Evdeki radyatör vanalarını kendim değiştirebilir miyim?
Youtube'a baktım görünüşte kolay gibi ama püf noktası var mıdır bunun? Peteklere su basılınca şakır şakır damlatsın ya da kışın sistem yakılınca ısınan suyla akıtma yapsın istemem. Teşekkürler. Bir de ingiliz anahtarı yeterli mi onun için? Vanalar eski klasik tip,termostatlı falan değil.
Çok zor bir şey değildir ama, daha önce yapmadıysan ve elin bu işlere yatkın değilse bu işe girme derim ben.
Büyük bir ihtimalle, kireç tutmaya başlamıştır açarken zorlanırsın. Devre boş olduğu için taktıktan sonra oldu mu diye deneme imkanın olmayacak. O durumda devreye su verildiğinde evi su bastırabilirsin. Uygun el aletin yoksa elinde, diş kaptırırsın, vana başı sıyırırsın.
Videolarda göründüğü gibi değildir yani.
Eğer vanaların duvar tesisatı ve radyatör ile birleştiği yerlerden su kaçırma yoksa, komple değiştirmeyin.
Komple değiştirmek biraz el becerisi ve tecrübe ister, teflon bant ya da keten sarılması lazım vs.
Eğer dediğim yerlerden su kaçırma şikayeti yoksa, sadece göbekleri (salmastra) değiştirin yeterli.
Hatta boşa dönüyor dediklerinizin de belki salmastraları da sağlamdır, kapaklar yalama olmuş olabilir, sadece kapak değişimi de yetebilir.
Önce kapakları sökün, kapaklar salmastrayı çeviriyor mu bakın vidalamadan. Salmastra hakikaten dönüyor da sonu yoksa, o zaman değiştirirsiniz.
merkezi sistemde daire girişinde kollektör bulunur.. üzerinde yanyana kırmızı ve mavi vanalar gördüğünüz iki boru gibi düşünün bunu.. daire girişinden sonra peteklere dağıtım bu kollektörler aracılığıyla yapılır..
aşağı yukarı şuna benzer: www.firat.com
yani eğer radyatörünüzde bir arıza olursa o radyatöre giden vanayı dairenizin içindeki kollektörden de kapatabilirsiniz.. bilginiz olsun..
bu arada "vana başına 125" diye bir fiyatlandırma da yeni usul herhalde.. normalde malzeme artı işçiliktir bu işin özü.. adamın yevmiyesini (300-400 artık ne kadarsa) verirsiniz üzerine nalburdan alacağınız vanaların maliyeti eklenir.. budur bu işin fiyatlaması.. vana başı 125 diye bir tarife olmaz..
@sahlanankoc Cevap için teşekkürler ama sitemiz merkezi sistem kömür kaloriferli ve dediğinşz gibi her daire için giriş falan yok. 1990 lı yılların başında yapılmış bir sistem eğer dairelerden birinin peteği delinirse ve vanadan kapatamazsanız kaloriferi yakan kapıcıya söylüyorsunuz sistemdeki tüm suyu boşaltıyor.