[q]
(3) 

Babaya telefon

synesthesia #1533231
Mümkün olduğunca uzun süre Android güncellemesi alacak 4-6bin tl bandında bir telefon arıyorum. Internet browser, youtube ve bankacılık uygulamalarından başka pek bir şey kullanmaz kendisi. Samsung A33 düşünmüştüm ama o bile fazla gelir muhtemelen, o yüzden vazgeçtim. Xiaomi ile ilgili yorumlar çelişkili, çok güvenemedim. Ne almalı? Casper VIA X20 düşündüm ama o da piyasaya çıkalı 2 sene olmuş.


edit: 5600 liraya M33 aldım hepsiburada'dan. Güzel telefonmuş, kendime de mi alsam diye geçirdim içimden. Pahalı telefonlarla şımarıklık yapıyoruz biraz.

 

Benim tavsiyem Samsung Galaxy M21 olacak:

www.amazon.com.tr

Siz yine bildiğinizi alın ama anne-babaya cihaz alırken mümkün mertebe kurcalama ihtiyacı duyulmayacak, stabil, dengeli ve iyi bir cihaz gerekir. Bu yüzden Xiaomi, General Mobile, Casper, Vestel vb. gibiler olmaz. Samsung en iyi seçimdir.

zaman ilac degil insanlar unutkan

Kayınvalideye yeni M33 aldık. A33 ile arasında kaldık. Büyük ihtimalle kendi babama da A33 alacağız. Hiç biri içindeki bir çok özelliği kullanmayacak farkındayız.

Ama samsung'un basit mod diye bir özelliği var. Kendi anneme yıllar önce J serisi bişi almıştık, basit mod işini gayet görüyor. Sadece ihtiyacı olan app'ler ana ekranında.

Alırken şunu göz önünde bulunduruyoruz, evet bugün bir çok özelliğini kullanmayacak olabilir ama ilerde uygulamaların minimum gereklilikleri artacağından bu telefonlar iyice giriş seviyesi olacak.

Kendim için alırken bile aynı şeyleri çok sık yaşadım. Telefonu hassas kullanan biriyim, hiç bir telefonum neredeyse bozulmadı. Ama ram-hafıza gibi sorunlar baş gösterince kullanılmaz hale geldi. Bugün ortalama bir banka uygulaması X birim ram Y birim hafıza gerektiriyorsa, 2 seneye bu 2X'e 2Y seviyesine çıkacak. Ondan temel özellikleri ne kadar üst olursa, donanımsal olarak eskimesi o kadar gecikecek. Zamanında babam "aman gerekmez bana en üstü" tribine girdi ve basit bir şey aldı. Şimdi uygulamaların çoğu yüklenmiyor bile, android güncellemesini 1 senedir yüklememek için savaş veriyor çünkü onu yüklerse telefonda hafıza kalmayacak.

Özetle samsung a33-m33 ikilisinden biri iyidir.

ManikD

xiaomi'de stabilite problemi olduğuna katılmıyorum öncelikle. 1 yıl olacak neredeyse poco x3 pro alalı bir problem yok. ayrıca uzun süre güncelleme alma konusunda alternatif olarak custom rom ile bunu sağlamayı düşünebilirsin. safetynet problemi yaratmayan custom romlar var bankacılık uygulamalarında da problem yaşamazsın rootlasan bile magiskhide vs. çözüm oluyor.
custom rom desteği açısından bakarsan xiaomiler oldukça iyi bir seçim olabilir. baban yapamaz tabi ama sen anlıyorsan resmi destek bittikten sonra custom rom kurabileceksen uzun süre geliştirici desteği alacak popüler bir model tercih edebilirsin.

ben mesela 60 yaşlarında birine 2015 model telefon verdim custom rom kurup. gayet sorunsuz kullanabiliyor. zamanında alırken kendi fiyat bandında rami biraz yüksek bi cihaz almıştım. 3gb ram olduğundan hala kullanılabilir seviyede bir cihaz. custom rom ile de 2022 güvenlik güncellemelerine sahip.

custom romlardaki kişiselleştirme özelliklerinin de genelde daha fazla olması kullanımı daha basit hale getirmeye olanak sağlıyor. ben magiske ve ayarlara şifre koydum yanlışlıkla kurcalayıp karıştırmasın diye mesela. magiski uygulama menüsünden filan da gizledim. rootlamamın tek sebebi safetyneti geçmesini sağlamaktı sertifika sorununu çözdüm. rootlu bir uygulama yok telefonda. magiskin şifresini bilmeden herhangi bir uygulamaya yanlışlıkla root erişimi verme şansı da yok.

konetsu
1

mobil görünümden çık