selamlar. geceleri yatağa girince 1 saatten önce uykuya dalamıyorum. çok uzun yıllardır durum bu şekilde ve bu durumu bir türlü değiştiremiyorum.

uzun zamandır da evden çalışıyorum, fiziksel olarak yorulmuyorum. gün sonunda hiç yorgun olmayışım da uykuya hemen dalamıyor oluşumda etkili midir? neler önerirsiniz?


 

Artiriyorum, uyumak için yatağa girip elime telefon vb alamadığım halde 2-3 saat sonra ancak uyuyabiliyorum. Çözümünü bulursan haber et bana da.

thatisthedoctor

Alâkası olmaz olur mu? En başta hareketsizliktir bunun sebebi. En az 30-40 dk. tempolu yürüyüş, spor olmazsa olmaz. Bir de güneş doğmadan kalkmayı rutin haline getirsen gece uykusu almak müthiş keyifli oluyor.

duchess jessamine

Bir şeyler okumak iyi oluyor.
Gözleri sağa sola hareket ettirmenin uykuya dalmayı kolaylaştırdığını okumuştum ayrıca, bende işe yarıyor.

Bir dönem bu saat olarak daha da fazlaydı bende, hatta sabahı yaptığım bile oluyordu döne döne yatakta. Kısa bir süre kedi otu ekstraktı kullandım, o da ise yaramıştı.

encokbenisevinnolur

@duchess jessamine Epeydir günde 1 saat yürüyüş yapıyorum zaten.

magni

Youtube'dan "Uyku Meditasyonu" açmak bazı insanlarda işe yarıyor, deneyebilirsiniz.
Fiziksel olarak yorulmayışınızın mutlaka etkisi vardır.

michael_knight

8'den sonra kacinilacaklar
-yeme
-icme

10'dan sonra kaciniliacaklar
-spor
-bilgisayar, play station

11'dan sonra kaciniliacaklar
-sosyal medya
-telefondan oyun
-beyaz isik
-seni uyanik tutacak surukleyicilikte kitap, film, dizi izlemek

buenosdias

hocam günde en az 1 saat yürüyorum diyosun ama fiziksel olarak yorulmuyorum diyosun. illa ölüp bittiğinde yeteri kadar fiziksel aktivite yapmışsındır diye bir şey yok günde 1 saat yürümek hiç fena değil, yoksa sadece inşaat işçileri falan uyuyabilirdi. ancak tabi bundan şüpheleniyorsanız kontrollü deneyler mümkün mesela yürüyüş yerine sizi çok daha yorucak bir seviyede koşu yapabilirsiniz. veya yürüyüşün önüne ağırlık kaldırmalı bi spor programı da ekleyebilirsiniz. bir denemek lazım ancak günde en az 1 saat yürüyen birinin uyuyamama sebebi fiziksel aktivite azlığı değildir bence.

bende de dönem dönem azıtan bir sorun uyku işi çok şey denedim hiçbiri ilaç olmadı da herkesin bünyesi farklı yapılabilicek şeyleri yazayım size faydası olur belki.

-öncelikle akşamüstü 5'ten sonra kahveden ve diğer kafeinli ürünlerden uzak durun mümkün olduğunca bu çok önemli. alkol kullanımınız nasıl bilmiyorum ama düzenli içiyorsanız azaltın özellikle akşamları içmeyin bir süre.
-papatya çayı gibi bazı çaylar var aktarlara sorun birkaç tanesini deneyebilirsiniz sakinleştiriyor bünyeyi, uykudan yarım saat falan önce içip bi deneyin.
-passiflora var bitkisel antidepresan, antidepresan denince korkutmasın bitkisel ve reçetesiz satılıyor papatya çayının vs. bir tık güçlü bir versiyonu. gene o da gece yatmadan yarım saat - 1 saat önce alınıp içince uykuya kadar rahatlatıyor bünyeyi bunu da deneyebilirsiniz.
-yastığa lavanta yağı damlatmak var bana hiç faydası olmadı ama ablama çok faydası oldu mesela onu da bi deneyin.
-asmr videoları var youtubeda bol bol bulabilirsiniz ben özellikle baş masajlı olanlarını seviyorum yatmadan önce izleyip biraz mayışıp öyle yatıyordum veya yatakta telefonu sabitleyip öyle izliyordum bir dönem etkisini de gördüm ama sonra etkisi azaldı bende.
-yatılan odayı yaz kış fark etmeksizin yatmadan önce en az yarım saat havalandırmak önemli bir şey unutulmamalı.
-uzun süre uyuyamıyorsanız zorlamanın alemi yok bir ortam değişikliği iyi geliyor o durumlarda, uzmanlar da öneriyor zaten. ben 1 saat yatakta dönüp durur hala uyuyamazsam kalkıp odamın penceresini açıp salona geçiyorum kanepeye uzanıp netflix'ten saçma bir belgesel vs. açıp tekrar mayışana kadar onu izliyorum.
-bazı insanlar bir şey izleyerek uyumayı sever (hatta başka türlü uyuyamayan çok kişi var) o bir bağımlılık yarattığından pek doğru değil ama ben de bir şey izleyerek uyumak olmasa da uyumadan önce bir film/dizi izleyip öyle yatağa geçtiğim durumlarda daha kolay dalıyorum uykuya genelde. gece uyuyamama çoğu zaman bir sürü düşünce beyinde halay çektiği için oluyor zaten, beyin bir senaryoya maruz kalınca ona odaklanıyor ve üstüne kafada başka düşüncelerin filizlenmesine fırsat vermeden yatınca daha güzel uyunuyor. ama bir maç veya yarışma programı aynı etkiyi yaratmıyor bir senaryonun içine girmek hepsinden daha iyi uyuşturuyor beyni en azından bende.
-reçetesiz satılan bir uyku ilacı var adı unisom (antihistaminik), bu ilaç her durumda yarım saat içinde çat diye uyutuyor artık uykusuzluktan cinnet geçireceğim dönemlerde son çare olarak başvuruyorum. son çare çünkü 11-12 saat uyuruyor bi kere uyanması çok zor, uyandıktan sonra da ertesi günü çok sersem geçirtiyor o yüzden ertesi gün önemli işleriniz, mesainiz vs. olduğunda önermem. günlük alındığında bu etkileri azalabilir ama denemedim yemedi açıkçası. bir de antihistaminikler bağışıklık sistemini zayıflatıyor, özellikle kışları veya pandemi dönemleri sık sık almak çok mantıklı değil o yüzden.
-son olarak mümkünse uyku saatlerinizi düzene sokmak önemli. aynı saatlerde yatıp aynı saatlerde kalkmak yani. çalışan insan için haftasonu bu düzen kolaylıkla bozuluyor ama mümkünü varsa deneyin.

sonuç olarak denenicek şeyler var kişi kendinin doktoru dedikleri de bu işte bunları deneyip hangisi iyi geliyor hangisi kötü geliyor tespit etmesi sana kalıyor. ben de dediğim gibi bazen ne denesem sabaha kadar uyuyamıyorum bazı dönemler de çok güzel bir düzen yakalıyorum. umarım siz kalıcı şekilde düzeltebilirsiniz durumu.

semaforo de medianoche
1

mobil görünümden çık