Eğitim bilimleri enstitüsü'nde (türkçe eğitimi) yüksek lisans yapıyorum. tezi tamamlamak için 3 ay ek süre aldım. verilerin analizi belimi büküyor. her şeyi öylesine unuttum ki neye nereden başlanıyordu onu bile hatırlamıyorum.

bir tane ölçeğim ve yarı yapılandırılmış görüşme sorularım var. bunları cinsiyet, ailenin eğitim durumu ve sınıf düzeyleri açısından inceleyeceğim. ama kafam çok karıştı. ölçekte 30 tane soru var. analizi neye göre yapacağım? nasıl yapacağım? detaylı açıklayabildim mi bilmiyorum ama


 

Ölçek varsa nicel analiz programı, yarı yapılandırılmış görüşme formu varsa nitel analiz programı ya da kendiniz betimsel analiz yaparsınız. Görünen o ki sizinki hem nicel hem nitel yani karma bir araştırma.

Nicel analiz için SPSS kullanabilirsiniz. Nitel analiz için de Atlas.ti, Maxqda veya nvivo programlarina bakabilirsiniz. Ben Maxqda'yi kullandim öneririm. Desifrelerinizi yani tüm görüşme kayıtlarının transkripsiyonunu yaptıktan sonra araştırma noktalarınızı göre kodlar oluşturacaklarınız. Sonra kodlarinizdan anlamlı bulguları oluşturacaklarınız.

Amaranta ursula

@Amaranta ursula evet karma desen. benim sorunum aslında şuydu. 30 maddeden oluşan ölçekte maddeler 4 gruba ayrılmış durumda. birinci alt problemde cinsiyete odaklanıyorum. bunların analizini spss'de nasıl yapacağım? spss kullanmayalı 2 seneden fazla oluyor. her şeyi unuttum. katılımcıların cevaplarını spss'e yükleyip nasıl ilerleyeceğim bunu bilmiyorum. söz gelimi ölçekte 12 madde temel okuma becerisiyle, ilgili 5 madde görsel okuma. bunun analizini nasıl yapacağımı bilmiyorum. çok karışık anlattım kusura bakmayın

gadjodilo

ölçeğinizin nasıl puanlandığını bulacaksınız önce yapılan başka çalışmalardan. toplam puan mı var, alt boyutların puanı mı var vs. sonra puanlamaya göre spsste puan hesaplaması yapacaksınız. ondan sonra hangi analiz yöntemi sizin araştırma sorularınızı karşılayacaksa onları yapacaksınız. youtube'da çok sayıda video var, spssi önünüze açıp videoları izleyerek yapabilirsiniz. aynı zamanda bir spss kitabı bulursanız analiz yöntemi seçmeniz de daha kolay olabilir.

red g

herkese önerdiğim kitap yalçın karagöz'ün SPSS 23 ve AMOS 23 (versiyon eskidi ama mantık aynıdır, belki kitabın yeni baskısı vardır) Uygulamalı İstatistiksel Analizler kitabı. ben iktisatçıyım daha önce spss kullanmamıştım, 1 ayda falan kavradım doktora tezi için. temel olarak anova, t testi ıvır zıvır nerede kullanacağını ve nasıl yorumlanacağını, yani istatistiğin temellerini biliyorsan kolay zaten. kitapta örnekleri ve yorumları iyi vermişti.

faktör analizi yapacaksın bir nevi aslında. cevaplara dağılımlar uygun mu diye baktınsan sonra (analiz için normal dağılım vs., çarpıklık ıvır zıvır), önce cronbach's alpha ile güvenilirliği ölç, sonra da ölçekteki cevplara göre anova ya da t testi basit düzeyde eğer çok derin bir şey istemiyorlarsa. regresyon genelde o tarafta pek anlamlı şeyler çıkarmaz ama amos'a taşıyabilirsin. gerçi yl tezinde istemezler. mesela temel okuma bir grup, görsel okuma bir grup olarak alıp cinsiyet farklıysa bunlar da anlamlı şekilde değişiyor mu vs. ona bakacaksın kabaca. likert ölçeği kullandığını ve scale olarak yaklaşacağını varsayıyorum. kendi içlerinde vs. de bakabilirsin de en başta ki en önemlisi bu: hipotezin ne, neyi test ediyorsun, neyle ne arasında nasıl bir ilişki olduğunu konu edeceksin? o noktada kullanacağın analiz de şekillenecek.

passion rules the game
1

mobil görünümden çık