sözleşmemizde taraflardan biri cayarsa 50.000 tl ceza öder maddesi vardı. sanırım noter onaylı olmadığı için buradan bir şey çıkmıyor. ben bu sözleşmeyi yaptıktan sonra 8 yıllık bireysel emekliliğimi bozdurdum, erken çıktığım için 20.150 tl kaybım oluştu. (sözleşmeyi bozdurma sebebimi “ev/araba satın almak” olarak işaretledim.)
avukat önce arabuluculuk yöntemini deneriz, sonra da dava açabiliriz ama elimiz çok da güçlü değil diyor. güçlü olması için satıcının beni pıçaklaması mı lazım acaba? (sözleşme yapmasak 10 gündür ya başka ev bakardım ya da memleketime dönerdim, şu an her günüm masraf ama bes’in yanında lafını etmiyorum bile.)
satışı iptal etmesinin tek sebebi evi ucuza verdiğini düşünmesi. ilk andan itibaren fiyat yükseltmek istedi. kendi alacağı ev için kredi çekemediğini söylerek satıştan vazgeçti ama ben 100.000 tl daha fazla teklif etsem hemen kabul ederdi.
satıcıya zararımı ödemesi gerektiğini söylediğimde “hukuki süreç başlatabilirsiniz” dedi. konu hakkında bilgisi olan avukat dostumuz ya da benzer olay yaşayan kardeşlerimiz varsa dinlemek isterim.
şimdiden teşekkürler...
Deliliniz var gibi, bana menfi tespit davası açmak mümkün geldi.
Menfi zarar*
Mailin dahi bağlayıcı nitelikte hüküm taşıdığı ortamda eliniz nasıl güçsüz onu anlamadım. İşim uzmanı değilim ama ispatlanabilir nitelikte sözlü ifadeler bile bağlayıcı akittit gibi bir bilgi var aklımda üniversite ticeret hukuku dersinden.
Hukukçu değilim ama her sözleşmenin noter onaylı olmasına gerek yok. Hukukta sözlü sözleşme bile var. Yazılı sözleşmeyi kafasına göre iptal ediyorsa karşı taraf, yaptırımına da katlanmak zorunda.
Noter bu benim imzam değil iddiasına karşı güvenilir liman. Ben olsam yerine kesinlikle dava açardım
Baska bir avukata gidip danisin kesinlikle. Herkes +1
Kardesime yazdim, satis vaadi sözlesmelerinde noter mecburiymis. Ne yazikki bisey cikmaz diyo.
Hatta bu sözlesmede imzalarin bile noterde atilmasi lazim, mesela büroda imzaladiniz götürdünüz o bile kabul olmuyormus.
Satış vaadi noterde yapılmadığı sürece geçersiz maalesef. En başından bir avukata danışsaydınız keşke.
satış vaadi sözleşmesi geçersiz olduğu için cezai şart istenemez ama satış vaadi sözleşmesinin geçersiz olmasından doğan menfi zarar tazmin edilebilir.
kolay dava değil, karşı tarafın kusurlu olduğunun ispatı gerekecek, sizin zarara uğradığınız ispat edilecek vs.
avukata ücretini peşin ödeyecek ama 20 bin liralık zararınızı yıllar sonra tahsil edeceksiniz. dava açmaya değer mi onun kararını siz vereceksiniz.
arabuluculuk başvurusu yaptım.
@de jure, zaten amacım bireysel emeklilik kesintimin karşılanması. 50 bin liralık tazminat kısmında gözüm yok. benimki kanıtlanabilir bi durum, satıcının tek bahanesi ise kredi ödemelerinin yüksek olması. almak istediği evle sattığının arasında 300 bin lira fark vardı, arayı kapatamadı. bu geçerli bir sebep midir bilmiyorum ama sonuçta ben sebep olmadım. benim zararıma karşı taraf sebep oldu.
Tabii ki geçeri sebep değil. Onun almak istediği evin fiyatından ya da kredi oranlarından sen sorumlu değilsin. Adam doğru düzgün hesap yapamamış, kafasına göre sözleşme feshediyor. Kesinlikle tazminat iste.