Bu ne anlama gelir? Maltepe'de 5 katlı binadan bahsediyoruz.

Dışarıdan statik konusunda tecrübe sahibi bir inşaat mühendisi bulmamız yararlı olur mu?

Nereden bulabiliriz?

Eğer bunu yaparsak müteahhitten hangi formatta nasıl bir çalışma almalıyız ki kendi mühendisimize gösterelim?

Şimdiden teşekkürler

 

Sizin müteahhitinize özel bir durum değil, ülkedeki bu tür küçük binaların neredeyse tamamı bu tarz yapılıyor zaten.

Yani bu müteahhitin sabah uyanıp da "lan ben bu binayı kirişli yapmayayım da asmolen yapayım" diyeceği bir şey değil.

Mimari poje çizilip statik için gönderildiğinde asmolen tavan olacaksa mühendis buna göre hesaplar ve statiği çizer.

Bu proje ile belediyeye başvurup ruhsat alacaklar ya da almışlardır. Belediyenin mimar ve mühendisleri de ruhsatı vermeden önce projeyi ve statiği inceleyip bir eksik varsa düzeltilmesini isterler.

Yani sizin ekstra yapmanız gereken bir durum yok şu anda, içiniz rahat etsin istiyorsanız beton dökülmeden önce demirin bağlantısını gözle kontrol edebilirsiniz anlayan biriyle.

Ki ona da gerek yok aslında, yapı denetimin mühendisleri saha yerinde gelip görüp fotoğraflarını çekip dosyalıyorlar. İsterseniz yapı denetimin mühendisleri ile iletişime geçersiniz.

John Bloor

Mantar doseme bir doseme cesitidir. Diger her doseme cesiti gibi binalarda kullanilmasinda bir problem yoktur, tabii ki gerekli onlemler alinarak,hesaplamalar yapilarak.

Yapinin proje muellifi ayni zamanda muteahhitse ve daha design asamasinda ya biz burada mantar doseme kullanalim temiz duz tavanlarimiz olsun dediyse ve ona gore hesap yapiyorsa su an bunda hic bir problem yok. Muellif baskasiysa, yine projenin baslangic asamasinda ona gore hesap yapildiysa yine bir problem yok.

Adi mantar diye tribe giriyorsaniz girmeyin kirissiz doseme demek, kullanimi yogun olarak var.Kolon, perde yerlesimi, zimbalama vs. gibi detaylara dikkat edildiginde cok bir ekstrasi yok.

Hic ihtimal vermiyorum amaa, Yok proje tamamlanmis butun onay suresinden gecmis insaata baslamissin ondan sonra muteahhit ben ya kirisli dosemeyi mantar doseme yapicam diye kafasindan bir ise kalkistiysa orasi suc adamin hapse girmesi gerekir. Bunun Yapi denetimi var, fenni meshulu falan var yani olmaz oyle sey. Bu araba uretirken ya ben dizel motor taktim ama benzinli olsun araba demek gibi. Ha doner projede tadilat yaptirir yine hala oluru var mantar dosemeye doner izinler alinir yine problem yok.


Disaridan ayrica bir statikci bulmanizin ayrica bir faydasi olacagini dusunmuyorum karsi cikacak cok olacaktir da problem genelde isin design kisminda degil imalat asamasinda oluyor ancak designlar paket halindedir zaten statik paketi alir adama teslim edersiniz bakar.

wallcan

bu kararı müteahhit kafasına göre veremez, mühendisin işi bu. hangi binada hangi tür döşeme kullanılacağıyla ilgili tonla parametre var. sokak arası standart apartmanlarda asmolen döşeme kullanımı çok yaygın, sebebi mimarların ve müteahhitlerin sarkık kiriş görmek istememesi. sağlıklı bir durum değil bu ama maalesef piyasada kabul görmüş artık. yeni deprem yönetmeliğinde asmolen döşeme yapılabilmesi için gereken koşullar ağırlaştırıldı (daha fazla perde duvar zorunluluğu vs.) ama o yönetmeliği hazırlayan hocalara kalsa tamamen yasaklanırdı bizzat ilk ağızdan duydum. ama "çok demir çıkarıyor" diye müteahhitler tarafından adı çıkarıldığı için iş alamayan projeci arkadaşlar var.

tabi mantar döşeme ile asmolen döşeme farklı şeyler. wallcan'ın söylediği gibi mühendis tarafından çözülmüş ve sorunsuz çalışan bir sistemse döşemenin ne olduğunun bir önemi yok. büyük projelerde sıklıkla kullanılan bir döşeme türü, ama uygulamada dikkat edilmesi gereken önemli detayları var. bunlara dikkat edilmesi gerekiyor.

projenin üçüncü bir göz tarafından kontrol edilmesi özellikle yurtdışında çok yaygın bir olay ama burda çok özel projeler dışında tercih edilmiyor.

temasettin
1

mobil görünümden çık