aklıma gelenler bunlar dogrusu böylemi yoksa tamamen yanlış mı düşünüyorum bilen birisi açıklasın sevaba girsin bitirsin şu içimdeki merakı.

ABS fren durumunda her bir tekerleğin devir sayısındaki değişikliği bir kontrol ünitesi aracılığı ile denetleyen bir sistemdir. Dönüş sayısının ani düşmesi (örneğin kaygan zeminde fren yapma durumunda) ve tekerleğin kilitlenmesi durumunda kontrol ünitesi otomatik olarak fren basıncını düşürür. Tekerlek tekrar hızlanınca fren basıncını tekrar yükselterek tekerlek frenlenir. Bu aşama saniyede birçok kez gerçekleşir. Sağ ve sol tarafın ayrı zeminlerde olması halinde bile (örneğin sağ tekerlekler ıslak sol tekerlekler kuru zeminde) herhangi bir kilitlenme veya kayma söz konusu değildir. Bu sayede direksiyona hakimiyet tam, fren mesafesi oldukça kısadır.
alıntı
ani devir düşüşü sorunun cevabı bence :)


diski takma kafana.
Tekerlek dönüyor mu ? Evetse devreye girmez. Ani fren yaptın abs yoksa lastikler kilitlenir ve arabaya yön veremezsin.
abs sadece dönüş değerine bakmaz, aracın kaç km süratle gittiğini de katar hesaba. 200 le giderken frene bastığında "tak tak" diye gelen ses daha sıktır. ama 30 la giderken ani fren yaparsan bu sesin daha büyük aralıklarla geldiğini görürsün.
lastiktelerin dönüşüne devam edebileceği basıncı bulur ve fren hidroliğine devamlı aç kapa yaptırarak güvenli bir duruş sağlar.
arka tekerlek dönerken ön tekerlek dönmezse falan muhabbeti ise farklı bir başlık konusu. Mekanik olarak kilitli diferansiyel ile elektronik olarak ise stabilite kontrol sistemleriyle arac yolda stabil tutulmaya çalışılır. Misal bmw lerdeki elektronik kontrol disteminin adı dsc'dir (dinamik stabilite kontrolü)


@ artikbenimdebirvolvomvar
abs fren mesafeni kisaltmaz. aksine fren mesafesinde cok az bir artisa neden olabilir. fakat, direksiyon hakimiyetine izin verdigi icin bu minik uzama mesafesi onemsizdir.


@helenart
orada kısa fren mesafesini abs olmayan arabanın yaptığıyla karşılaştırdığı için öyle demiş. dediğiniz doğru tabi.
