düşününce göndermesi zor gibi geliyor. yasal yollardan giden biri illegal bir duruma düşmek istemez ama zaten kaçak yolla gelen biri gideyim de bir şekilde kalırım kafasındadır. oraya giden türkler de "gidelim de dönerci de olsa çalışırız, 10 kişi aynı yerde de olsa kalacak bir yer buluruz" diye düşünüyor. e zaten burada da vazgeçemeyeceği bir hayatı yok.
deport edileceğin zaman dilerlerse hesaplarından, eşyalarının arasından parayı tahsil ederler. edemeyecek olsalar bile geri gönderme masrafları koymaz böyle devletlere.
ayrıca, tipini beğenmedikleri turistleri bile saatlerce/günlerce aç susuz bir odaya tıkabiliyorlar. bir de kaçak olduğun zaman göreceğin muameleden sonra koşa koşa dönersin ülkene.
Abd yi bilmiyorum ama TC ve AB de deport işi aalında o kadar kolay değil, yıllarca sürebiliyor
avrupa da aynı şekilde. botları batırılan, teknelerden atılan göçmen haberleri ana akım medyada pek yer almıyor, gözden kaçması normal. geçenlerde sınırı geçmeye çalışan göçmenleri ispanyol sınır polislerinin işkenceyle öldürmesi olay olmuştu. videosu rahatlıkla bulunabilir.
Önemli bir konuya değinmişsin. Ben sığınmacıları göndereceğim diyenlerin gözardı ettiği veya gizlediği bir sorun bu.
Sığınmacıyı yakaladığın zaman geri gönderme merkezi adı verilen hapishane ile mülteci kampı karışımı bir yere kapatırsın.
Üzerinde belge var ise işin biraz daha kolaylaşır. O ülkeyle iletişime geçersin. Yol parasını kendinden ya da büyükelçiliğinden -becerebilirsen- tahsil edip uçağa bindirip yollarsın.
Üzerinde belge olsa bile (uluslararası geçerliliği olan bir pasaport değil ise) ya da üzerinde herhangi bir belge yok ise şahsın ülkesi 'Bizim değil' derse, yapabileceğin hiçbir şey yok. Paket sende kalmıştır. Güle güle kullan.
İçişleri bakanımız bu konuda, gelir gelmez pasaportlarını yırtıyorlar, geri gönderemiyoruz demiş, bir gerçeğe parmak basmıştı.
Bu konularda devletin çaresizliğini komik bir üslüpla anlatan Terminal adlı bir film var. Seyretmeni öneririm.
İşlemler o kadar uzun sürüyor ki geri gönderme merkezlerinde aylarca kalan sığınmacılar oluyor.
İngiltere bu prosedürle sorunu çözemeyeceğini gördüğünden Ruandayla bir anlaşma yapmış. Mülteci yakalayınca Ruanda'ya gönderiyor ve bunun karşılığı olarak Ruanda'ya para ödüyor.
devletlerin en son düşüneceği şey uçak masrafıdır diye düşünüyorum. geçenlerde ingiltere 8 kişiyi ruanda'ya gönderemedi. 8 kişi için uçak kaldırdılar. ama son anda avrupa komisyonu kararıyla uçuş iptal edildi.
kişi bir kere ülkeye girdikten sonra çıkarmak çok zor. maddi olarak değil, bürokrasi olarak.