Şimdi senaryo 1: evi yatırımlık alan birine sattı. ev sahibi beni çıkaramaz. sözleşmem aynı şartlarda devam eder. sorun yok.

BİLGİ: Önümüzdeki ağustos'ta evi boşaltmayı düşünüyorum zaten.

Senaryo 2: evi, oturacak birine satar. burada iki seçenek var: ev sahibi ile sözlü olarak anlaşıp ağustos'a kadar oturmak. Sonra da taşınmak.

Ya da ev sahibi ihtar çeker. altı içinde çık kardeşim der. ben de "tamam ev arıyorum" diyip altı ay bekletirim. çıkmam. ev sahibi dava açar. dava sonuçlanana kadar ben muhtemelen evden çıkacağım için dava düşer. konu kapanır.

Araştırdıklarımdan anladığım bu. Doğru mu anlamışım?

 

1- kontrat bitiminde yeni ev sahibi ile yeni kontrat yapman gerekir.
2- yeni ev sahibine hali hazırda olan kiranı ödeyip resmi olarak 6 ay sonra boşaltacağını beyan edersin. boşaltmazsan + mahkeme masraflarınıda alır avukat.

jamswety

hocam bir senaryo daha var. ev sahibi sıkıntılı bir tiptir. kapına dayanır sürekli telefonla seni taciz ve tehdit eder. sende hemen çıkmak zorunda kalırsın. benim arkadaşım bu durumda kaldı. 1.250 tl kiradaydı 4bine ev tuttu kiralık. çıkmasa 1.250 tlye oturacaktı ama ev sahibi dirlik vermedi.

sizofren06

jamswety bildiğim kadarıyla yeni bir sözleşme hazırlamaya gerek yok. eski kağıt aynen devam ediyor.

ayrıca avukatıma sordum bu mahkeme ve avukat masrafı 5-6 bin lira falan tutar dedi. o yüzden davayı her türlü göze alıyorum. yeter ki bana bir yıl daha vakit kazandırsın.

sizofren hocam senin yazdığın senaryoyu pek düşünmek istemiyorum. ama elbette öyle bir ihtimal de var. umarım olmaz.

alperz

Ortalıkta birbiriyle çelişen iki bilgi var, hangisinin doğru olduğunu anlayamıyorum.
1- Yeni ev sahibi ihtar çekince 6 ay zamanın var.
2- Yeni ev sahibi otomatik olarak eski kontratın tarafı oluyor ve kontrat aynı şekilde devam ediyor.

michael_knight

hocam o ihtar meselesinde "evde ben oturacağım o yüzden çıkın" diye bir ibare bulunması gerekiyor. yani "çık kardeşim" diye sebepsiz çıkaramıyor.

ihtar neticesinde altı ay içinde evden çıkmazsan bu sefer yine oturacağım iddiasıyla dava açıyor. mahkemeyi ikna edebilirse buna (gerçekten orada oturacağına) hakim çıkmanıza hükmediyor. bu şekilde ihtarla ya da mahkeme kararıyla çıktığınızda üç yıl boyunca kendisi ya da alt üst soyu hariç kimseye evi veremiyor. siz hariç kimseye evi kiralayamıyor. aksini ispat edebiliyorsanız dava açıp bir yıllık kira tutarınız kadar maddi tazminat davası açabiliyorsunuz.

diye öğrendim ben avukat arkadaşımdan ve internetten. yine de yaşanmış olaylarla da teyit etmek istiyorum çünkü burası türkiye :))

alperz

hatta mahkeme kararına rağmen bile çıkmayabilirsiniz. o zaman da adam sizi bu kararın icra edilmesi için icraya veriyor. o zaman polis zoruyla çıkıyorsunuz.

alperz

Hocam olay biraz da mesele yargıya taşınırsa ev sahibinin avukatına bağlı. biz önümüze gelen davalarda adli tatil öncesi max 3 ayda tahliye kararı alıp icra ettirdik hukuku kullanmayı bilen avukatlar için tahliye süreçleri çok içinden çıkılmaz değil. Siz ev sahibiyle dikleşmeden anlaşmaya çalışın diğer türlü tamamen belirsiz bir süreçte yaşamanız gerekebilir...

apocalipy

@alperz işi dava sürecine sokarsan tahliye işlerinde dava masrafları ve avukat giderleri sana kalıyor diye biliyorum.

@kuzey li kiracılar şu an tam gaspçı modunda. Şuradaki yorumları okudukça dehşete düşüyorum. bir de önceden devam eden sözleşme süresi ve dava süreci var. O yüzden yatırım için de oturmak için de kiracısı olan ev almak çok riskli. Zaten enflasyon bu halde ve yasal zam oranları/şartları da bu kadar komikken yatırım amaçlı ev alacak kadar enayi kalmamıştır.

nawar

Evi satan alın 1 ay içinde sebep belirtmeden çık diyebilir. Evde oturma zorunluluğu yok. İlk 1 ay içinde ihtar çekmezse mevcut sözleşmeyi kabul etmiş oluyor.

baal

yeni ev sahibi ile anlaşamazsan 1 seneye yakın oyalarsın

paintov

baal hocam: mevzuat.gov.tr

madde 351 öyle demiyor.

alperz
1

mobil görünümden çık