Şunlar doğru mu?
1. 60 darbesi donemi (en azindan gelecek darbelerde olacagu kadar) halkin birbirine girdigi bir donem degildi.
2. Adnan menderes muhafazakarlar tarafindan cok sevilir.
3. Bu darbe kotulenmistir.
Şimdi eger bunlar dogru ise;
Adnan menderesi muhafazakarlar seviyorlar, darbeyi yapan ve menderesin asilmasina neden olan alparslan turkes hakkinda neden muhafazakarlar iyi şeyler soyluyor ? Iyi yad ediyor. Mesela cubbeli yada misiroglu.
Darbe kotuleniyorsa neden alparslan turkes hakkinda herkes iyi konusuyor.
Belirgin aktörler, ülküculer, muhafazakarlar ve solcular midir ?
Ulkuculer orduyu ve darbeyi yapan kesimi temsil ediyor.
Solcular inonu ve caresiz muhalefet.
Muhafazakarlar ise menderes ?
Yanlış hatırlamıyorsam Türkeş idamlara karşı çıkıyor, engel olmaya çalışıyor, hatta bu yüzden darbeciler tarafından dışlanıyordu.
Sadece MHP ile ilgili kısmına cevap vereyim.
O dönemde 'Tanrı dağı kadar Türküz' diye bir söylem var.
MHP'nin (O zamanki adıyla Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi) 1969 Adana Kongresi'ne kadar kimliği Sadece Milliyetçiydi. O kongreden sonra Milliyetçi Muhafazakar kimliğe bürünmüştür. Muhafazakar kesimle barışması ondan sonradır.
O Adana Kongresi ilginçtir. İnternetten araştırmanı öneririm.
1. adnan menderes kontrolü kaybediyor. yani taşı koysam seçtiririm kafasında ancak darbeye gerek var mıydı hala anlamış değilim.
2. evet türkçe ezanları arapçaya çevirmesi camii yapımına özenmesi. sebebi gayet muhafazakar desteği almak için. kendisi aydınlı aydın bir ailenin çocuğu aslında oy için her şeyi yapanlardan.
3. darbelerin öç alma ve siyasi sebepleri olması bu işlerde mağdur yaratması her 10 senede bir öç alma duygusuyla yapılması çok saçma.
belirgin aktörler solculardan çok kendini düzenleyici olarak gören ordu ve komutanlar.
1) Halkın birbirine girmesinden ziyade halk ile hükümet arasında çatışmalar vardı.
2) evet muhafazakar çevreler tarafından sevilen biri.
3) Darbeden hemen sonraki günlerde halk günlerce sokaklarda kutlamalar yapmış, Türkiye'nin en demokratik anayasası yapılmıştır. Siyah-beyaz gibi darbe kötü olmuştur- iyi olmuştur demek yanlış.
Ayrıca darbeyi ülkücüler yaptı demek yanlış. Darbe pek çok cuntanın bir araya gelmesiyle yapılıyor. Bunun içinde solcular da Kemalistler de milliyetçiler de var. Bugün türkeş'in de muhafazakarlarca iyi anılmasının sebebi sonraki yıllarda aldığı siyasi pozisyon.
Alparslan türkeşin darbeciler arasında uzaklaştırılma (hatta Hindistan'a sürgün ediliyor) sebebi idamlara karşı olması değil. Kendisi idam gündeminden daha önce tasfiye ediliyor. O dönem darbeciler 2'ye bölünüyor. Bir grup (başını Cemal Madanoğlu çekiyor) anayasaya değişikliğinin yapılıp hızlıca yönetimin sivil siyasete bırakılmasını istiyor. Diğer grup ise (başını türkeşin çektiği) ordunun yönetimi sivillere vermemesi gerektiğini savunuyor. İlk grup, ikinci grubu tavsiye ediyor.
'60 darbesiyle ilgili Demirkırat belgeselini tavsiye ederim.
1. 60 darbesi donemi (en azindan gelecek darbelerde olacagu kadar) halkin birbirine girdigi bir donem degildi.
aslında hükümetin bilerek ve isteyerek halkı kutuplaştırdığı bir dönemdi. dp tarafından vatan cephesi adında bir oluşum kurulup siz-biz şekilnde halkı birbirine düşürdüler. muhafazakarlar bundan bahsetmeyi pek sevmez veya yok sayarlar ama mesela kırşehir neden ilçe yapıldı derseniz susarlar.
ayrıntısına şuradan ulaşabilirsiniz;
tr.wikipedia.org
hepsi bir yana ordunun asıl darbe yapma nedeninin menderes'in aşırı amerikancı olması bence. devletin istihbarat teşkilatı bile cia'in şubesi gibi çalışıyordu. ordu bu durumdan rahatsızdı.
şunu da belirteyim her ne sebeple olursa olsun demokrasinin darbe ile kesilmesine karşıyım. hele hele 1960 darbesindeki idamlar komple yanlıştı.
halk hükümetle çatışıyordu. protestocu öğrenciler gözaltında bile dövüldü, ölenlerin cesetlerini kıyma makinesinden geçirip yok ettiler
(halkın kimi desteklediği 50 54 ve 57 seçimleriyle gayet belli)