da bulunmuştum staj için, ortak kural mutlaka herkesin almanca konuşmasıydı mesela ki çok büyük uluslararası bir firmadaydım. türkler de olmasına rağmen kesinlikle türkçe konuşmuyorduk. adamlar haklı olarak senin yerel dili öğrenmeni bekliyorlar, burada yanlış bir şey görmüyorum ben de hatta dışlanmış hissetmemek için bu dili öğrenmen gerekiyor.

roket adam

Hollanda’da yaşayan birisi olarak diyebilirim ki aşırı normal, sizlik bir şey yok.

but that was just a dream

Normal. Bizde de Fransızca. Ilk başta biraz zor oluyordu da artık alıştım small talk olayina.

Toplantıları falan yabanci varsa ingilizce yapıyoruz da small talk genelde Fransızca.

40'a 2 baya düşük oran. Çok normal

logisticsmanager

almanyada onceki sirketimde ozellikle ben istemezsem kendi aralarinda almanca konusuyorlardi. simdi sirketimde ise ortamda ben oldugumda hep ingilizce konusuyorlar. bu genelde sirketteki kisilerin profilleri, ingilizce konusurken rahat olup olmadiklari, sirkette yerel dili bilmeyen kisi sayisi gibi bircok faktore bagli. 40 kisiden 2 kisi ise bu oran genelde yerel dil konusurlar diye dusunuyorum. zor bir durum ama yerel dili ogrenmek icin de guzel bir firsat.

emrahday
1

mobil görünümden çık