2- Narsist bireyler çok yakın, aynı çatı altındaki bir aile üyesi ise, öfke hakaret gibi durumlarına karşı nasıl karşılık vermek lazım. Malum kişilik sınırı filan da tanımıyorlar. Özür dileme desen zaten yok.
Ve son olarak: öfke patlamasıyla birisi üstüme geldi mi ona bir yere kadar sabır gösteriyorum, sonrasında soğuduktan sonra ona sözlü bir ayar cerip, yaptıklarını söylemedim mi stres oluyorum. Bu sağlıklı bir durum mu?
Tamamiyle alttan alıp hiç birşey olmamış gibi devam etmek mi en doğrusu?
Narsistler karşısındaki insanın gerçekliğiyle oynayarak manipüle ederler, özgüvenli olmak ise her şeyde en iyi olmak değil kendi sınırlarını hayatta yapabileceklerinin ya da yapamayacaklarının, farkında olmak gerçeklikle sahici bir bağ kurmak demek bu yüzden narsistler bu kişileri manipüle edemiyor
Narsistler özgüvenli insanlara "çoğunlukla" zarar veremezler demek daha doğru sanırım.
Çünkü temelde zaten narsistler kendilerinden üstün gördükleri kişilere yöneliyor en başta. Ondan sonra geçen süreçte bu kişileri kendilerine yeterince bağlamalarının ardından gözlerinde değersizleştiriyor ve bu değersizleştirmeyi onlara her şekilde hissettiriyorlar.
Eğer siz narsiste bağlanmazsanız o sizin çevrenizde hep bulunmak isteyen bir kişi olarak kalıyor. Eğer bağlanırsanız aşama aşama sindirilmeye başlıyorsunuz.
Her aşamada bir çıkış yolu mevcut, ancak biz artık mağdur olmuş bir kişiden bahsederken çıkış yollarını kullanamamış ve zarar görmüş insanlardan bahsediyor oluyoruz.
Neticede en başta bir narsistin size yönelmesi için onun gözünde imrenilesi ya da ilgi çekici bir kişiliğiniz olması gerekiyor. Acı olan da bu oluyor zaten genelde.
1. Evet etkiler. Narsist kişilik bozukluğu olan biriyle kimse rutin ve uzun vadeli sağlıklı bir kliski kuramaz.
2.Buna karşı yapabilecek fazla bir şey yok sadece mümkün mertebe zaruri haller haricinde muhattap olmamak lazım yalanlarına manipülatif hareketlerine hiçbir tepki göstermemek lazım
3. Herzaman alttan almak sağlıklı bir iletişim detislir