Babam emekli. Evde de okudugu, okumadigi binlerce kitap var. Hala da almaya
devam ediyor.

Hem bunlarin bir kismini belki satmak hem de kendisine bir mesguliyet olsun diye 30-40 metrekare bir dukkan alip orayi bir sahaf haline getirmek istiyorum.

1. Evdeki kitaplari oraya satmak icin koysak vergi acisindan bir sorun olur mu?
2. Emekli biri sahis sirketi acarsa vergi, sigorta falan nasil oluyor?

 

1. Nasıl bir sorunu kastediyorsunuz? Eğer kitapları dükkanı açıp vergi tabelasını aldıktan sonra alsaydı şahıs şirketinin gideri olarak gösterirdi. Şu anlattiginiz durumda şayet spesifik bir şeyi sorduysaniz ve ben anlamamış değilsem bir etkisi olmaz.
2- kitaplarda KDV yok. Dolayısıyla KDV ödemez. Stopaj ve gelir vergilerinde emeklilerin durumu ne oluyor onu bilmiyorum. Ama maksat sadece zaman gecirmek olacaksa, aman daha büyüyelim satış yapalım olmayacaksa zaten vergi dilimine girmez muhtemelen kısa vadede. Sağlık sigortası odemeyecegi için öyle bir masrafı da olmaz.

encokbenisevinnolur

Hocam ticari faaliyet konusu olan birçok şey vergiye tabidir. Şahıs şirketi vergi ve masraflar açısından en kolay idare edilecek şirkettir.

Emekliler bağkur primi ödemiyor diye biliyorum 2. kez emekli olamayacakları için. Ama dul, yetim aylığı gibi durumlar varsa maaşta kesinti olabiliyor.

Bir mali müşavir size yardımcı olur bu konuda.

Kolay gelsin.

anten

Ek olarak, sonradan aklıma geldi yazayım, (bunlari çalışacağı mali müşavir zaten belirtecektir o aşamaya geldiğinde) kitap satışı için ya da sahaflar için tanimlanmis bir faaliyet kodu vardır (NACE kodu diye de geçer, vergi levhasında yazacak olan yapılacak işin tanımlanmış içeriği), onu ögrenip ve googlelayip kitap satışına has neler var vergi ve muhasebe işleri konularinda öğrenebilirsiniz.

encokbenisevinnolur

anlasilmistir. dukkan arayalim. bir de muhasebeci tutacagiz. o da cozer bizim isleri sanirim.

alperz
1

mobil görünümden çık