bu kararın sonucunda binaya ödenecek belli bir kira karşılığı dükkan önünü kullanma hakkı verildi.
şimdi aynı kat maliği yine birden şikayet etmeye başladı. zabıta geldi ve şikayet olduğu için oy çokluğuyla alınan karar olsa bile geçersiz olacağını söyledi.
bu durumda son ve kesin kural nedir? şikayet olduğu için gelip bizim dükkan önünü kullanmamıza izin vermeyebilirler mi, yoksa yönetim planı ve karar defterinde yazıyor olduktan sonra gerisi önemli değil mi?
evet yönetim planı 4/5 çoğunlukla değişir ancak ortak alanın kiralanması için oy birliği aranabilir(bundan emin değilim). fakat her ne kadar oy birliği aransa da yönetim planı değişmiş bir kere. yasaya uygun olmadığını düşünen kat maliki gidip davası açması gerekir. zabıtanın işi değil bu. ancak bunu mahkeme çözer. siz oraya kiralamayıp işgal etseniz dahi zabıtanın orada işi yok. zira orası apartmanın ortak alanı
alınan hiç bir karar, hangi oy oranı ile alınmış olursa olsun, yasalara aykırı olamaz.
dolayısı ile kararın alındığı tarihten itibaren 6 ay içeriisnde, herhangi bir kat maliki karara itiraz edip mahkeme aracılığı ile kararın kaldırılmasını isteyebilir.
bahsettiğiniz alan kat mülkiyetine kanununa göre bina ortak alanına girer ve hiçbir bağımsız bölümün özel kullanımına konu olamaz. isterseniz oybirliği ile işletmiş olun kanuna aykırı hiçbir YP maddesinin geçerliliği yoktur.
bugün o kat maliği gider yarın başka bir kat maliği gelir ve o maddeye itiraz eder.
bence siz hiç kanun manun karıştırmadan komşu ile arayı iyi tutmaya çalışın. yolun sonu sizin için iyi olmayabilir çünkü.
komşuyla arayı iyi tutma çabaları malesef sonuç vermiyor. 2 yıldır uğraşıyoruz ve dünya umrunda değil, psikolojisi yerinde değil zaten.
ayrıca burdaki yasa nedir tam olarak, yasa ne diyor?
yasa, 4/5 oy ila alınmış karar geçerlidir mi diyor, yoksa 4/5 oy ila alınmış olsa dahi geçersizdir mi diyor?
kat mülkiyeti kanunu, madde 4.
www.mevzuat.gov.tr
IV - Ortak yerler:
Madde 4 – Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtilebilir. Aşağıda yazılı yerler ve
şeyler bu Kanun gereğince her halde ortak yer sayılır.
a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile
taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar,bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve
tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar
ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer
daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,1
b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile
kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve
antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,
c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.
Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.
Tamam ama belirtilen bu ortak alanlar hiçbir şekilde kiraya verilemez vs gibi bir bilgi var mı mesela? Benim bildiğim kadarıyla ortak alanlar, kat maliklerinin 4/5 oyu ile belirli bir kira karşılığında verilebilir ve bu kira bina için kullanılır.
Evet tamam buralar ortak alanlar ve kimse kafasına göre ben buraya masa atıyorum ve bireysel olarak kullanıyorum diyemez. Ama karar alınması durumunda da kullandırılabilir diye biliyorum ben.
hiçbir şekilde kiraya verilemez diye bir hüküm yok. bu nerden çıktı. 4/5 ile yp değişir. ancak anladığım kadarıyla kira için oy birliği şart. bence bunun sebebi de kat maliklerinin ortak alanda malik olmaları. ancak yp değişmiş ve dava konusu olmamış ise geçerliliğini koruyor. bu yüzden kullanma hakkınız var