Neden tavan yapıyor günlerce buna bağlı. Sebepsiz manipülasyona bağlı tavan yapıyorsa zaten satma fırsatı vermeden genellikle veriyorlar geri. Fakat bilanço, haber vs sebebi ile tavan yapıyorsa, kar realizasyonu olması normal ama gene dönebilme ihtimali var tabii ki.
Sistem şöyle çalışıyor (anladığım kadarıyla) Bir manüpülatör sığ bir kağıt seçiyor. (sığ= borsada işlem gören toplam hisse meblağı az)
Bu kadıdı ucuz fiyattan yavaş yavaş, dikkat çekmeden topluyor. Sonra kurmuş olduğu bazı telegram gruplatı ve twitter hesağları vasıtasıyla, 'Bu kağıt şöyle uçacak, böyle kaçacak, 77 tane fabrika açacak, madagaskarla ihracat anlaşması imzaladı' şeklinde aslı astarı olmayan haberler yayıyor.
Haber yayıldıkça bizim yarım atımlık barutuyla 3 vakitte zengin olmayı kafaya koymuş kıt akıllılar bu kağıda hücum ediyor. Kağıt tavan üstüne tavan yapıyor.
Bir gün manüpilatör artık fiyatın daha fazla şişmeyeceğine ikna olunca elindeki kağıtların hepsini satıyor.
Sonra kağıt taban taban gidiyor. Kağıdın taban yapması %10 düşük fiyattan satmak değil, tabanlar bitince ancak satabilmek anlamına geliyor.
Kağıtta kalan ne yapabilir dersen, ya bir sonraki manipülatörün hareketini bekleyebilir ki benim gördüğüm o kağıdın uyuma süresi 2 sene falan oluyor. Ya da efendi efendi zararını sineye çekip satabilir.
Mesela başka da bir şirket düşünelim. Bir yerde çok büyük bir arazi alıp kendi büyüklüğüne göre dev bir proje hazırlıyor. Bunu KAP'a bildiriyor. Herkes haberdar oluyor. Kağıt tavan tavan gidiyor. Sonra KAP'da bir haber çıkıyor. Projenin ÇED raporu onaylanmamış. Kağıt bu sefer taban taban. Ama bugünün Türkiye'sinde ÇED raporu dediğin bir şekilde alınmaz mı? Sabırlı olmak lazım.
şirketin yatırımı yoksa bir halta benzemiyorsa ve manipüle olduğu belliyse zararın neresinden dönersen kardır diyeceksin.
ama yatırımları olan bir şirket ise o zaman tekrar çıkış yapmasını beklemek mantıklı.
yani şirket de önemli.
genelde silkelemeyi iki kere yapar. taban taban giderken spek tabanı kırar, yukarı yönlendirir hatta tavan bile görebilir, sonra tekrar aşağıya.
spek için önemli olan ortalama maliyetinin üstünde satabilmesi. 2'den 4'e çıkarıp tekrar taban görerek 2'ye gelecekse boşa kürek çekmiş olur.
yani çok farklı örnekler var. her spekin yoğurt yiyişi farklı. bazısı bir satış haberi çıkarıp yukarı çıkarırken 10 kere silkeler. bir koyundan 20 post çıkarır.
eskiden 3-4 spek vardı. şimdi çok fazla var. dedikleri gibi sığ kağıt da çok, spk zaten iddialara göre bunların elinde.