kafamdaki teori de; şuan dolar da altın da çok ucuz, kredi kartı faizleri düşük. ben limitlerimde girebildiğim kadar bu altın işlerine gireyim, en kötü ihtimalle satar borcumu öderim diye düşünüyordum.
kartın asgarisini ödeyip, ödediğim kısımla yeniden altın alarak devam ediyordum.
ama şimdi asgari ödemeyi %40 yaptılar. kendimi zorlayınca hala bu döngüyü sürdürebilirim, ama sürdürmeli miyim sizce?
nisan aylarında tüm limitlerimi (kredi + kredi kartı) zorlayarak dövizdir, altındır ne varsa aldığım için ödemeler üst üste biniyor. şuan için ödeme sorunum yok, ama devam ettirirsem biraz zorlanmaya başlayacağım.
sizce sonuna kadar zorlayayım mı?
bir yandna seçimden korkuyorum, seçim gelirse piyasa rahatlayabilir.
diğer yandan ise "ulan bu kadar basılan para ne olacak? %80 enflasyon var, dolar daha %20 arttı. seçimin kralı olsa bu aradaki farkı nasıl kapatacak" diye de düşünüyorum.
sizce bu döngüyü en azından ekim-kasım aylarının sonuna kadar aralıksız sürdüreyim mi?
Şimdi ilk olarak bu sorunun cevabı doğrudan bir başka konuya bağlı; Altın/TL paritesinin geleceği. Altın artar mı? Azalır mı? Artarsa ne kadar artar? Senin kredi kartına ödediğin faizi, altın alırken maruz kaldığın makas aralığını kapatıp seni kara geçirecek kadar artar mı?
Bu soruların cevabını bilmek için müneccim olmak lazım. Haliyle yaptığın şey için çok mantıklı ya da mantıksız da diyemeyiz doğrudan.
Enflasyon ve doların artışı ile ilgili düştüğün yanılgıyı söyleyeyim hemen. %80 olarak açıklanan enflasyon 1 Temmuz 2021'den, 1 Temmuz 2022'ye olan fiyat artışlarını yansıtıyor. Yani enflasyon %80 açıklandı. O zaman önümüzdeki süreçte dolar da %80 artacak diye bir şey yok. Zaten geçmişe dönük bir istatistikten bahsediyoruz.
1 Temmuz 2021'de dolar 8.45 civarındaydı. Yani bugüne baktığımızda %106 artmış. TR-ABD enflasyon farklarından da fazla. Tabii TÜİK tarafından açıklanan veriye göre söylüyorum bunu.