Alim gucu dusuruyorlar, gelen gocmen vs ortada.Kiralarin yukselisi ortada. Hep bir adapte olma durumu. Ne verirsen onu yiyorlar, 2-3 laf disinda bir bok oldugu yok.

Savas vs olmadigi halde onlarca yildir geri giden bir toplum. Bu yetenek nereden geliyor? Buna da sukur diye ogrenenlerden mi?

Yurtdisindan bakan biri.

 

Tamamen biat kültürünün bir sonucu bana göre. Devlet kavramı Türkler için çok farklı bir anlam taşıyor. Demokrasiye geçiş olsa da bu toprağın insanı yönetmeyi değil yönetilmeyi seviyor. On milyonlarca insan vergi kavramından habersiz. Bakkaldan aldığı bir kilo şekerle ya da ödediği elektrik faturasıyla vergi verdiğini bilmiyor. Yapılan basit bir hizmet için cebinden yapmışçasına siyasetçiye teşekkür ediyorlar. Ortada bir sorun olduğunda ise dış güçler, fırsatçılar, dinsizler, imansızlar diye uzayan bir sorumluluk listesi olduğuna inanıyorlar.

işimdeyim gücümdeyim

ortadogu malesef. bu topraklarin kaninda var

bilgisayar oyunlarina asinaysan ortadogunun zorluk seviyesi nightmare :d

nibba

Ortadoğu biat kültürü. Adaptasyon ile alakası yok.

Devlet için halk diye düşünülen yerlerde oluyor böyle.

Bir yetenek olduğunu düşünmüyorum. Böyle olduğu için bu halde zaten ülke.

logisticsmanager

Evet, olumlu anlamda öyle. Güzel de bir şey bu, bir eli yağda bir eli balda olup can sıkıntısından intihar Nordik'ler gibi olmadığımız için memnunum. Kanyağı da muhtemelen İslam'dır.

TR'de "biat kültürü" diye bir şey yok, aksine oldukça reaktif bir toplum (ama proaktif değil). Bu terimi Ertuğrul Özk*k denen herif uydurdu, "ay şekerim biz çok moderniz, bunlar sorgulamayı bilmeyen aptallar" anlamına gelen bi circle jerk sinyalizasyonu sadece. Ciddiye alınacak herhangi bir background'u yok.

Yoksa bak, millet beğenmiyordu, 20 yılda "eski" türkiyeyi yıkıp "yeni" türkiye kurdu adamlar, baya rejim değiştirdiler yani. Göçmen krizi başladı, daha 1 yılda ZP %2-3 oy oranına yaklaştı. Avrupalılar 70 yılda ne Amerikalıların kendilerine dayattığı sistemi değiştirebildiler, ne de yıllardır boğuştukları göçmen krizi konusunda gerçekçi bi çözümleri var. Stockholm merkezinde tecavüze uğrayan kadınları evlerine yollayıp "şikayetçi olma, ırkçı olursun yoksa" diye korkutmaktan başka bir şey yapamıyorlar yani.

Ekonomi de 2-3 yıldır kötü, ama böyle olması kısmen normal. TR ekonomisi global ekonomiden fazla etkileniyor, kötü yönetiliyor ama çok iyi yönetiliyor olsa da bundan bi kaç tık daha iyi olurdu muhtemelen. Seçimden sonra kaçak göçmenleri gönderebilirsek düzelir kısa sürede.

plutongezegendegilmi

adaptasyon kelime anlamı gereği adapte olan şeyin de yararına olan bir süreç. o yüzden türkiye'dekilerin oldukları şeyin adı adaptasyon değil. hatta tam zıttı olabilir, yabancılaşma. ama güçsüzlük/sorumsuzluk üzerinden şekillenen bi yabancılaşma. düşüncelerinin, eylemlerinin sonuçlar üzerinde hiçbir etkisi olmadığına veya hayatları üzerinde hiçbir kontrolleri olmadığına inanarak maruz kaldıkları ne varsa ona boyun eğme şeklinde gerçekleşen bir kişiliksizleşme/silinme hali. aslında düşündüm de yabancılaşmadan da öte türkiye toplumunun yaşadığı şeyin adı: katatoni. semptomlarına bakın, yüzde 99 uyuyor valla: tr.wikipedia.org gördüğünüz üzere adapte olduğu için değil, hasta olduğu için böyle bu toplum. o da tabii ağır toplumsal travmadan kaynaklanıyor. ülkede yaşanılanları düşünürsek...

portland maine

ortadoğu ile alakası yok. göçebe kültürün etkileri bence. ölmemek üzere programlanmış bir toplum. ölmediği sürece şsyan etmiyor.

roket adam
1

mobil görünümden çık