Uzun yolda emniyet şeridinde gördüğümüz yolda kalan araçlardan olmamak için ne yapmamız ve yapmamamız gerekiyor? Çoğunlukla da yeni ve lüks araçlar oluyor daha bir korkutuyor beni. Yakın zamanda gidişte ve dönüşte 1000’er km olmak üzere 3000 km civarı yol yapacağım. Daha önce 500 civarı gittim o zaman da korkuyordum ve merak ediyordum nedenlerini ama şimdi neredeyse iki katı yol gideceğim için öncesinde alabileceğim önlemler varsa almak ve daha dikkatli olmak istiyorum. Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkürler.
Periyodik bakımlarını zamanında yaptırıyorsan gerisi tamamen şans. Aracın krank mili sensörü bozuluyor, araç yolda kalıyor. Bunun bozulacağını önceden tespit etmek imkansız. Hiçbir bakım çeşidinde krank mili sensörü sağlam mı diye kontrol edilmez.
Krank mili sensörü sadece bir örnek tabii. Bunun gibi onlarca farklı ihtimal var. Ben 3 kez yolda kaldığım için bunu örnek olarak verdim. Aracın kaskosu varsa yol yardım numarasını telefonuna kaydedersin, yolda kalsan da gelip yardımcı oluyorlar. Çok da şi yapmamak lazım yani.
Şans meselesi Şırnak'tan antalya'ya tek başıma broadway ile gitmiştim.
Genelleme olacak ama cogunlukla yeni/luks araclarin kalma sebebi araclardaki elektronik yogunluk arttikca, bozulma olasilili olan seylerin sayisi artiyor, dolayisiyla daha teknolojik araclar daha sik bozulabiliyor.
Eski bir aracta bozulma olasiligi olan belki 10 parca varken, yenilerde yok sensoru yok dijital bilmem nesi derken birinden birisi bozulabiliyor.
otomobil forum sitelerinden aracınızın marka ve modeline ait kronik bir arızası ya da uzun yolda ortaya çıkıp kullanıcılar arasında konuşulan bir sorun var mı diye bakabilirsiniz.
bunların dışında gitmeden 1-2 gün önce servisten aracın genel kontrollerini yapmasını isteyebilirsiniz. böylelikle yolda kalma riskini düşürmüş olursunuz.
lastik pompası bulundurmanız da yararınıza olabilir.
şans biraz. bakımını önceden yaptırıyorsan kolay kolay yolda kalmazsın. yolda giderken araçta izleyebileceğiniz birkaç parametre var. biri yakıt, biri yağ sıcaklığı birisi de motor suyu sıcaklığı. aracınızda bunları gösteren ve sıcaklıkları arttığında bir uyarı mekanizması varsa önceden uyarılırsınız.
size tavsiyem eğer kaskonuz varsa aracınız yolda kaldığında size yardımcı olup olamayacağını kontrol etmeniz. bazı sigorta şirketlerinin kaskoları ücretsiz araç çekimi ve ikame araç verebiliyor. hatta araç temin edilene kadar otele bile yerleştirebiliyor.
Oncelikle yol yardım paketi alın ummadıgim anda imdadıma yetisti. 80 liralık ek farkla kafam rahat etmişti.
Arızayı önceden bilmek zor bakımlar zamanında yapilmalı.
Benim aracım 2015 model yola çikmadan önce rot balansıya götürüp alt takım vs baktırıyorum. Onun dışında en ufak bir ses vs olunca hemen tanış ustaya gidiyorum. Peryodik bakım yağ filtre triger ve hidrolikler vs takvimine göre degisim sart.
Yolda kaldığınızda çekici çağırmadan önce eksi kutup başını söküp 15 dk bekleyip yeniden takın. Elektronik arızalarda geçici çözüm olabilir.
Su devirdaim yapıyor mu, termostat açıyor mu ve fan açıyor mu kontrol edin.Bunun için hararet orta seviyedeyken biraz daha sürün ve radyatörü kontrol edin, her tarafı ısınmış olmalı.
Krank ,egzntrk sensör arızasında araç soğuyunca çalışır.
Lastik değiştirmek beklediğiniz gibi kolay olmayabilir, önceden bir kez deneyin.
Periyodik bakım yazılmış zaten.
Yanlışın var, genelde eski arabalar kalir yolda. Ve bazı sorunlu modeller.
Birkac yıldır gunun 4-5 saatini yollarda geçiriyorum ve görüyorum.
O son model arabalar genelde yolda kalmis olmuyor, bir sebepten kenara çekiyor bekliyor adam, sen arac ariza yapti saniyorsun.
Yapman gerekenler öncelikle minlenmis modellerden uzak duracaksın. Halk arasinda "yav o arabaya binilmez sanayiyle akraba olursun" gibi laflar edilen mimlenmis modeller vardır ve sanilanin aksine bunlar genelde bos laf değildir, yaşanmışlıklar vardir bosuna laf soylenmez o modellere. Yani neden kimse Toyota sikintili araba abi yaa demiyor da pejo sikintili diyen çok oluyor mesela dimi?
Ozetle mimlenmis adi çıkmış modellerden uzak duracan boşuna adi çıkmamıştır. Eğer boyle bir araca halihazırda sahipsen elden cikaracsksin. Ariza vermese bile değer kaybeder.
"Yav bakimini yaparsan bir sey olmaz" diye bir sey de yok, bazi modeller gercketen durup dururken ariza verir. Hic yoktan sorun çıkartır, istedigin kadar yağını suyunu bakımını zamaninda yaptir parcasini orijinal kullan falan. Bazisi yapıyor.
Bunun disinda zaten periyodik bakim, orijinal yag ve filtre vs bunlara dikkat edeceksij ve en onemlisi aracta bir ariza varsa, anormal bir seyler varsa vakit kaybetmeden isi bilen bir yere yaptırmak. Yani arabdan tuhaf sesler geliyor, veya devirde bir bozukluk var, silkeme yapıyor falan filan atıyorum iste anormal gelen herhangi bir şey varsa vakit kaybetmeden paraya kiyacaksin yaptiracaksin sonra acisi fena cikiyor.
Cok onemli bir sey daha, bir ariza olduğunda gercekten o arabdan anlayan bir yere yaptirmak. Bilgisayar ustalarina gitmeyeceksin.
Bilgisayar ustasi dedigim, adam gidip laptopa bağlıyor, orada ekranda gordugu ariza neyse o parçayı değiştirip gonderiyor hicbir halta bakmak, tahmin yürütmek, test yapmak yok. Boyle adamlar yüzünden alakasiz alakaisz parçaları değiştirip bir ton para harcarsin ote yandan aracın cozulemeyen asıl arizasi ilerleyip basina buyuk is acar, basima geldi.
Bir de yolda kalırsanız sigortabizin yol yardim paketi yoksa bile büyük ihtimalle kredi kartinizin yılda 1-2 kereye mahsus olmak uzere boyle bir hizmeti vardir. Onu kullanin.
araç lpgli ise bu riskin hep var. eğer ustan böyle binekoy dediyse o zamanda yolda kalırsın. yeni model preminyum araçalar kolay kolay yolda kalma genelde eski araçlar kalır. bakımları tam ise kronik bir sıkıntısı yoksa yolda kalmaz.
Yaza caktım ama unuttum japon arablarını herkes çok över. Genelde yolda bırakmaz derler. Toyota, mazda, kia, hyundai gibi uzakdoğu arablarıda tercih edilebilir ama şans meselesi genelde.