Yarın ev sahibiyle buluşup eve bakacağız. Daha doğrusu eve daha önce bakmıştık emlakçıyla ama ev sahibi emlakçıyla kiralamaktan vazgeçmiş, biz de arayıp tekrar görüşmek istediğimizi söyledik.
Neyse olur da anlaşıp kontrat falan yapılırsa dikkat edilmesi gereken bir şey var mıdır? Daha önce dükkan kontratı yaptım ama ilk defa ev kontratı yapacağım. Ne bileyim belirtilmesi gereken, kontrata not düşülmesi gereken vs. bir şey var mıdır sonradan gol yememek için?



 

Ev sahipleri karı koca birisi hakim diğeri avukat. Listedeki bazı teklifleri yapmak garip kaçabilir mi bu yüzden? Zira evi cidden kaçırmak istemiyoruz ve hakimliğin verdiği yetkiye dayanarak "ne doları hayırdır" diyip evi vermekten vazgeçerse diye bi çekindim şu an.

O halde kira artış oranına itiraz etmezse mesela %25 mi yazalım? Mesela dükkan için belirlediğimiz artış oranı %10'du (gerçi daha fazla zam yaptık ama).

Bir kopyasını alın derken, fotokopi mi çekelim yoksa birbirinin aynısı iki ayrı kontrat mı dolduralım? (dükkan için birbirinin aynısı iki ayrı kontrat doldurmuştuk, ev için de bu yapılabilir mi?)

büyük engizisyoncu

Önceki kiracı öğrenciymiş okul bitince çıkmış, ya da gerçekten kira fazla geldiği için çıkmak zorunda kaldı bilmiyorum. Ama evin kirası bölge ortalamasında zaten şu an.

Sözleşmeye gerek yoktan kastınız kontratsa, her türlü isteyeceklerdir kontratı. Memur kafası çünkü. Memur kefil bile istiyor hatta. Ankarada memur kefil istemeden ev/dükkan kiralayan görmedim ben daha.
BEnimki çabadan ziyade bu işin usulü nedir onu öğrenmek zaten.

büyük engizisyoncu

En önemli şey tahliye taahhütnamesi imzalamayın +1

Zaten işi bildikleri için, böyle bir şey isterlerse taahhütnameye tarih yazamak istemezler. Çünkü kanunen kontrat yapılırken alınan taahhütname geçersiz sayılıyor gibi bir durum vardı.

Bundan gerisi teferruat aslında, çünkü kanunlara muhalif bir şey yazılsa bile geçerli değil. Kira artış oranına ne yazarsanız yazın devletin dediği geçerli. yani normal şartlarda tüfe/üfe vs, şu anda da %25 kanunu gibi.

Aslında bu yüzden en güzeli kırtasiyede satılan matbu kontratlar, her şey bilinen kanunlara uygun yazılmış oluyor, ek olarak karşılıklı ek maddeleri de elle yazarsınız.

John Bloor

Emlakçının oturduğu yerden havadan 1 kira alması etik ve mantıklı da benim emlak mafyasına para yedirmemek için direkt sahibinden kiralamam mı etik değil? Kafalara bak arkadaş. Parayı çöpten toplıuyorsunuz heralde siz.
Ayrıca emlakçı isteklerini ve taleplerini dikkate almadığı için emlakçıyla çalışmaktan vazgeçiyor ev sahibi. Normalde şehir dışında oldukları için emlakçıya veriyorlar ama geçici süreyle buraya geldikleri için, gelmişken kendileri halletmek istiyorlar.
İkinci olarak, emlakçı sahibinden kiraladığımı fark etse bile hangi hakla gelip benden para talep edebiliyor, afedersiniz de gömerler adamı. Dağ başı mı burası kafasına göre o evi ben satacaktım bana para ver diyecek.

büyük engizisyoncu

Emlakcı konusunu atlamışım ben, eğer evi gezdirmeden önce size bununla ilgili bir belge imzalattıysa o parayı alır. Üstüne mahkeme ve avukat masrafları ödersiniz. Örnekleri mevcut.

Fakat bir şey imzalamadıysanız bir sıkıntı yok, ama etik değil +1

John Bloor

Herhangi bir şey imzalanmadı. Emlakçı bize evi gösterdi, biz de tamam başka evlere de bakalım düşünelim dedik çıktık. Sonra ev sahibi kendisi ilan açtı, biz de direkt onu aradık.
Ben emlakçıların aldığı yüksek komisyondan dolayı etik olmadığını düşünmüyorum. Normalde 5000 lira ederi olan evi, sırf fazla komisyon alabilmek için "ben onu 7000e kiralarım sen bana bırak" diyerekten milleti soyan bir mesleğe saygı duyamıyorum malesef. Ha aralarında çok iyi, çok dürüst olanlar da vardır bilemem. Ama bu ev özelinde konuşmam gerekirse, ev sahibinin dediğine göre kafasına göre fiyat indirip çıkaran bir emlakçının iyi niyetli ve dürüst olduğunu düşünmek de zor geliyor.
Kaldı ki yeni evlenecek bir çiftin, emlakçıya fazladan bir kira vermek istemeyip direkt ev sahibiyle muhatap olması da gayet etik ve normal bana göre.

büyük engizisyoncu
1

mobil görünümden çık