kediyi sokakta perişan olmuş halde buldum. hastaydı, hastalığı evde atlattı. (ishal :/) 1 aydır evden hiç çıkmadı, veteriner yüzü de görmedi. şimdi biz 1 ayda baya haşır neşir olduk. (istemsiz ağzından öptüm, bardağımdan su içti üstüne unutup ben içtim vs.) ondan bana herhangi bir hastalık bulaşma ihtimali var mı? sokakta kuluçka evresinde olan hastalığı var mıdır? gibi sorular geldi aklıma biraz panik oldum. bu durumda yapmam gereken bir şey var mı?
son olarak ilk götürdüğümde veteriner cinsiyet dişi demişti, bugünkü veteriner erkek dedi cinsiyet böyle kolay karıştırılabiliyor mu? kedinin cinsel organını ara ara kontrol etmek mi gerekiyor? teşekkürler.

hayır bulaşmaz. kedinin genetiği ile insanın genetiği farklı bu yüzden biz kedideki virüslerden etkilenmeyiz.
diğer bakteri ya da parazitler konusunda ise zaten iç-dış paraziti yapılmış.


hayvandan insana veya insandan hayvana gecen, yani zoonoz tabir edilen hastaliklar mevcut ancak ihtimaller cok yuksek degil. yine de kendinizi takip edebilirsiniz ancak sorun olmasi dusuk ihtimal. ek bir bilgi, siz ona sokaktan hastalik getirebilirsiniz, eve gelince ellerin yikanmasi ve ayakkabilarin ulasilacak yerden kaldirilmasi onemli.
ikincil olarak asi saglikli hayvana yapilmalidir, asilama surecinde hayvanda herhangi bir nukseden rahatsizlik varsa bu da ekstra halsizlik yapabilir. takip edilmesi gerekir.
cinsel organda ise evet, uc dort aya kadar degisme gorulebilir, testisler sonradan inmesi gibi durumlar yasanabilir. yine hekim kontrolunde olmasinda fayda var.
ozellikle yaz mevsiminde ic dis parazitin iki ayda bir yenilenmesi gerekir, hekiminize danisabilirsiniz. bu uygulamalari duzenli yaptirirsaniz sorun yasamazsiniz. bu ilaclari yalnizca kliniklerden edinmeniz hayvaninizin sagligi icin onemlidir, petshop vs gibi yerlerden alip uygulamamanizi tavsiye ederim. ek olarak karma ikinci doz da onemli hayvanin sizin eve tasiyabileceginiz hastaliklardan korunmasi adina. hekiminiz ikinci dozla ilgili bilgi vermis olmali, suresi iyi takip edilmelidir.
bunun disinda her zaman tuvalet aliskanliklari (ishal mi yapti mi yapmadi mi seklinde), kusma veya ates var mi, halsiz mi, istahsiz mi, yeterli miktarda su tuketiyor mu takip edilmeli. ozellikle yavru kedilerde daha dikkat edilebilir, basta cok cetrefilli gibi gelse de bir noktadan sonra her sey rutine donup kolaylasiyor zaten. geriye de bol bol opup koklamak kaliyor. :)
