Benim bildigim bütçeler ile alakalı, bütçelerin ne kadar tuttugunu buradan bakılması lazım ama sallıyor da olabilirim. Firelere falan gidiyor aradaki fark galiba.
750 hesabı 751'e aktarıp oradan 630'a aktarmıyorsunuz. Önce giderleşen kısmı 751'e alacak, 630'a borç yazıyorsunuz. Sonra yansıtma hesaplarını 750 ile kapatıyorsunuz.
Niyesini de müsait zamanda açıklayayım, mobildeyim.
@kibrit, 750 ile nasıl kapatabiliriz kibrit, zaten amaç 7li hesapları kapatmak. 7li hesapları kapatırken önce yansıtıp sonra 6lı hesaplara aktararak kapatıyoruz işte. ben aradaki yansıtma hesabını niye kullandığımızı merak ettim.
zaten amaç 7'li hesapları kapatmak değil işte hocam. maliyete giden kısmı gelir tablosuna yansıtmak. bu sizin dediğiniz bizim bürolarda yaptığımız piyasa usulü muhasebe.
gerçekten maliyet muhasebesi uygulanan fabrikalarda öyle 7'li hesabı kapatayım, 6'ya aktarayım şeklinde olmuyor. bakın mesela 73 gruubunun altında 732 733 falan da var. sırf yansıtayım da kapatayım olsa onlar olur mu? yansıtma sonucunda kapasite farkı, işçilik farkı, bütçe farkı diye hesaplarda bakiye bile kalabilir.
uzun ve detaylı bir konu. burada tek cümleyle anlatamıyorum şu anda.
@kibrit, cevap için teşekkürler. ben şimdi smmm'ye hazırlandığım için, orada bu şekilde gösteriyor, piyasasını daha sonra sizlerden dinlemek isterim. dediğim gibi sınavda dediğim şekilde çıkacağı için onun cevabını merak ediyordum. tekrar teşekkürler
piyasada bunu üretim, imalat yapan fabrikalar dışında kullanan pek yoktur diye düşünüyorum.
@liberal: piyasada yok evet. dediğim gibi ciddi bir maliyet muhasebesi departmanı olan büyük fabrikalar dışında kullanıldığını ben de sanmıyorum.
smmm yeterlilikte sıkıntı olmaz. yani ben maliyet muhasebesi dersini, bu tekdüzen hesap planını hazırlayan komisyonun başkanından (bkz: kamil büyükmirza) aldım üniversitede, onun vizelerinde finallerinde bile hatırlamıyorum bu fark hesaplarını falan kullandığımızı.