Bir müşterinin teslimatı normalde yetişecekken bir anda teslim tarihinin yaklaştığını ve projenin yetişmeyeceğini söyleyerek ben dahil başka kollarda çalışan birkaç kaynağı bu projeye kaydırdılar ve neredeyse her gün teslimat ertelenecek bir durumda değil elinizdeki tüm işler bitmeli gerekirse akşamları ve hafta sonları efor harcamalısınız minvalinde konuşmalar yapılıyor.
Yani proje yönetimiyle pek alakam yok ama projenin bir buffer'ı, hastalık/işten ayrılma gibi durumlar için alınacak aksiyonların süresi ve maliyeti hesaplanıyordur diye düşünüyorum. Bu başarısız planlamanın yükünü ben ve ekip arkadaşlarım aylarca akşam ve hafta sonu çalışarak çekmemeliyiz sanki?
Asıl sorum bu bir mobbing midir?
Not: Şirkette fazla mesai ücreti olmadığını belirtmeme gerek yok sanırım.
Nasıl anlaştığınız önemli. Esnek çalışma deyip ortalamanın üstünde maaş verdilerse bir süre kabul edilebilir. Aylarca fazla mesai ücreti olmadan bu şekilde çalışılmaz tabii ki. Psikolojik baskı olduğu için mobbing denebilir.
"Bu başarısız planlamanın yükünü ben ve ekip arkadaşlarım aylarca akşam ve hafta sonu çalışarak çekmemeliyiz sanki?"
yukarıdaki cümleyi benzer sektörlerde çalışan herkes kurmuştur sanırım. mobbing tanımının detayını bilmediğimden sorunuzun cevabını bilmiyorum. bu duruma bayrak kaldırmak biraz size ve şirketinize bağlı bence. mesela bir işyerimde 1-2 ay dediğiniz tempoda çalışıp hiçbir şey söylemedim çünkü bir işe yaramayacağını biliyordum ama başka bir iş yerimde bu mesainin karşılığında izin hakkı aldım.
pek yardımcı olamadım ama yorumda bulunmak istedim.
bu mobbingden ziyade iş bilmezlik. projelerde sıkışmalar olabilir ama bu süre makul ve bir karşılığı olmalı. fazla mesai, prim, ekstra zam, izin vs.
not: proje planı yapılırken buffer tabiki bırakılır, yeterince tecrübe yoksa sapma da büyük olur. ama ne yaparsanız yapın zaten projelerin yarıdan fazlası zamanında bitmez.
Esnek calisma saatleri ≠ fazla mesai
Bu mobbing de degildir. Yasadiginiz durum, rizaniz disinda ( rizaniz olmalidir ) fazla mesaiye zorlanmaktir.
Malesef yazilim dunyasinda cok karsilasilan bir durum. Daha onceden yazilmis, is bilmemezlikten kaynaklaniyor.
Tanimlari gecip ne yapabileceginize gelirsek, en makul secenek bunun icin resmi bir toplanti istersiniz. Proje icindeki herkes toplanir konusur neden bu durumda oldugunuzun analizini yaparsiniz, sebebi belirlenir. Daha sonra bu sebebi ortadan kaldirip sorun cozulebilir mi ( pm degistirmenin bu asamadan faydasi yok gibi ) yoksa alternatif cozumler mi gerekli ( fazla mesai ) belirlenir. Eger cozum fazla mesai ise kanunen bunun sizin rizanizla ve fazla mesai ucreti odenerek yapilmasi gerekli ama Turkiye sartlarinda bu biraz hayal diye tahmin ediyorum. Toplanti, sorun tespiti, cozum asamalari toplanti tutanaklari/mail ile kayda gecip paylasilirsa gelecekte benzer sorun yasadiginda kullanmak icin faydalidir.
Butun bu burokrasiyi gecip, sizden ucretsiz fazla mesai yapmanizi isteyenlere "haftasonu ve mesai saatleri disinda projenin yetismesi icin biz calisirken siz ne yapacaksiniz?" diye direkt sorabilirsiniz ki buyuk ihtimalle tatsizlik yasanir ama tatsizlik yasanmadan da islerin yoluna girmesi genelde zor Turkiyede, kor tuttugunu opuyor.
Diger secenek de fazla mesaiye kalirsaniz bunu kanitlayacak deliller olusturmaniz. Fazla mesai bitiminde proje yoneticisine "Su saatte cikiyoruz bugun" diye gunluk mail atmak, varsa aksam yemegi ve yol/taksi odemesi icin yapilan masraf fislerinin/formlarinin bir ornegini alarak biriktirmek vs. Ardinda da hukuki yollardan bu donemdeki fazla mesai ucretlerinizi talep etmek. Bu surec gayet sancili ve nahos oluyor, sirketten ayrilacaginiz %100.
En kolay ve mantikli yontem ise eger daha iyi bir alternatifiniz var ise "hadi bana eyvallah" diyerek ayrilmak elbette.
önemli bir müşteriyse, projenin tamamlanmaması itibar ve para kaybı ile sonuçlanacaksa "başarısız planlamanın yükünü biz çekmemeliyiz" diyecek çalışanla çalışmak istemezdim. Olan olduktan sonra öncelikle enkazı kaldırmak, sonra gerekli düzeltmelerin yapılması için ses çıkarmak lazım. Vaka analizi. Nerede hata yapıldı da böyle oldu. Bir daha böyle bir durumu yaşamamak için neler yapmak lazım. Kimlere böyle bir durumda güvenebiliriz, kimlere güvenemeyiz. Şirketin devamlılığı, itibarı sizin de hayat standardınız, itibarınız, kendinize güveniniz vs. değil midir? Ben de onlarca belki yüzlerce kez benzer durumları yaşadım. İşi sahiplenip sonuçlandırdıktan sonra ses çıkarma hakkım da oldu.