işin etik yönünü tamamen geçiyorum. kesinlikle etik değil, hatta dolandırıcılığa bile giriyor olabilir. bu bağlamda soruyorum tamamen. yani sorumun kaynağı tamamen bencilce: riske değer mi, yakalanır mıyım vs. gibi şeyler bağlamında.

1. bir firma ile remote çalışıyorum ve burada çalışmaktan gayet memnunum. yurtdışı firması, maaşım gayet iyi, 3 ayda 1 prim de olabiliyor (2. çeyrek olmadı gerçi). iş yoğunluğum da güzel, genelde pek yoğun değiliz. hatta ben daha yoğun olmak için çoğu zaman yöneticimi sıkıştırıyorum, ama onlarn öyle bir politikası yok.

bu işyerini her bağlamda seviyorum ve burdan asla ayrılmak istemem.

1 senedir bu firmayla çalışıyorum. iş sözleşmesiyle çalışıyorum bu arada. freelancer değilim, fatura kesmiyorum. direkt çalışanıyım firmanın.

15 gün önce 3-4 tane yeni ilana başvurdum, hepsi olumlu geçti. içlerinden bir tanesi bana dün teklif de yaptı.

bu aklıma şöyle "şerefsizce" bir fikir getirdi:

e ben bu firmalarla da anlaşayım, hepsini idare etmeye çalışayım. içlerinden bir tanesinin işini aksatacak gibi olrusam da, istifa edeyim. ne onlar, ne ben yıpranayım.

--------

şuan mevcut işyerimdeki yoğunluğa göre, 2. bir işi daha idare edebilirim. buna eminim. belki bazı günler fazla yoğunluk olur, ama o durumda da daha fazla saat çalışarak idare edebilirim.

sorun olabilecek birinci husus: toplantılar. toplantılar çakışırsa ne yaparım bilmiyorum. haftada 1 defa falan çakışsa idare ederim, sorun olmaz. ama çok sık çakışırsa sıkıntı olabilir.

ikinci husus: yeni işe girdiğim firmanın, mevcut işyerimi bırakmadığımı anlaması ve onlarla bu konu hk iletişme geçmesi. bu ihtimalde aşırı üzülürüm, yıkılırım.

sorunları azaltacak hususlar: mevcut işyerimde cuma günleri çalışmıyoruz. çarşamba günleri ise "no meeting day". yani 5 günün 2'sinde toplantıların çakışma ihtimali hiç yok.

------

yeni teklif aldğım firma, mevcut maaşımın yarısını teklif etti. yine de "ek gelir" olacağı içni ve hatta 3-4 ay çalışıp sonra istifa etsem bile gayet güzel bir para kazanmış olacağım için aklım dönüyor.

ama bu kadar sinire strese gerek var mı emin değilim tabi.

siz olsanız ne yapardınız?
işin etik kısmını tamamen geçiyorum. bu etik dışı hareketin yaratacağı stres belki sorun olabilir ve "değmez" diyebilirim.

neyse işte, ne düşnüüyorsunuz?

aklımdaki diğer fikir ise;
beraber çalıştığım bir juniorım var. bu işlerden birisini çok sık ona yaptırıp ona da maaş ödemek. belki bu sayede 3. bir işe de girebilriim.

 

(bkz: overemployed)

(bkz: iki işte çalışmak)

istiririm yalarim bir de

bu konuyu bende bir ara etraflıca düşünmüş ve istemiştim. tek sorum var. iki şirkette seni sigortalarsa, bundan birbirlerinin haberi olur mu? olursa sorun olur mu :) eyyorlamam bu kadar.

-ama bence yapabilirsin abi gençken neden olmasın. +yapmalısın. birden fazla sevgilin var ve hepsine whats app'tan mesaj yetiştiriyorsun gibi olur heralde :)

picassoishere

@picassoishere,

ikisi de birbirinden bağımsız ülkelerde. ilk işyerinde resmi çalışan olmama rağmen, o ülkede ikamet etmediğim için o ülkeye ait bir sigorta girişim yok zaten, ki olsa da 2 farklı (kıta olarak bile farklı) ülkenin birbirinden haberi olabilecek global bir sistem olduğunu düşünmüyorum.

tchuck

Eğer bu işleri yaparken aksatmayıp ikisini birden yapabileceksen bir problem olmaz. eğer altından kalkabileceksen 2 idealdir.

paintov

Sanki eline yüzüne bulaştırırmışsın gibi geldi. Ama yine de dene. İki iş için zamandan çok zihinsel kapasite lazım.

dissendium

linkedin sıkıntısı geldi benim aklıma direkt. iş arkadaşlarından yöneticilerinden birinin profilini görme ihtimali yok mu? linkedin'de kendini tek işte çalışıyor gibi göstersen diğer firmadan görüp bu ne iş denebilir 2 firmada göstermen zaten sıkıntı. gelirinden ve işinden memnunsan riske değmez bence %1 bile olsa yakalanma şansın riske attığın şey çok büyük oluyor çünkü. toplantı moplantı illaki bir yerde çakışır ilk çakıştığında istifa edeceksen zaten gereksiz bir macera olur. bence çok yapasın varsa taraflarla konuşarak yapman lazım bu konuyu bir taraf senden gerçekten memnunsa diğeri de seni gerçekten istiyorsa ikna edebilirsin belki.

semaforo de medianoche

linkedin beni de düşündürüoyr. büyük ihtimalel linkedinimi kapatırım bir süreliğine diye düşünüyorum

tchuck

background check yapan firmalar var, uluslararası firmalar genelde lokal aday almadan önce mutlaka bu firmalardan hizmet alıp bilgi topluyor mesela eskiden çalıştığın firmalardaki adamlardan vs. eğer çalışacağın yer kalburüstü kurumsal bir yerse bunu kesin yaparlar ve patlarsın. ama iki firman da ufak startuplar falansa böyle bir yola gideceklerini sanmam.

roket adam

Etik olarak bir sıkıntı yok aslında. Yani elemanlar sana paranı verip, karşılığında bekledikleri hizmeti alabiliyorlarsa ortada bi sorun yok. Ben kendim yapmadım ama yapan iş arkadaşlarım oldu. Herkes biliyordu iki-üç işte çalıştıklarını ama işler düzgün ilerlediği için kimse sorun etmedi. Baya yaygın bi olay aslında.

İşi junior'a havale etmek iyi bi fikir değil ama. Çünkü işi sen yap diye para veriyorlar. Eğer "bi şekilde olsun da nasıl olursa olsun" deseler firmaya giderlerdi. Bu "sorumluluğu ben alıyorum" diyebileceğin bir şey değil.

Öte yandan burnout'a yol açacağı için değecek bi macera değil diye düşünüyorum. Burnout olup 6 ay kafa dinleyeyim desen kaybedeceğin para, burada yandan kazandığından kat kat fazla olacak her türlü.

plutongezegendegilmi

4857 sayılı iş kanununa göre işverene haklı fesih hakkı sağlar ancak firmalar tr.de değil.

ben çalışanımın benimle bunu paylaşmasını beklerdim açıkçası.

ben yaptım zamanında ve iyi de para kazandım. farkedildi 1. şirketim iş akdimi feshetti sosyal haklarımı alamadım. 2. şirket işin başında olduğum için beni bırakamadı devam etti. sonrasında 1.şirket işleri toparlayamadı ve geri çağırdı.

taraflar üzgün ben sıkıntılı bir duruma girdim sonunda iş yükünden burnout olup her iki firmayı bıraktım. askere gittim 15 ay uzun dönem.

açıkçası hak veriyorum. şimdi akarken biriktirmek için tam zamanı. ilerde yaşlanınca bu eforu sarf edemiyorsun.

phonex

(bkz: bir arkadaşım ekolü)
Hali hazırda bir işte çalışırken yurtdışında bir görüşme yapıyor ve kabul alıyor. Sözleşme imzalanırken bir okuyor ki orada madde var. "Başka işte çalışamaz". Açık konuşuyor: "Benim x şirketine şu konularda destek veriyorum ve aynı zamanda şu alanda doktora yapıyorum vs." Anlatıyor büyük büyük.
Adamların daha da ilgisini çekiyor. Helal olsun sana diyorlar.

Mevcut şirkete gidiyor. Benim yurtdışında müşterilerim var.

Birden kendi şirketini kuruyor. İki işte çalışıyor. Sonrasında 40'a yakın kişi istihdam ediyor.

Kısacası bu işi kafaya koyduysanız ve yapabileceğinize inanıyorsanız kaçak maçak, saçma sapan konularla uğraşmayın. Vurkaç yapmayı, yakalanana kadar çalışır parayı cebe atarım vs. diye bakacağınıza bir tık ötesini düşünün.

nickini vermek istemeyen uye
1

mobil görünümden çık